Sot och tjära kan sätta sig i ett tjockt lager inuti skorstenen.
Sot och tjära kan sätta sig i ett tjockt lager inuti skorstenen. Foto: iStock

Så blir du av med sot i skorstenen och undviker brand

Kaminer och kakelugnar

För mycket sot och tjära i skorstenen kan leda till skorstensbrand. Så här löser du problemet! 

Av: Birgitte Svennevig/Redaktionen, 09 september 2020

 Charmiga gamla skorstenar kan föra med sig fula, illaluktande och brandfarliga problem om de har blivit fyllda med sot och tjära – och då krävs det ordentliga åtgärder. 

Ett täckande lager med färg är långt ifrån tillräckligt när soten och tjäran har trängt sig ut från skorstenens insida och gått igenom tegel, puts och olika lager av färg och tapeter. 

Så bildas sot

Annons

Sot blir ofta synligt i oanvända svala vindsutrymmen, eftersom tjärpartiklarna särskilt agglomererar i toppen av skorstenen, och sprids sedan till närliggande golv, tak och väggar.

Sot bildas när förbränningen i vedspisen inte är tillräckligt varm för att förbränna vedens tjärgaser ordentligt, och vattenångan i röken svalnar till mindre än 50 grader. Då sätter sig tjärpartiklarna på insidan av skorstenen istället för i form av sot. 

Vanliga orsaker till att skorstenen inte värms upp tillräckligt är att den är för stor eller dåligt isolerad. För att förhindra snabb kylning av röken i en överdimensionerad och kall skorsten kan du göra skorstenens area mindre. I samband med att du minskar arean kan du också isolera skorstenen. 

Ta hjälp av sotare

Om du precis har blivit ägare till ett äldre hus eller har planer på att sätta in en ny braskamin, är det en bra idé att låta en sotare besiktiga skorstenen eller skorstenarna och rengöra dem. Det är viktigt för att minska risken för framtida skorstensbränder. 

Sotaren kan också ge råd om vilken storlek på braskamin du bör köpa och var i huset den bör placeras, och ge råd om bästa metoden att täta eller isolera skorstenen om den skulle vara defekt eller för stor.

Måla med isolerande lack 

Sätt ett finger inuti ditt skorstensrör och undersök om sotet är nytt eller gammalt. Om den är våt och fet är den färsk och då vet du att din anläggning fortfarande producerar sot och tjära.

Innan du börjar med att behandla skorstenen kosmetiskt måste du skydda dig mot nybildning av sot genom att isoleringslacka skorstenen. Rengör skorstenen utvändigt och ta bort löst papper och gips med mera. Ytan måste vara torr, ren och fri från fett. Applicera sedan en isolerande lack som bildar ett smutsavvisande lager som ångan kan tränga igenom men inte tjäran.

Om skorstenen bara har några fläckar räcker det med att behandla endast dessa, men om skorstenen är full med sot är det en bra idé att smörja in hela skorstenen med den isolerande lacken. Behandla minst två gånger och smörj även in övergångarna till tak, golv och väggar. Den isolerande lacken torkar snabbt och är redo för nästa behandling efter cirka tre timmar. Efter cirka två dygn kan skorstenen målas med vanlig vattenbaserad väggfärg.

 

Foto: Birgitte Svennevig

Få en fin sotlucka

Alla skorstenar har en sotlucka. Den sitter vanligtvis på golvnivå, men den kan också sitta högre upp på skorstenen. Gamla sotluckor är vanligtvis gjorda av järn och oftast gjutjärn. Metall går utmärkt att måla, men kom ihåg att rostbehandla först, och borsta och slipa av gammal rost. Måla sedan två lager med en terpentinbaserad rostisolerande grundfärg, och se till så att hela luckan är täckt av färg. När det har torkat kan du därefter måla över med önskad kulör. 

Det är viktigt att komma ihåg att aldrig sätta något framför sotluckan, eftersom skorstenen alltid måste kunna ha direkt tillgång till den – även i en nödsituation. Själva skorstenen får inte heller täckas med gipsskivor.

Läs också: Så eldar du rätt för låga utsläpp

09 september 2020 Birgitte Svennevig/Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Kaminer och kakelugnar

Boverket ändrar – igen!

Kaminer och kakelugnar Här är vad som gäller för byggnader med vedspisar.

6 kaminer: här är rätt kamin för dig

Kaminer och kakelugnar Sugen på en mysig brasa i vintermörkret? Vi i Villa hjälper dig att hitta kaminen som passar dig.

Så tänder du braskaminen!

Kaminer och kakelugnar De flesta vedklabbar är alldeles för tjocka för att brinna ordentligt. Träet bör vara tunt och brasan bör tändas ovanifrån. Så här tänder du brasan på...

Elda tryggare

Kaminer och kakelugnar Vill du känna dig säker på brandsäkerheten i ditt hus? Nu finns en ny besiktning, SSR Godkänd.

Krönika Annika Marklund: Vågar vi elda nu?

Kaminer och kakelugnar Frågan är om telefonförsäljarna har ett särskilt register över nyinflyttade människor som är särskilt livrädda. Kanske står ett litet L i marginalen på...

Mysigt framför brasan

Kaminer och kakelugnar Få saker har väl så hög mysfaktor som att tända en sprakande, väldoftande brasa när det är lite ruggigt. Och med bra ved är det ingen konst att få...

Vedeldning – så funkar det!

Kaminer och kakelugnar Vedeldning är både billigt och miljövänligt – såvida du eldar rätt. Problemen med utsläpp från vedeldning handlar mer om omodern och felaktig teknik än själva bränslet, enligt Energimyndigheten.

Heta braskaminer

Kaminer och kakelugnar Varsågod, ett smakprov på spännande nyheter och tidlösa favoriter.

Tänd en brasa – värm hela huset!

Kaminer och kakelugnar De är ett utmärkt sätt att kapa topparna i el- eller oljeförbrukningen. Ju kallare det är utomhus, desto mer lönsamt är det att elda i kaminen, säger...