Stor guide: Kakelugnar

En vacker kakelugn är en dröm för många, men det är inte bara att kasta in vilken ved som helst, tända på och hoppas på det bästa. Vi har pratat med en sotare som gav oss sina bästa tips och råd för eldning i kakelugn.


Även om det i dag erbjuds en uppsjö av nytillverkade kakelugnar på marknaden finns det få saker som går upp emot en fin, riktigt gammal kakelugn:

– Har man en kakelugn ska man vara rädd om den, de nya är jättebra och fina men det är något speciellt med gamla kakelugnar, säger Mats Wiking, sotarmästare på Sotaren Stockholm.

Välj material noggrant

– Det bästa är björk; det brinner bäst och har högt värmevärde. Tall och gran är i sig inte fel, men gran sprätter och knäpper väldigt mycket. Det ökar risken för brand i hemmet om en gnista slår fel. Det enda du egentligen bör undvika är ek, som nästan är tabu. Vissa skickar in gamla parkettgolv och eldar upp, men i mina ögon är det bara dumheter. Satsa på björk, och ibland blandved, säger Mats Wiking.

Lär känna din kakelugn

Mängden du ska använda beror lite på modell och storlek; gamla kakelugnar är sina egna personligheter och man måste lära känna den. Det är ganska vanligt att man proppar den full med ved och då hinner ugnen inte svälja rökgaserna. Vi moderna människor vill ju gärna titta på brasan, men kakelugnen är ju från början gjord för att först och främst ge ifrån sig värme, fortsätter Mats.

Dags att välja kamin? Här är listan som vägleder dig till rätt beslut! 

Elda aldrig plast

– Dels är rökgaserna farliga i sig. I grund och botten är en kakelugn ett värmeelement, det är därför man uppfann den. Håller du på och eldar med plast finns risken att det lägger sig smält plast inuti kakelugnen, vilket inte är speciellt bra.

Mats understryker hela tiden att kakelugnen är i första hand ett värmeelement mer än en eldstad.

– Man bör elda en gång på morgonen, för att under dagens lopp snålelda då och då och hålla uppe värmen i ugnen. En kakelugn är gjord för att när du börjar elda så ska spjället vara helt öppet, och när elden börjar slockna ska spjället stängas nästan helt. Då är ugnen fortfarande varm på eftermiddagen vilket gör den till en jättebra och energisparande värmekälla.

Glöm inte att snålelda

En kakelugn behöver egentligen aldrig vila, utan du kan elda en gång på morgonen ordentligt för att sedan ”snålelda” under dagen för att underhålla värmen i ugnen. Mats Wiking tipsar också om att se till att det finns extra syre i rummet när man tänder, och det hjälper att ibland öppna ett fönster.

– Ibland kan man elda igång med lite tidningspapper för att få igång draget. Är det kallt ute kan det stå som en kallpropp i pipan i skorstenen, och den kan behöva eldas bort innan man får igång draget, säger Mats.

Få igång elden med braständare och äggkartonger

– Man kan använda braständare just för att få igång draget. Ett annat bra tips är att använda gamla äggkartonger, som också brinner bra och inte tar slut lika snabbt som vanligt tidningspapper.

Låt sotaren sota

– Det man kan göra själv är att ta ut askan ur eldstaden. Sen är det själva sotningen som tillkommer, men det ska nog i de flesta fall göras av tjänsteman. Vissa kan däremot lära sig att sota själva. I dag eldar vi heller inte för värme på samma sätt som för 50 år sedan, så därför har man dragit ut på fristerna om hur ofta man ska sota, menar Mats.

Är du osäker på om du eldar på rätt sätt? Missa INTE den här artikeln!

Sortera askan!

– Det finns olika åsikter om vad man ska göra med askan, men man ska huvudsakligen se till att det inte finns någon glöd kvar och att det är ordentligt släckt. Ibland kan det glöda i över ett dygn så se till att röra runt askan ordentligt för att få bort all glöd. Samla det i sedan ett kärl av icke-brännbart material. Det vanligaste är att folk slänger det i sin kompost, eller lägger det i rabatter men jag vet inte hur bra det faktiskt är, säger Mats.

Okulärbesikta vart fjärde år

– Numera gör man brandskyddskontroll, och det är en okulär besiktning. Man tittar att det fungerar som det var tänkt från början och skickar ned en kamera i kanalen för att se att det är okej. Det görs vart fjärde år.

Håll koll på säkerheten

– Det måste vara byggt på rätt sätt och se efter vad det är för vägg bakom – det får inte finnas något brännbart bakom. Det bör också finnas gnistskydd och ett skyddsgolv framför kakelugnen. Tänk också på den allmänna brandrisken runtomkring ugnen, som att det inte bör stå en bokhylla precis bredvid som kan antändas.

Kolla alltid spjället

– Folk ringer oss och säger att det ryker in, och jag frågar alltid om de har öppnat spjället. I dag ringer ofta yngre människor som aldrig haft en eldstad och det är väldigt vanligt att man inte öppnat spjället, eller ens vet vad det är. Eller att man inte varit noga med att luft kommer in i kakelugnen; den måste få in luft för att kunna föra ut luft.

”Vår eldning stör grannen – vilket alternativ ska vi välja?”. Upplever du samma problem? Då ska du läsa den HÄR artikeln!

Laga det du kan på egen hand

– Det upptäcks ofta under brandskyddskontrollen. Hittar inspektören brister i fogar i framsidan kan du ofta fixa det själv med lite lera du köper från en kakelugnsmakare. Läcker det däremot i bakmuren måste du ta in en kakelugnsmakare som kan montera ned kakelugnen till läckaget och åtgärda skadan. Har det börjat spricka i bakmuren kan den börja läcka på ett nytt ställe om man försöker laga med lera på egen hand, berättar Mats.

Investera i en gammal kakelugn

– Steg ett är att alla delar finns med och att de är märkta. Kakelugnar är gjorda för att du ska kunna plocka ned och upp dem igen, men alla bitar måste sitta på exakt samma ställe. Sen finns det de som sätter upp ugnar som inte är märkta, men det blir oftast inte lika bra. Det är lite som ett pussel, fast med fyrkantiga identiska bitar.

Vill du se mer smarta filmknep? Klicka här!

 

Kakelugnar kan inte stå var som helst

– Just där kakelugnarna står måste det finnas järnbalkar som ugnen står på; tänk att om huset skulle börja brinna ska kakelugnen och balken kunna stå kvar, även om allt annat brinner ned. Väggen balkarna sitter fast i måste naturligtvis vara bärande.

Kakelugnsmakaryrket lever vidare

– Jag tror inte det är på väg bort, för det finns ett behov hela tiden. Det tar ett par år att bli kakelugnsmakare och det krävs ett genuint intresse, men personligen tycker jag att det märks om en bra eller dålig kakelugnsmakare utfört ett jobb, avslutar Mats Wiking.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar