Varmt och mysigt i vinter

Det finns inte mycket som går upp mot en varm brasa en kall dag. Här är tio eldstäder som ger både hög värme och hög mysfaktor i vinter.


En levande brasa, en bekväm fåtölj och en bra bok. Sen må det blåsa snålt kring knutarna och snöa hur mycket det vill. Braskaminer, kakelugnar och vedspisar ger dig inte bara skön värme utan skapar även en skön atmosfär. Vem kan stressa när man har en sprakande brasa någon meter bort? Här är tio tips om hur du kan få det varmt och mysigt i vinter.

1) Elda med svan
Handöl 30 är en braskamin som klarar kraven för den nordiska miljömärkningen Svanen. Serien innehåller fem modeller där du kan välja mellan plåt, aluminiumsidor, sidoglas och täljsten. Nertill kan du få sockel, utdragslåda eller vedfack. Samtliga modeller är utrustade med spegelglas – när kaminen är tänd ser du elden; när den är släckt speglas rummet och du slipper se askan. Pris från cirka 14 900 kr.

2) Häng på väggen
Trött på ben som är i vägen när du städar? Modellen DSA 5 från Scanspis finns i en version som man hänger på väggen. Se dock till så att väggen är stark nog – D SA 5 väger sina modiga 190 kg. Kaminen är 139 cm hög och har en svart, grå eller rostfri stålmantel. Som tillbehör finns fronthylla i stål eller täljsten. Effekten ligger på 3-15 kW. DSA 5 kostar från cirka 48 000 kr (hylla från cirka 3 100 kr) och är även den svanenmärkt.

 

3) Gjutjärn på pelare
En gjutjärnskamin måste inte ha fyra fötter – norska Jøtul F 373 står stabilt på sin enda pelarfot, trots sina 156 kg. Modellen är 115 cm hög, finns i svart eller grå lack och har stora sidofönster. Toppmonterar du kaminen och köper till en vridplatta, kan du vrida den 360 grader. Andra tillbehör är topplatta i täljsten, extra glassidor och dekorplattor för sidoglasen. F 373 kostar från 16 900 kr.

 

4) Modernt klassisk
Dovre 560 CB från Scandinavisk spismiljö är en norsk gjutjärnskamin i modern men ändå klassisk design. Den är 55 cm bred, 45 cm djup och 76,5-84,5 cm hög tack vare ställbara ben, vilket förenklar anslutningen till en befintlig skorsten. Vikten är 125 kg och effekten upp till 9 kW. Dovre 560 CB har ett pris på 10 700 kr.

5) Kompakt vedspis
Viking 30 från Camina är en mycket kompakt vedspis – 30 står för bredden i cm. Höjden kan regleras mellan 85 och 90 cm. Spisen har en rektangulär kokplatta och ovala hål på hällen, vilka ska ge god luftväxling och förhindra överhettning. Invändigt är eldstaden klädd med sex skivor av täljsten. Viking 30 har en effekt på cirka 6 kW, kostar omkring 14 000 kr och kan topp- eller bakanslutas.

6) Klassiskt i köket
Kan det bli mer klassiskt än så här? Husqvarna 1827 från Scandinavisk spismiljö är en gjutjärnsspis som är nytillverkad med utgångspunkt i en av Sveriges mest sålda spismodeller. Spisen har bland annat fått ökad godstjocklek på överhäll och plattor. Vikten har därmed ökat till 115 kg, vilket gör att spisen avger strålningsvärme under längre tid än originalet. Husqvarna 1827 kostar 10 900 kr. Som tillval finns hällpåbyggnad, vattencistern, bakugnslucka, vedlucka och benstativ.

7) Kakelugn i täljsten
En kakelugn måste inte vara kaklad. Exempelvis tillverkar Bodums kakelugnar en modell vid namn Amarant som är klädd i täljsten. Amarant finns som rak modell och i hörnvariant. Grundmåttet är cirka 82x58x210 cm (bxdxh) och vikten 1 700 kg, men ugnen kan anpassas till alla takhöjder. Den är tillverkad av keramisk gjutmassa som bland annat innehåller olivinsten. Amarant kostar 38 000 kr som byggsats.

8) Kakelugn i modern stil
Studio från Gabriel Keramik är en rak, rund kakelugn som passar bra även till modern arkitektur. Kaklet tillverkar man själva och Studio går därför att få i ett antal olika kulörer. Dekorlisten finns i mässing eller rostfritt stål och ugnen har bak- eller toppanslutning till rökkanalen. Standardmodellen är 235 cm hög, har en sockel med diametern 72 cm och väger 1 300 kg. Priset för Studio är cirka 55 000 kr och uppåt.

9) Elda utan eld
Den riktiga lågbudgetvarianten är att köpa en dekorationsbrasa i form av en värmefläkt som du stoppar in i väggkontakten. Fast känslan blir ju långt ifrån densamma… Julas modell 411-026 har två effektlägen, 900 och 1850 W, och reglerbar termostat. Eldsimuleringen kan användas utan värme och ljusstyrkan är justerbar. Pris 795 kr.

10) Elda utan skorsten
Art City från Camina är en så kallad spritkamin i mindre format – 36x32x82 cm och 27 kg. Den behöver inte någon skorstensanslutning och är därför flexibel ur placeringssynpunkt. Art City är P-märkt och finns i svart eller grå lack. Den eldas med bioetanol och det rekommenderade priset är 7 000 kr.

11) Kombinera nytta och nöje
Har du ett stort kök eller en gillestuga kan du investera i en bakugn från Bodums kakelugnar. Med hjälp av den kan du fixa både syd- och nordlig mat – grädda pizza respektive baka tunnbröd. Tanken är att du själv murar ett underrede av lecastenar efter egen design och sedan klär detta med mineritskiva. Den eldfasta överdelen, som är 110 cm djup, köper du som byggsats från Bodum för 8 900 kr. Lucka finns som tillbehör om du så önskar.

Köpinformation

Bodums kakelugnar, www.bodumskakelugnar.com
Camina, www.camina.se
Gabriel Keramik, www.gabriel-keramik.se
Handöl, www.handol.se
Jula, www.jula.se
Jøtul, www.jotul.com/se
Scandinavisk spismiljö, www.spismiljo.se
Scanspis, www.scanspis.se

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar