”Vår eldning stör grannen – vilket alternativ ska vi välja?”

Vi i Villas läsare Johnny får inte elda när det blåser åt grannens håll. Här listar vår expert alternativa lösningar för uppvärmningen.


Vi får inte elda längre – vad ska vi göra? 

För sex månader sedan köpte jag ett hus där ved är den primära uppvärmningskällan. Nu är det så att vår granne har anmält oss till Miljöverket, som har beslutat att vi inte får elda när det blåser emot vår granne. Det blåser ditåt 99 % av tiden så nu måste vi fixa en alternativ uppvärmningskälla. 

Mäklaren påstår att detta inte är ett dolt fel som ingår i försäkringen, så vi måste betala för allt – inklusive Miljöverkets utredning. Har du några tips till oss?

Johnny Hagberg

Svar: Det var en enkel fråga, men svaret blir tyvärr lite mer komplicerat. Om ni eldat med ”gratis” ved från egen mark, är det svårt att hitta någonting
billigare. 

Hur ser beslutet ut som förbjuder er att elda ved? Kan veden ha varit fuktig? Då kan torrare ved eller pellets ge en bättre förbränning och inte störa era grannar lika mycket.  

Men om beslutet förbjuder ”eldning” blir ju det inget alternativ. Svebio, Svenska bioenergiföreningen, kanske kan ge tips på mindre rökiga biobränslen.

Eftersom jag är en stor vän av värmepumpar, är det naturligtvis det första jag kommer att tänka på. Om huset är modernt och energisnålt kan en luft-luftvärmepump eller luft-vattenvärmepump vara ett bra val, speciellt om ni bor i södra Sverige. I norra Sverige, eller om huset är stort eller gammalt, kan ni välja berg- eller markvärme i stället. 

Ifall husets radiatorsystem -kräver extremt höga framledningstemperaturer på vintern, som 80 °C, är dock inte heller luft/vatten, bergvärme eller markvärme riktigt bra alternativ. Man måste i så fall först sänka temperaturerna i radiatorsystemet genom att installera fler radiatorer eller ”elementfläktar” som monteras på de befintliga radiatorerna. Det finns också andra bra värmepumpsalternativ, som frånluftsvärmepumpar, om huset är någorlunda modernt och frånluftsventilerat.

På vissa orter, som Luleå, är fjärrvärmen mycket billig och kan där vara ett ekonomiskt alternativ. Om du vill diskutera värmepumpar mer ingående kan du mejla någon på SKVP:s kansli.

Jan-Erik Nowacki

  

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar