Ny energimärkning för ved- och pelletspannor

Då uppvärmning och varmvatten står för den största delen av energianvändningen i hushållet är det viktigt att välja rätt produkt. Snart är nästan alla uppvärmningsprodukter energimärkta, vilket förenklar villaägarens beslut att välja energismart. 


Ny energimärkning

Från och med den 1 april 2017 ska alla nya fastbränslepannor, som exempelvis ved- och pelletspannor ha en energimärkning. Från och med 1 juli 2017 kommer det även finnas en speciell energimärkningsetikett, som visar på en mer effektiv uppvärmning om pannan kombineras med temperaturstyrning eller solvärme. Som bäst kan märkningen vara märkt med energiklass A+++.

Som konsument blir det lättare att jämföra olika uppvärmningsalternativ då den gemensamma energimärkningsskalan blir densamma för många uppvärmningsprodukter.

Det kommer under övergångsperioden finnas både märkta och omärkta ved- och pelletspannor till försäljning. 

Elda klimatsmart och spara hundratals kilo pellets per år

För den som vill elda mer klimatsmart är ved och pellets att föredra. För att minska på miljöskadligt utsläpp, är det viktigt att ha en effektiv utrustning så att förbränningen blir så låg som möjligt. Väljer du rätt panna kan du spara cirka åttahundra kilo pellets mindre per år.

Du kan minska utsläpp genom att välja en panna med högre energiklass, bäst säsongsmedelverkningsgrad och med en bra luftreningsteknik. Utsläpp påverkar både miljön och människans hälsa, både lokalt och globalt. Med rätt val av panna hjälper du till att minska utsläpp från förbränningen som sker när du eldar.  

  – Väljer du fel värmepanna kan det bli onödigt dyrt med uppvärmning av ditt hus, säger Anna Carlén, Ekodesign och energimärkning på Energimyndigheten.

Energimyndigheten gjorde under 2014 ett test som visade skillnaden mellan den mest- och minst effektiva pelletspannan. Testet visade att den minst effektiva pannan kunde påverka en villas pelletsförbrukning med upp till åttahundra kilo per år.

Tänk på detta och undvik klassiska misstag

Den största pannan med hög värmeeffekt är nödvändigtvis inte alltid den som värmer upp huset snabbt och bra.

  – Det viktiga att tänka på vid en installation är att dimensioneringen och optimeringen blir rätt, och att du har en ackumulatortank så att pannan går så lite som möjligt. Genom att elda mindre, minskar du miljöutsläppen samtidigt som du sparar pengar, säger Anna Carlén.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar