Annons

Tillskottsvärme via egen värmehärd är guld värd

Kaminer och kakelugnar

Mysvärme? Att skaffa vedkamin eller kakelugn är ett sätt bland andra för att minska husets uppvärmningskostnader. Här hjälper vi dig välja rätt tillskottsvärme.

Av: Hans Mårtensson, 10 oktober 2005

Superkassetten förbättrar verkningsgraden väsentligt på en öppen spis. Finns i flera storlekar som väger ca 100-145 kg. Skön konvektionsvärme och elden är synlig och brinner kontrollerat bakom glasluckor. Pris beroende på utformning och storlek från cirka 8 500 till 11 450 kronor , Keddy. Klassiska Smålandsspisen av gammal beprövad gjutjärnsmodell nytillverkas numera. Kan monteras med rökrörsanslutning uppåt eller bakåt. Småhuggen ved behövs, liksom kontinuerlig passning. Som tillbehör finns en liten varmvattenbehållare av koppar, varmugnsluckor och täljstensmagasin att lägga i ugnen. Spishällens mått är 600x615 mm. Pris cirka 14 250 kronor, Josef Davidssons Eftr. AB

Lagom värme länge

När en lätt kamin brinner kontinuerligt avges ibland för mycket värme, så att ett välisolerat hus känns för varmt. Försöker man då snålelda med strypta spjäll, kan brandfarlig tjära och sot bildas. Snålelda inte! Lär dig eldningsrutinerna, skorstensröken ska vara vit eller osynlig.

En kakelugn lagrar däremot värmen i sin tyngd och behöver därför endast eldas två gånger per dygn. En varm kakelugn bör eldas intensivt, så att förbränningen blir effektiv. Då ackumuleras värmen i den tunga massan, av tegel eller täljsten, och avges efterhand som mjukvärme.

Annons

En pelletskamin brinner konstant med liten låga och ger lagom värme hela tiden. Pellets är dyrare än ved, men hanteringen är bekvämare och förbränningen mycket ren. Energitätheten hos pellets är hög, ca 4,5 kwh/kg, medan torr ved anses hålla ca 3 kwh/kg. En kubikmeter travad ved motsvarar ungefär 1 000 – 1 300 kwh värmeenergi. Hälften av vedtraven är luft. En massiv björkkloss, som är en kubikmeter, lär innehålla 2 500 kwh värmeenergi. En kubik brännolja lär innehålla ungefär fyra gånger så mycket energi. Två ton pellets motsvarar en kubikmeter brännolja. Eftersom ved, i motsats till de fossila bränslena kol och olja, är ett förnyelsebart energislag, påverkas inte växthuseffekten negativt. Är spisens nyttoverkningsgrad 80% avges lika mycket vedenergi som värme till huset och 20% går ut som varma rökgaser i skorstenen.Contura 660T visar hur dagens effektiva braskaminer brukar vara utformade, med materialkombinationen gjutjärn och täljsten i en mjukt svängd formgivning. Luckan av glas är stor, så att elden syns. Vikten är 270 kg där värmen lagras någon timma. Verkningsgrad, effekt och miljövärden är höga. För att en sådan här kamin inte ska avge för mycket värme är den konstruerad så att den kan eldas med liten uteffekt. Bränsleåtgången är endast ett kilo ved per timma, med hög förbränningstemperatur och bibehållen optimal och ren förbränning. Men det kräver kontinuerlig passning. Bredd 550 mm och höjd 1220 mm.
Contura / Nibe.

Under senare år har utgifterna för el, olja och fjärrvärme ökat markant. Därför söker många villaägare alternativa uppvärmningsmöjligheter, som berg- eller ytjordvärme, luftvärmeväxlare, solpaneler eller konvertering av oljepannan till ved- och pelletseldning. Har du tid att komplementelda tillräckligt mycket sänker en kamin eller kakelugn villans energiutgifter. Men du måste vara medveten om att även andra åtgärder kan behövas. Tilläggsisolering av vindsbjälklaget är en enkel investering som snart lönar sig, liksom byte till nya fönster- och dörrtätningslister eller termostatstyrd temperatursänkning inomhus.

Mys eller vardagsbrasa

En brinnande spis sprider skön värme och skapar trivsel. Det handlar om känslor som förmodligen finns i våra gener sedan tusentals år. Därför tänker vi ibland lite för impulsivt, när kaminen eller kakelugnen skall köpas. Visst är spisen en trivsam inredningsdetalj, men den bör även fylla sin värmefunktion på bästa sätt. Fundera noga på hur din eldstad ska användas! Den blir ju ett komplement till husets ordinarie uppvärmningssystem. Handlar det om myseldning då och då, helgeldning eller regelbunden vardags-eldning? Om uppvärmningskostnaderna skall sänkas ordentligt måste du vara flitig och då går det åt mycket ved, kanske 12 – 20 kubikmeter per år. Var får du tag på ved? Skall du kapa och klyva veden själv, eller köpa färdigkluven? Kan du förvara större mängder ved torrt? Har du möjlighet att bygga en vedbod?

Ett bra tips om du står i begrepp att köpa någon form av brasvärme är att fråga andra vedvärmare i bekantskapskretsen. Då kan du få goda råd både vad gäller handhavande och val av modell och tillverkare. Flertalet kaminer och kakelugnar är numera säkerhetstestade och miljögodkända. Jämför alltid priser och prestanda!

Spiskassett.

Smålandsspisen.

Pelletskamin.

Gammal spis.

Pelletskamin Top Line från Wodtke fungerar bra som lokaleldstad eftersom de brinner kontinuerligt med liten låga. Effekten kan regleras och är termostatstyrd så att rumstemperaturen blir jämn och behaglig. Denna kamin har ett pelletsförråd som rymmer 50 kg. Via en matarskruv förses härden med rätt mängd bränsle. Pelletskamin Top Line blå 65 900 kronor, Narvells. Viking 30 är en smalspis i litet format med en värmeeffekt upp till 5 kwh. Då ugn saknas är eldstadsutrymmet relativt stort. Pris cirka 13 975 kronor, Josef Davidssons Eftr. AB

Välj anpassad skorsten

Skorstenen skall dimensioneras så att den fungerar bra med spisen. Den är en viktig säkerhetsdetalj, om det uppstår överhettning och skorstensbrand. Spisfabrikanten brukar rekommendera lämplig sort. Traditionellt finns tegelmurade skorstenar i äldre hus. Isolerade dubbelmantlade plåtskorstenar ansluts oftast direkt ovanpå en kamin. Sådana lätta konstruktioner, max 350 kg, går vanligtvis att placera på ett förstärkt träbjälklag. En monteringsfärdig modulskorsten kan bestå av rökrör i syrafast keramiskt eller cementbundet material som omges av brandsäker isolering och en yttermantel. Tyngre skorstenar och kakelugnar måste ha ett betonggjutet stadigt fundament som underlag. Eldstadens placering är beroende av var skorstenen kan installeras i huset. Olika förutsättningar gäller om huset är befintligt eller om det är ett nybygge.

Vad kostar det?

Det finns en mängd företag som konkurrerar med likartade spisar och kaminer. Priserna kan delas in i inköp och montering, vilket även gäller skorstenar. Angivna prisexempel är ungefärliga. Skorstenen till ett enplanshus är 6-7 meter hög. Samma prisnivå gäller för lätt plåtskorsten eller tung modulskorsten. Cirka 15 000 kronor - inklusive montering eller 2 000 kronor /meter

Typ av värmekälla

Kostnad (cirka, exkl. montering) Tung kakelugn
Pelletskamin
Lätt gjutjärnkamin
Spiskassett 
Tyngre gjutjärnkamin
med täljsten
Stor emaljerad köksspis
Gammaldags köksspis av
gjutjärn eller smalspis  45 000 kronor
25 000 - 60 000 kronor
8 000 -13 000 kronor
8 000 -13 000 kronor
20 000 - 25 000 kronor
22 000 -26 000 kronor
10 000 -14 000 kronor

Köpinformation

AB Hans Forsman 0152-167 70 www.hansforsman.se
Camina 0141-223 50 www.camina.se
Eldabutikerna www.eldabutiken.se
Josef Davidsson 0371-200 01 www.j-davidssons.se
Keddy 0300-190 60 www.keddy.se
Narvells 042-20 44 60 www.narvells.se
Nibe 0433-751 00 www.nibe.se
Stockholms kakelugnsmakeri 08-669 60 20 www.sandugnen.se 

Att tänka på

• Oftast behövs bygglov för installation av ny spis, fråga på Stadsarkitektkontoret.
• Skorstensfejarmästaren ska besiktiga spisens installation innan du börjar elda.
• Installation och arbete ska du kunna få hjälp med av dem du köper din spis av.
• Studera testprotokoll och pre standa. Jämför mellan olika modeller.
• Spisens verkningsgrad anger hur mycket värmeenergi du får ut av din ved.
• Spisens effekt i kwh anger hur mycket värme din spis kan avge vid en viss tidpunkt.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
10 oktober 2005 Hans Mårtensson
Annons
Annons
Mer om Kaminer och kakelugnar

Så blir du av med sot i skorstenen och undviker brand

Kaminer och kakelugnar För mycket sot och tjära i skorstenen kan leda till skorstensbrand. Så här löser du problemet! 

Boverket ändrar – igen!

Kaminer och kakelugnar Här är vad som gäller för byggnader med vedspisar.

6 kaminer: här är rätt kamin för dig

Kaminer och kakelugnar Sugen på en mysig brasa i vintermörkret? Vi i Villa hjälper dig att hitta kaminen som passar dig.

Så tänder du braskaminen!

Kaminer och kakelugnar De flesta vedklabbar är alldeles för tjocka för att brinna ordentligt. Träet bör vara tunt och brasan bör tändas ovanifrån. Så här tänder du brasan på bästa sätt!

Krönika Annika Marklund: Vågar vi elda nu?

Kaminer och kakelugnar Frågan är om telefonförsäljarna har ett särskilt register över nyinflyttade människor som är särskilt livrädda. Kanske står ett litet L i marginalen på...

Mysigt framför brasan

Kaminer och kakelugnar Få saker har väl så hög mysfaktor som att tända en sprakande, väldoftande brasa när det är lite ruggigt. Och med bra ved är det ingen konst att få...

Vedeldning – så funkar det!

Kaminer och kakelugnar Vedeldning är både billigt och miljövänligt – såvida du eldar rätt. Problemen med utsläpp från vedeldning handlar mer om omodern och felaktig teknik än själva bränslet, enligt Energimyndigheten.

Heta braskaminer

Kaminer och kakelugnar Varsågod, ett smakprov på spännande nyheter och tidlösa favoriter.

Tänd en brasa – värm hela huset!

Kaminer och kakelugnar De är ett utmärkt sätt att kapa topparna i el- eller oljeförbrukningen. Ju kallare det är utomhus, desto mer lönsamt är det att elda i kaminen, säger...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]