5 tips: Elda rätt för låga utsläpp

Modern vedeldning kan fungera bra även i tätbebyggt område genom att använda en modern vedpanna, ackumulatortank och torr ved. Här är råden för att elda rätt.


Vedeldning må vara ett mysigt och effektivt uppvärmningsalternativ för många, men det bidrar också till utsläpp som är skadliga för människorna hälsa. Här är Anders Haakers, chefredaktör på tidningen Bioenergi, bästa tips för modern vedeldning med låga utsläpp – så eldar du rätt.

Använd en modern vedpanna

En modern vedpanna är mycket effektiv med en verkningsgrad kring 90 procent jämfört med 60-65 procent för en panna med gammal teknik. Avancerad styrning och förbränningsteknik i moderna vedpannor ger mycket låga utsläpp. En gammal panna bör bytas till en modern.

Använd alltid ackumulatortank

Ackumulatortank krävs för att få en bra förbränning med låga utsläpp och ger dessutom en mer bekväm vedeldning. Där är viktigt att välja rätt storlek på ackumulatortanken. Om den är för liten kan eldningen avbrytas innan all ved har brunnit färdigt med utsläpp som följd. Utan ackumulatortank blir eldningen ojämn med ökade utsläpp och i värsta fall stryper dragluckan lufttillförseln för att förhindra överhettning, med pyreldning som följd. Då uppstår garanterat störande utsläpp.

Använd torr ved

Låt veden torka minst ett år innan den ska användas. Förbränningen blir effektivare och det går det åt mindre ved.

Använd solfångare i kombination

Du som vill minimera risken för störande utsläpp väljer en vedpanna med ackumulatortank som passar att kombinera med solfångare. Då kan solen ge både varmvatten och värme samt minimera behovet av att använda vedpannan under årets varma månader.

När större bekvämlighet krävs

För dig som inte orkar eller vill hantera ved finns det naturligtvis andra lösningar med förnybar energi. Moderna pelletspannor och pelletskaminer styrs med automatik och kan gå längre perioder utan tillsyn.

Anders Haaker, chefredaktör tidningen Bioenergi

Mer information för att elda rätt:

Äfab Bioenergikonsulterna

Energimyndigheten

Pelletsförbundet

Svebio

Bioenergitidningen

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar