Mysigt framför brasan

Få saker har väl så hög mysfaktor som att tända en sprakande, väldoftande brasa när det är lite ruggigt. Och med bra ved är det ingen konst att få igång myset.


Ingen vet förstås hur det såg ut när Homo erectus, människans (homo sapiens) förfader, för första gången tog elden i sin tjänst, för sisådär 500 000 år sedan. Men man kan föreställa sig bilden av en liten grupp sittande runt en flammande eld. Allt sedan dess har den varit människans följeslagare. Eldens betydelse för människorna bakåt i tiden är lätt att förstå. För att värma, tillaga mat, hålla vilda djur på avstånd och så vidare. Efter istiden började den europeiska kontinenten befolkas av jagande och fiskande folk. Utan elden hade en utbredning norrut för människan varit omöjlig. Även om det inte idag är lika livsavgörande som tidigare så är elden alltjämt en oumbärlig tillgång.

Veden bör alltid klyvas för att torka snabbare.

Vanligast är att man använder en klyvyxa.

Den här manuella klyven är från Jula och kostar 399 kronor.

Bli varm med björk

Olika träslag ger olika mycket värme. Björk är förträffligt och innehåller mycket energi. Att veden är ordentligt torr är mycket viktigt, och något som tar längre tid än man kanske tror. Minst ett år ska veden torka innan du använder den.

När man fått veden är det bara att kapa i lämpliga längder för den eldstad där den ska användas. Därefter är det dags att klyva. Det är bra att klyva i lite olika storlekar. Det har man nytta av när man sedan ska använda den. Vanligast är att använda klyvyxa, men det finns också elektriska klyvar och manuell klyv.

Sedan är det viktigt att stapla veden för torkning med barken nedåt, så att luften kan cirkulera mellan vedträna. Platsen ska helst vara där den ligger skyddad för nederbörd.

En vedkorg är perfekt att bära veden i.
Med små trästickor startas elden.

Dags att tända

Konsten att snabbt få igång elden är att börja smått. Med en liten yxa eller en späntkniv gör man små stickor. Björknäver är ypperlig att ha under trästickorna. Så allt eftersom elden tar sig lägger man på större och större vedträn. Sedan är det bara att fylla på med något eller några vedträn när de börjat brinna ut.

Snabbtips:

  • Det tar mycket längre tid för veden att torka om den inte klyvs.
  • Näver är jättebra att starta brasan med. Speciella tändblock, som fungerar bra, finns också att köpa.
  • Tricket att snabbt få en härlig brasa är att börja smått samt använda ved som är riktigt torr.
  • Det är bra att klyva veden i lite olika grovlek. Det har man nytta av när elden ska tändas.
  • Ta in veden och låt den få rumstemperatur innan den ska användas.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar