Annons

En källa till värme

Kaminer och kakelugnar

De har hög mysfaktor men kan också bidra till lägre uppvärmningskostnader. En braskamin är en förträfflig sak i hemmet - på många vis. Här guidar vi dig till rätt brasvärme.

Av: Louise Törnqvist, 17 september 2002


Täljstensugnen Lunaria Minor från Tulikivi. Pris cirka 59 000 kronor.

När du ska välja någon variant av brasvärme är det klokt att verkligen tänka efter vad du vill ha den till. Ska du bara myselda, eller vill du att eldstaden ska försörja hela eller delar av huset med värme? Olika eldstäder har olika effekt och verkningsgrad och lämpar sig alltså för olika ändamål. Verkningsgraden innebär hur stor del av vedens energiinnehåll som ugnarna omvandlar till rumsvärme. Effekten, som anges i kW, talar om hur mycket värme kaminen avger vid en viss tidpunkt.

Utnyttja effekten rätt

Om en braskamin har hög effekt gäller det också att man kan utnyttja den. Om det blir så varmt när du eldar att du börjar vädra, försvinner vinsten ut genom fönstret lika snabbt som värmen. Vill du att din eldstad ska bidra till uppvärmningen av huset gäller det att eldstaden har kapacitet att lagra och avge värmen under lång tid. Tunga eldstäder, som exempelvis kakelugnar, avger ofta låg effekt under lång tid. Att du har tillgång till billig ved har också betydelse för din eventuella energivinst.

Annons

Tunga kaminer kräver fundament

Eldstäder som väger mer än 400 kg måste stå på ett fundament så att husets träkonstruktion inte belastas. Detta gäller till exempel tunga pjäser som kakelugnar och täljstenskaminer. Har ditt hus en torpargrund murar man upp ett fundament, till exempel av lecablock, som vilar på en gjuten platta. Har du källare murar man stödväggar av leca eller tegel. Är grunden en gjuten platta behövs normalt ingen extra förstärkning.
Vilket avstånd det ska vara mellan vägg och kamin varierar för olika typer av eldstäder. Räkna med ett säkerhetsavstånd på minst 100 mm från en brännbar vägg och ungefär hälften från en murad vägg.


Med vinklade glas i dörrarna ger murspisen Mistral en känsla av öppen spis. Byggsats från Keddy. Pris cirka 22 900 kronor.

Murspisar

En murspis är en kamin som är inklädd av plattor i leca-betong. Vissa modeller kommer i byggsats som du monterar själv. Konstruktionen är densamma, kalluften sugs in nedtill, värms upp och går ut genom en ventil upptill. En murspis väger cirka 300-850 kilo och behöver ofta ett fundament men det finns också lättare modeller som kan placeras på ett trägolv utan förstärkning. Vissa murspisar är inkapslade i värmelagrande material som exempelvis olivin. Pris från cirka 18 000 kronor
Verkningsgrad: 65-75 procent, effekt 3-12 kW


Kakelugnen Herrgård Elegant från Cronspisen, är smal och därmed lättplacerad. Kan även fås med fris. Pris cirka 32 900 kronor.

Kakelugnar och täljstenskaminer

Kakelugnarnas flerkanalsystem gör att man kan utnyttja rökgaserna maximalt och få en långvarig värme genom kakelugnens. Gamla kakelugnar har oftast en massa tegel, moderna kakelugnar består av starkare material som exempelvis täljsten och olivin. Täljstensugnar har en sammansättning av mineraler som talk, magnesit och penninit vilka ger dem högre värmelednigsförmåga. Många moderna ugnar är också försedda med någon typ av värmeväxlare som snabbt värmer upp rumsluften. Du kan även koppla en vattenvärmare till ugnen som värmer dina radiatorer eller ditt varmvatten.

Både kakelugnar och täljstensugnar är tunga pjäser som kan väga från 500 kilo upp till flera ton. Bakom en ugnarna krävs en murad brandvägg av tegel eller lättbetong som är 100 mm tjock. En kakelugn kräver dessutom ofta en del takhöjd, vilket också kan vara värt att tänka på.

Pris nytillverkad kakelugn: Från cirka 25 000-50 000 kronor
Gammal: Från cirka 35 000-200 000 kronor beroende på storlek, utförande och ålder
Verkningsgrad: 67-75 procent, effekt 2-6,5 kW

Pris täljstensugn från cirka 20 000 kronor
Verkningsgrad: 67-75 procent, effekt 2-6,5 kW


Värmö hörnkassett från Silja spis. Denan kassett kräver ingen röranslutning. Pris cirka 10 600 kronor med fläkt.Annons

 

Insats för öppna spisar

Det är trevligt när det knastrar och sprakar i den öppna brasan. Tyvärr är det dyrt eftersom stora mängder varm rumsluft sugs ut genom den öppna spisen och skorstenen. Med en insats, så kallad kassett, i din öppna spis förhöjer du verkningsgraden och den spisen kan bli ett komplement till din vanliga uppvärmning. Luften cirkulerar av sig själv eller med hjälp av fläktar. Dessutom höjer du brandsäkerheten eftersom gnistor inte kan flyga ut över golvet. Att montera en kassett är relativt enkelt för en normalhändig person.

Pris från cirka 6 200 kronor
Verkningsgrad: 50-70 procent
Effekt 3-10 kW

Gjutjärnskaminen Andersen är en enkel, klassisk modell som trots sitt lilla format är mycket effektiv. Pris cirka 7 400 kronor. Scandinavisk Spismiljö.

Gjutjärnskaminer

Gjutjärnskaminer är ofta små, ganska billiga och är så kallade strålningskaminer som blir heta runt om. Ofta går de att koka på. DE är också relativt lätta och brukar klunna placeras i de flesta rum och 10-15 cm från brännbar vägg.

Gemensamt för gjutjärnskaminer är att de är tillverkade av massivt gjutjärn, men de finns olika modeller och färger. Det finns även gjutjärnskaminer med inramning av täljsten för bättre värmelagring.

Pris från cirka 6 000 kronor
Verkningsgrad: 65-75 procent
Effekt 3-12 kW


Contura 650 är en grålackerad kamin i metall med extra stor gaslucka. Contura, pris cirka 17 000 kronor.

Braskaminer

Det här är små kaminer som väger cirka 65-200 kilo och kan ofta placeras i vilket rum som helst utan någon förstärkning på golvet. Många småkaminer är försedda med inbyggt sytrålningsskydd, vilket innebär att de kan placeras så nära en brännbar vägg som 10-15 cm. Idag finns braskaminer i många olika varianter, till exempel i plåt, täljsten eller kakel. Vissa av dem kan eldas med pellets. Braskaminen är oftast ett komplement till ordinarie uppvärmning. De har ofta inbyggda varmluftskanaler och värmemagasin som går att ansluta till uteluft. En del varainter kan förses med fläkt.

Pris från cirka 15 000 kronor
Verkningsgrad: 65-80 procent
Effekt 3-10 kW

Bygganmälan

Enligt plan- och bygglagen krävs bygganmälan för installation eller väsentlig ändring av eldstad. Detta ska lämnas till kommunens byggnadsnämnd.

Vad betyder verkningsgrad?
Verkningsgraden innebär hur stor del av vedens energiinnehåll som ugnarna omvandlar till rumsvärme.

Vad är olivinsten?
Olivin är ett mineral med förmåga att lagra stora mängder värme. Olivinet bryts på samma sätt som malm och används i produktionen av eldfasta produkter.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

17 september 2002 Louise Törnqvist
Annons
Annons
Mer om Kaminer och kakelugnar

Så blir du av med sot i skorstenen och undviker brand

Kaminer och kakelugnar För mycket sot och tjära i skorstenen kan leda till skorstensbrand. Så här löser du problemet! 

Boverket ändrar – igen!

Kaminer och kakelugnar Här är vad som gäller för byggnader med vedspisar.

6 kaminer: här är rätt kamin för dig

Kaminer och kakelugnar Sugen på en mysig brasa i vintermörkret? Vi i Villa hjälper dig att hitta kaminen som passar dig.

Så tänder du braskaminen!

Kaminer och kakelugnar De flesta vedklabbar är alldeles för tjocka för att brinna ordentligt. Träet bör vara tunt och brasan bör tändas ovanifrån. Så här tänder du brasan på bästa sätt!

Krönika Annika Marklund: Vågar vi elda nu?

Kaminer och kakelugnar Frågan är om telefonförsäljarna har ett särskilt register över nyinflyttade människor som är särskilt livrädda. Kanske står ett litet L i marginalen på...

Mysigt framför brasan

Kaminer och kakelugnar Få saker har väl så hög mysfaktor som att tända en sprakande, väldoftande brasa när det är lite ruggigt. Och med bra ved är det ingen konst att få...

Vedeldning – så funkar det!

Kaminer och kakelugnar Vedeldning är både billigt och miljövänligt – såvida du eldar rätt. Problemen med utsläpp från vedeldning handlar mer om omodern och felaktig teknik än själva bränslet, enligt Energimyndigheten.

Heta braskaminer

Kaminer och kakelugnar Varsågod, ett smakprov på spännande nyheter och tidlösa favoriter.

Tänd en brasa – värm hela huset!

Kaminer och kakelugnar De är ett utmärkt sätt att kapa topparna i el- eller oljeförbrukningen. Ju kallare det är utomhus, desto mer lönsamt är det att elda i kaminen, säger...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]