Annons
Helautomatiskt! Termostatstyrd och självmatande kamin. Du får dock fylla på pellets 1-2 gånger i veckan. Foto Ina Agency.
Helautomatiskt! Termostatstyrd och självmatande kamin. Du får dock fylla på pellets 1-2 gånger i veckan. Foto Ina Agency.

Pellets – ett bekvämt alternativ

Pellets

Har huset bara tillräckligt med plats och vattenburen värme är pelletspannan det bekvämaste alternativet. Vid byte från olja till pellets kan det räcka att byta brännare på pannan.

Av: Maria Backman, ViV nr 8/2008, 09 september 2008

- Nu finns teknik som gör att pellets på allvar kan ta upp konkurrensen med värmepumparna som den populäraste värmekällan, säger Bengt-Erik Löfgren på Äfab, ett fristående konsultbolag inom området bioenergi.

Driftkostnad som bergvärme

Annons

I ett test för Konsumentverket visar Äfab att pelletspannor fungerar lika bekvämt som oljeeldning till ungefär samma driftkostnad som en bergvärmepump, räknat på dagens energipris.

Dagens pelletspannor är helautomatiska och ställer själva in optimal förbränning. De känner av och rengör brännaren automatiskt, sotar rökgasvägarna och ser till att aska och sot hamnar i en extern behållare. Kompletterat med solfångare blir det allra bäst - då behöver pannan inte eldas på sommaren för tappvarmvatten.

Äfab har räknat fram att kostnaden att installera helautomatiska pelletspannor kompletterade med solfångare (för gratis varmvattenproduktion sommartid) är helt jämförbar med kostnaden för att installera en bergvämepump - och då har man bioenergi och sol som energibärare istället för el.

Har du direktverkande el och saknar vattenburet system? Här är pelletskaminen ett alternativ. Den täcker större delen av en normalstor villas värmebehov och kan därför antingen fungera som huvudsaklig värmekälla eller komplettera nuvarande uppvärmning. Behåll elradiatorerna som komplement i rummen längst bort och som reserv i övriga huset. Låt dörrarna stå öppna eller sätt in ventiler över dem.

Liksom pannan sköter kaminen sig själv: en termostat ser till att den tänds automatiskt och den matar själv fram bränslet. Däremot behöver du fylla på med pellets en eller två gånger i veckan, och kaminen måste askas ur varje vecka under vinterhalvåret.

Många pelletskaminer på marknaden


Comet pelletspanna med Viking Bio pelletsbrännare och ett pelletsförråd från MAFA. Värmebaronen.

På marknaden finns idag pelletskaminer i många olika färger, material och utföranden. Ännu effektivare är den vattenmantlade pelletskaminen som förutom mysbrasa och värme - den klarar hela värmebehovet - även ger varmvatten. Kompletterad med solfångare kan den stängas av under sommarhalvåret. Kräver dock vattenburen värme och ackumulatortank för att lagra varmvattnet.

- Vattenburna pelletskaminer i kombination med solvärme har slagit igenom på senare år, berättar Bengt-Erik Löfgren. De passar bra i hus som byter värmesystem och där det inte finns plats för en pelletspanna. En vattenmantlad kamin blir här en ganska billig konvertering. Det är även det vettigaste systemet för nyproduktion och klarar hela värmebehovet - men tänk på att det finns ett samband mellan pris och kvalitet. Det går inte att få en riktigt billig produkt som fungerar bra. 

Pellets passar till:

Solfångare, direktel, värmepumpar, olja.

Att tänka på vid köp:

  • Lyssna hur kaminen låter. Prova dig fram med en kraftig värmefläkt för att ta reda på hur värmen sprids i huset, så hittar du bäst placering för kaminen.
  • Ont om plats för pelletsförråd till pannan? Köp pellets på säck och använd garaget som förråd.
  • Kontakta skorstensfejarmästare och kommunen före installation.
  • Investeringskostnad för en vanlig kamin från cirka 20 000 kronor plus installation. Vattenmantlad kamin från 50 000 kronor plus installation. Ny panna, brännare, matarskruv, förråd och installation kostar mellan 80 000-120 000 kronor. Vid byte från olja till pellets kostar det cirka 25 000-30 000 kronor att byta brännare på oljepannan, plus runt 20 000 kronor för ett pelletsförråd.

Nyheter!

Pelletseldning kräver normalt en skorsten. Saknar huset en sådan finns nu patentsökta nyheten KMP Drag, som gör det möjligt att installera pelletskamin utan skorsten vid en yttervägg. Kostnaden är endast en bråkdel jämfört med en vanlig skorsten, enligt tillverkaren Ariterm.
Konstruktionen sänker temperaturen på rökgasen till ofarliga nivåer genom att den blandas med uteluft innan den leds ut.

Kul är också de nya pelletskaminerna - stilrena, enkla och moderna i olika färger blir de en möbel i sig själva. Och tröttnar du på färgen finns möjlighet att byta skal.

Nya flexibla produkten för villan med elvärme är Effectas Comfort 300, utrustad med elvärmare 9 kW, solstyrning, cirkulationskrets sol och shuntstyrd bivalent radiatorkrets. Du kan även docka in en extern värmekälla, som en vattenmantlad pelletskamin eller en värmepump.


Installera pelletskamin utan skorsten med en KMP Drag. Ariterm.


Färgglatt! KMP Ekerum finns i flera härliga färger. Ariterm.


Janfire integral. Helautomatisk brännare. Janfire.

Pelletskaminen räcker bra


Foto Kristoffer Sahlén.

Huset: Från 1960-talet, 80 kvadratmeter samt vidbyggt garage på drygt 30 kvadratmeter. Ett plan.
Tidigare energikälla: Oljepanna
Har bytt till: Pelletskamin

Anna och Janne Hagnell i Alingsås värmer sedan tre vintrar tillbaka sitt hus med en pelletskamin i gjutjärn från Ariterm.

- Genom att huset inte är så stort och har en öppen planlösning blir luftcirkulationen god och därför räcker det bra med pelletskaminen. Det är bara bortersta rummet som kan bli lite svalt vintertid, och vi har därför satt dit en värmetransportör med fläkt, berättar Janne.

Eftersom Anna är astmatiker var de först lite tveksamma till pellets.

- Vi var rädda att den skulle yra, att det skulle vara dammigt. Men så är det inte alls och det var en glad överraskning, säger hon.

Familjen bor i ett förfabricerat så kallat Nivis-hus från 60-talet som tidigare värmdes av en oljepanna försedd med ett luftvärmesystem där fläktar blåste ut varm luft vid golven och fönstren. En med stigande oljepriser alltmer orimlig värmekälla, särskilt som huset inte är så välisolerat.

- Vi funderade först på att byta till pelletsbrännare, men den gamla pannan hade för låg verkningsgrad.
De sparar mycket pengar jämfört med oljan. Under en vinter går det åt mellan en och två pallar pellets i säck. En pall kostar cirka tvåtusen kronor.

Samtidigt har vi fått ett mycket bättre värmesystem. Och en bonuseffekt är att det sprakar glatt i kaminen. En annan är att huset nu får en bättre ventilation - eldningen ger ett bättre drag. Kaminen väger knappt 140 kilo så vi behövde inte förstärka bjälklaget. Den är termostatreglerad och tänder sig själv när temperaturen sjunker. Värmen sprids i huset med en inbyggd tystgående fläkt.

Köpinformation 

Ariterm www.ariterm.com
Janfire www.janfire.com
Värmebaronen www.varmebaronen.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
09 september 2008 Maria Backman, ViV nr 8/2008
Annons
Annons
Mer om Pellets

Det stora värmevalet - pellets

Pellets Är det inte väldigt krångligt med pellets? Vi i Villa hjälper dig reda ut myter och missuppfattningar kring pellets som uppvärmningsalternativ.

Så väljer du rätt värmesystem - biobränslen

Pellets Det hänger på huset när du ska välja värmesystem. Var huset är placerat, hur det är isolerat, hur många som bor där - och inte minst vilka vanor man...

10 svar om pellets

Pellets Pelletsuppvärmning blir allt vanligare och fördelarna är många. Men vad är pellets egentligen och vad krävs för att kunna övergå till en pelletsanläggni...

P-märkt pelletsutrustning – säker uppvärmning!

Pellets Att köpa P-märkta pelletskaminer minimerar riskerna vid eldning. Här förklarar SP, Sveriges Provnings- och forskningsinstitut varför det lönar sig att köpa P-märkt.

Stormen ger billigare villavärme

Pellets Stormen över Sydsverige har skapat en stor tillgång på råvara. Med största sannolikhet kommer priserna att sjunka rejält på biobränsle.

Fel peka ut pelletseldning som brandrisk

Pellets Det är fel att peka ut pelletseldning som en generell orsak till ökad brandrisk. Med p-märkt utrustning, standardiserad pellets och rätt handhavande är...

R & R test av pelletsbrännare

Pellets Här kan du kolla in tidningen Råd & Röns stora test av pelletsbrännare mars 2002.

Elda med biobränsle

Pellets I dag utgör biobränslet en viktig resurs och står faktiskt för merparten av vår energiförsörjning.

Storsatsning på pellets

Pellets Energimyndigheten har dragit igång projektet "Trygg pelletvärme i småhus". Projektets syfte är att underlätta för konsumenten att installera utrustning...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]