Foto: Svante Sjöstedt

Mura en mysig spis

Kaminer och kakelugnar

Vem vill inte ha en sprakande brasa som hett sällskap när höstmörkret sänker sig därute? Så här gick det till när vi byggde en murspis som är både värmande och vacker. Så gör du – steg för steg.

Av: Ann Sjöstedt, 04 november 2014
 • Såga hål i golvet:

  Före: En tom vägg som längar efter sällskap.

  En murad spis är tung. För att se om fundamentet under golvet skulle orka bära en ny eldstad sågade vi upp ett hål.

   

   

 •  Förstärk under golvet:

  Under golvplanken var det tomt, väldigt tomt. Så förstärk­ning behövdes för att golvet skulle orka bära eldstaden.

 •  Gör rökkanalen i väggen:

  Golvet är förstärkt och ett hål i rökkanalen är upptaget i väggen. Första eldstadsfundamentet sätts på plats.

 •  Montera spiskassetten:

  Nu är det dags att montera själva värmekällan. Skydda dina händer med ett par handskar. Du behöver en rejäl tumstock, vattenpass och hammare. Spiskassetten är tung – att lyfta den kräver fyra starka armar.

 •  Mura toppen:

  Spiskassetten är på plats och överstycket muras på plats. En stabil stege är ett måste, liksom skyddsplast framför kassetten. För att det ska gå fortare är det bra med en hantlangare som kan hjälpa till att leverera blocken allteftersom. 

 • Putsa slätt:

  Alla ytor putsas så slätt som möjligt. Om murningen av spisen blivit lite ojämn kan ytan justeras med ett tjockare putslager. Använder du färdigblandad mur- och putsbruk behöver bara vatten tillsättas.

   

   

 •  Torka och vänta:

  Putsen har nästan torkat och det enda som återstår är att måla. Men först måste putsen torka ordent­ligt, i minst tre dygn.

 •  Simsalabim!

  Nu är den så färdig den kan bli, vitputsad och vacker. Vilket lyft för rummet, eller hur? Murspis Minette kostar cirka 29 900 kronor, tillverkas av Keddy.

   

   

  Tänk på det här!

  • För att installera en braskamin eller bygga en murspis i huset måste man göra en bygg­anmälan. Ibland behöver man också tillstånd från en skorstensfejarmästare. Brandskyddsföreskrifterna måste följas.  
  • Bland annat måste både eldstad och rökkanal ha ett visst avstånd till brännbart material. Om du inte vet vad som gäller i din kommun så kontakta stadsbygg-nadskontoret.
  • Under tiden kan du själv fundera på var i huset du vill ha din eldstad. Titta på husets planlösning och kolla var el, vatten och avloppsledningar är placerade.
  • Finns det ingen befintlig murstock är det viktigt att tänka på att det nya skorstensröret pla­ceras rakt ovanför kaminen och att röret fortsätter att löpa rakt upp och ut på taket.

   

Visa allt innehåll
04 november 2014 Ann Sjöstedt
Annons
Annons
Mer om Kaminer och kakelugnar

Så blir du av med sot i skorstenen och undviker brand

Kaminer och kakelugnar För mycket sot och tjära i skorstenen kan leda till skorstensbrand. Så här löser du problemet! 

Boverket ändrar – igen!

Kaminer och kakelugnar Här är vad som gäller för byggnader med vedspisar.

6 kaminer: här är rätt kamin för dig

Kaminer och kakelugnar Sugen på en mysig brasa i vintermörkret? Vi i Villa hjälper dig att hitta kaminen som passar dig.

Så tänder du braskaminen!

Kaminer och kakelugnar De flesta vedklabbar är alldeles för tjocka för att brinna ordentligt. Träet bör vara tunt och brasan bör tändas ovanifrån. Så här tänder du brasan på bästa sätt!

Krönika Annika Marklund: Vågar vi elda nu?

Kaminer och kakelugnar Frågan är om telefonförsäljarna har ett särskilt register över nyinflyttade människor som är särskilt livrädda. Kanske står ett litet L i marginalen på...

Mysigt framför brasan

Kaminer och kakelugnar Få saker har väl så hög mysfaktor som att tända en sprakande, väldoftande brasa när det är lite ruggigt. Och med bra ved är det ingen konst att få...

Vedeldning – så funkar det!

Kaminer och kakelugnar Vedeldning är både billigt och miljövänligt – såvida du eldar rätt. Problemen med utsläpp från vedeldning handlar mer om omodern och felaktig teknik än själva bränslet, enligt Energimyndigheten.

Heta braskaminer

Kaminer och kakelugnar Varsågod, ett smakprov på spännande nyheter och tidlösa favoriter.

Tänd en brasa – värm hela huset!

Kaminer och kakelugnar De är ett utmärkt sätt att kapa topparna i el- eller oljeförbrukningen. Ju kallare det är utomhus, desto mer lönsamt är det att elda i kaminen, säger...