Annons

Kakelugnen - ett vinnande koncept

Kaminer och kakelugnar

Vet du varför det är viktigt att elda rätt i sin kakelugn eller att allt som ser ut som kakelugnar inte är det? Här får du tipsen du behöver vare sig du har en antik pottugn eller funderar på att skaffa den senaste sandugnen.

Av: Anna Ekström, 27 juni 2002


Låga utsläpp. Christineberg från Keddy har fått högt miljöbetyg.

Alla "kakelugnar" är inte kakelugnar

Kakelugnen fick sitt namn innan den fungerade enligt vad vi i dag kallar kakelugnsprincipen. Namnet kommer från tyskans Kachel som i sin tur härrör från det latinska ordet cacabus som betyder lerkärl. Det är i det område som nu är Tyskland som de första ugnarna av just sammanmurade kärl eller "pottor" gjordes på medeltiden. Senare ersattes kärlen av formpressat skålkakel och ännu senare av reliefmönstrade plattor. Men kakelugnen var ännu inte särskilt effektiv. Den var bara ett skal av keramiskt material runt själva elden.

Omkring 1730 började myndigheterna i Sverige att oroa sig för att det gick åt så mycket skog till eldning. Först och främst ville man minska hushållens energiförbrukning och 1767 fick arkitekt Carl Johan Cronstedt och general Fabian Wrede i uppdrag av Riksrådet att konstruera mer bränslesnåla eldstäder. Efter bara några månader kom de med ritningar till flera modeller som alla byggde på samma princip: kakelugnsprincipen.

Herrarna hade kommit på att om man låter röken gå genom flera kanaler och lagra värmen i tegel kunde energin i veden utnyttjas maximalt och värma under lång tid. Tekniken spreds snabbt till kakelugnsmakarna och snart blev svenska hem berömda för sitt behagliga inomhusklimat.

En ugn som fungerar enligt kakelugnsprincipen har alltså ett sinnrikt system av rökkanaler och en bra värmelagringsförmåga. Kaklet är däremot inte nödvändigt. Den så kallade rörspisen var förr den mindre välbeställdes kakelugn. Rörspisen har allt en kakelugn har förutom att den är putsad i stället för kaklad. Sådana finns också i nytillverkning.

Det finns också kaminer som liknar kakelugnar men som inte fungerar som sådana, utan liksom medeltidens modeller bara är skal av kakel runt en annan typ av eldstad.

Kakelugnsprincipen står sig. Det har bland annat visats i tidningen Råd och Rön. Enligt tidskriften var samtliga testade kakelugnar väl lämpade som komplement till elvärme. Det är, enligt samma källa, däremot inte braskaminen. Dessutom har kakelugnen ett stort skönhetsvärde.

Annons


Kakelugnen Gustaf från Svenska kakelugnar.

Att tänka på innan du skaffar kakelugn

Kakelugnar är tunga. De kan väga upp till två ton. Därför behövs ett fundament som håller. Prata med kommunens byggnadskontor om detta inför byggnadsanmälan (enkel form av byggnadslov). Det kan behövas stödmurning under golvet. Skorstenen ska naturligtvis också vara i gott skick. Ta kontakt med den lokale skorstensfejarmästaren. Han ska även inspektera installationen.

Att välja kakelugn

1. Viktigt begära information
Det är inte så lätt att välja rätt bland kakelugnar och kakelugnsliknande produkter. Det finns ugnar som håller värmen bättre än andra och det finns sådana som har mycket bättre miljövärden än andra. Här har vi gjort en liten marknadsöversikt. Fler detaljer får du genom att begära in referenser från tillverkaren eller genom att själv ta kontakt med Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut (SP) eller Konsumentverket (de samarbetar). Glöm inte att fråga vilket material man använt och hur det är framställt. Där finns det kvalitetsskillnader.

2. Översikt av några kakelugnars testvärden
I Råd och Röns test (nr 1/2000) provades kakelugnar från Kennedygruppen, Cronspisen, Svenska kakelugnar, Wemek, Tulikivi samt två äldre nymonterade ugnar.

Christineberg i rokokostil från Kennedygruppen hade bäst miljövärden. Den var den enda ugn som klarade den lägsta gränsen för utsläpp av organiskt bundet kol, mindre än 100 mg. Den gränsen gäller för ved- och pelletspannor, medan större utsläpp tolereras för kakelugnar som ju oftast inte används som huvudvärmekälla. Christineberg hade också hög verkningsgrad, över 80%.

Tulikivis täljstenskamin hade bäst verkningsgrad, dvs den var bäst på att omvandla vedens energi till rumsvärme. Däremot håller den sig precis under miljögränsvärdet för kakelugnar. Det gjorde också Birka från Kennedygruppen. Birka och Tulikivikaminen är båda korta till växten men tunga. Det lilla formatet kan förklara de högre utsläppsvärdena eftersom dessa har med rökens temperatur att göra. Om röken inte hunnit svalna så bra frigörs en större mängd miljöskadliga ämnen. En välkonstruerad ugn med stor volym kan få röken att svalna till ca 120 grader innan den släpps ut.

De två traditionella kakelugnarna var bäst på att hålla värmen. De hade inte svalnat förrän efter ca ett dygn men de hade lite lägre verkningsgrad, 68%. De låg också bra till miljömässigt.

Cronspisens rörspis Rustik var den tredje ugnen med verkningsgrad över 80% och den höll sig liksom ugnarna från Wemek och Svenska kakelugnar under miljögränsen med god marginal.

En ugn som inte hann komma med i Råd och Röns test är den nya patenterade sandugnen. Den har en intressant lättmonterad konstruktion som består av ett skal i traditionell rund kakelugnsstil men som är gjort i aluminium eller koppar. Ugnen fylls med sand som man köper lokalt. Enligt SP som också stod för testerna i Råd och Rön har den en verkningsgrad på 87%, dvs bland de bästa. Vidare är den miljömässigt lika bra som Christineberg och har en värmehållningsförmåga som på grund av sandfyllningen är lika bra som de gamla kakelugnarnas.

3. Materialkvalitet
Sedan finns det aspekter som material och montering. När det gäller materialets kvalitet är det svårt att säga något säkert. Råd och Rön kan bara uttala sig om att både olivinsten och täljsten bör vara hållbara förutom att de har bra värmehållningsförmåga. Kennedygruppen använder olivinsten som liksom täljsten är ett mycket tungt material. Deras ugnar är ändå lättast eftersom att man på grund av stenens värmehållande förmåga kunnat hålla volymen nere.

Förutom värmehållande material används metall av olika sorter i eldningskassetterna och rökgångarna. Eldstadskassetten är den känsligaste delen av en modern kakelugn. Den är emellertid ganska lätt att byta ut.

Inuti en gammal kakelugn eller en ny av traditionell typ finns det bara eldfast tegel och bruk. Gamla kakelugnar och nya som är gjorda på samma sätt har många fogar. De håller bevisligen länge men bara om man eldar rätt. Instruktioner hittar du mot slutet av artikeln.

4. Fläktar och vattentankar
En ytterligare faktor att fundera över är om man vill ha en ugn med vattenmagasin eller kanske en med värmefläkt. Wemeks och Botnia Production AB:s ugnar har båda stor inbyggd vattentank.

5. Var hittar man äldre kakelugnar och vad kostar en kakelugn?
Det finns äldre kakelugnar att få tag på privat eller genom kakelugnsmakare. Kostnaden varierar mycket med skick och ålder. Dyrast när man skaffar en gammal kakelugn brukar sättningen vara. Den tar 45 dagar. Totalpriset för en fabrikstillverkad ugn från cirka 1850-1900 brukar bli ungefär detsamma som för en nytillverkad, dvs mellan 30 000 och 50 000 kronor. Observera att Råd och Rön anger en felaktig prisuppgift för Tulikivis kamin - en nolla har fallit bort.

Fabrikstillverkad ugn i blandstil från 1800-talets slut. Ugnar från den tiden går fortfarande att få tag på. Pris inklusive allt: cirka 30 000 kr, dvs inte dyrare än en ny.

Sandugnen från Stockholms kakelugnsmakeri AB.

Nyttiga nätadresser:

www.lantbruksnet.se - har en lista över telefonnummer och några nätadresser till tillverkare och leverantörer.

www.sp.se - Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut. Provar och
typgodkänner kakelugnar.

Boktips

Margareta Cramér: "Den verkliga kakelugnen", Komm. för Stockholmsforskning 1991.

Britt och Ingemar Tunander: "Kakelugnar, spisar och kaminer", Icaförlaget 1982.

Britt, Ingemar och Pontus Tunander: "Svenska kakelugnar", Nordiska museet 1999.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
27 juni 2002 Anna Ekström
Annons
Annons
Mer om Kaminer och kakelugnar

Så blir du av med sot i skorstenen och undviker brand

Kaminer och kakelugnar För mycket sot och tjära i skorstenen kan leda till skorstensbrand. Så här löser du problemet! 

Boverket ändrar – igen!

Kaminer och kakelugnar Här är vad som gäller för byggnader med vedspisar.

6 kaminer: här är rätt kamin för dig

Kaminer och kakelugnar Sugen på en mysig brasa i vintermörkret? Vi i Villa hjälper dig att hitta kaminen som passar dig.

Så tänder du braskaminen!

Kaminer och kakelugnar De flesta vedklabbar är alldeles för tjocka för att brinna ordentligt. Träet bör vara tunt och brasan bör tändas ovanifrån. Så här tänder du brasan på bästa sätt!

Krönika Annika Marklund: Vågar vi elda nu?

Kaminer och kakelugnar Frågan är om telefonförsäljarna har ett särskilt register över nyinflyttade människor som är särskilt livrädda. Kanske står ett litet L i marginalen på...

Mysigt framför brasan

Kaminer och kakelugnar Få saker har väl så hög mysfaktor som att tända en sprakande, väldoftande brasa när det är lite ruggigt. Och med bra ved är det ingen konst att få...

Vedeldning – så funkar det!

Kaminer och kakelugnar Vedeldning är både billigt och miljövänligt – såvida du eldar rätt. Problemen med utsläpp från vedeldning handlar mer om omodern och felaktig teknik än själva bränslet, enligt Energimyndigheten.

Heta braskaminer

Kaminer och kakelugnar Varsågod, ett smakprov på spännande nyheter och tidlösa favoriter.

Tänd en brasa – värm hela huset!

Kaminer och kakelugnar De är ett utmärkt sätt att kapa topparna i el- eller oljeförbrukningen. Ju kallare det är utomhus, desto mer lönsamt är det att elda i kaminen, säger...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]