Automatisk pelletspanna med tillkopplat bulkförråd.
Automatisk pelletspanna med tillkopplat bulkförråd. Foto: Ariterm

Det stora värmevalet - pellets

Pellets

Är det inte väldigt krångligt med pellets? Vi i Villa hjälper dig reda ut myter och missuppfattningar kring pellets som uppvärmningsalternativ.

Av: Markus Wilhelmson, 05 september 2013

Myt eller verklighet: Måste man verkligen rensa aska ur pannan flera gånger i veckan?

Nej, det är inte sant. Åtminstone inte om man installerar ett modernt pelletssystem av bra kvalitet. Här gäller som i de flesta fall: Du får den kvalitet du betalar för. Med moderna pelletspannor askar du ur en gång varje eller varannan månad eller i vissa fall bara ett par gånger per eldningssäsong.

– Myten om hur jobbigt det är med pellets kommer från många gamla systemlösningar när man satte dit en pelletsbrännare på sin gamla oljepanna. Det ledde ofta till en jobbig askhantering och dessutom ganska dålig verkningsgrad, konstaterar Hampus Mörner på Pelletsförbundet.

Allra bäst är det med pellets i hus som har ett vattenburet system, exempelvis sådana som tidigare värmts med olja eller vattenburen el. Att ersätta en brinnande värmekälla med en annan gör att undertrycket i huset samt fuktavledning och luftcirkulation kan behållas.

Annons

Stefan Norrman, energiexpert på Boverket, rekommenderar att du tänker på var du bor och vilken typ av person du är.

– Det kanske är bra att vara lite händig om du ska satsa på pellets eftersom det trots allt kräver viss hantering av aska jämfört med elvärme, fjärrvärme eller värmepump. Å andra sidan är det en förhållandevis miljövänlig lösning som klarar de kallaste perioderna. Det är faktiskt så att pelletspannorna fungerar sämre vid lågt effektbehov, det måste vara en viss skjuts på elden för att den ska brinna bra, säger Stefan Norrman.

Passar för: De flesta hus, men allra enklast när man har en vattenburen uppvärmning på plats. Utmärkt att kombinera med solfångare. Annars är pelletskamin ett mycket starkt komplement till din befintliga värmekälla.

Fördelar: Prisstabilt, miljövänligt, klarar de kallaste dagarna.

Nackdelar: Viss egen arbetsinsats, men har man redan ett pannrum så tar inte pelletsanläggningen större plats och en gammal oljetank kan ersättas av ett bulkförråd för pellets.

Antal år innan investeringen har betalat sig: Beror förstås på hur den befintliga uppvärmningen ser ut och prisutveckling på bland annat el. Om pellets ersätter olja räknar man med 5-6 år. Nästan det dubbla om pellets ersätter direktverkande el och man installerar vattenburen värme. (Källa: Pelletsförbundet).

Krångligt: Oftast inte. 2-5 arbetsdagar att installera.

Tänk på att: Anlita certifierade installatörer och sörj för god ventilation till bulkförrådet.

Det visste du inte: Att man också kan sätta in en pelletskamin för att höja myshetsfaktorn. Det finns skorstensfria lösningar som alltså inte kräver rökgång. Röken filtreras genom ett diskret filter som sätts på utsidan av husfasaden.

Expertkommentar: ”Elpriserna går upp och ner och sticker oftast i väg när det är som kallast och man förbrukar som mest el. Att oljepriset skulle sjunka över tiden förefaller osannolikt och fördelen med pellets är att man kan köpa på sig hela eldningssäsongens behov när priserna är som lägst, vilket de ofta är på sommaren. Det gör att man har kontroll över sina uppvärmningskostnader”, säger Hampus Mörner på Pelletsförbundet.

05 september 2013 Markus Wilhelmson
Annons
Annons
Mer om Pellets

Så väljer du rätt värmesystem - biobränslen

Pellets Det hänger på huset när du ska välja värmesystem. Var huset är placerat, hur det är isolerat, hur många som bor där - och inte minst vilka vanor man har. Här kan du läsa mer om biobränslen!

10 svar om pellets

Pellets Pelletsuppvärmning blir allt vanligare och fördelarna är många. Men vad är pellets egentligen och vad krävs för att kunna övergå till en pelletsanläggni...

P-märkt pelletsutrustning – säker uppvärmning!

Pellets Att köpa P-märkta pelletskaminer minimerar riskerna vid eldning. Här förklarar SP, Sveriges Provnings- och forskningsinstitut varför det lönar sig att...

Stormen ger billigare villavärme

Pellets Stormen över Sydsverige har skapat en stor tillgång på råvara. Med största sannolikhet kommer priserna att sjunka rejält på biobränsle.

Fel peka ut pelletseldning som brandrisk

Pellets Det är fel att peka ut pelletseldning som en generell orsak till ökad brandrisk. Med p-märkt utrustning, standardiserad pellets och rätt handhavande är...

Så undviker du brand med pellets

Pellets Tänk på detta för att undvika brand med pellets. Allt fler använder pellets för att värma upp sin villa. Bra för både miljö och plånbok. Men på räddning...

R & R test av pelletsbrännare

Pellets Här kan du kolla in tidningen Råd & Röns stora test av pelletsbrännare mars 2002.

Elda med biobränsle

Pellets I dag utgör biobränslet en viktig resurs och står faktiskt för merparten av vår energiförsörjning.

Storsatsning på pellets

Pellets Energimyndigheten har dragit igång projektet "Trygg pelletvärme i småhus". Projektets syfte är att underlätta för konsumenten att installera utrustning...