Annons

Historien om en underbart svalkande bergvärmepump

Energi

Frikyla, passiv kyla, naturkyla. Kärt barn har många namn. Oavsett namn så handlar det om att skapa ett svalkande inomhusklimat med hjälp av en värmepump. Dessutom nästan helt utan kostnad eftersom bergvärmepumpar enkelt kan utrustas för att skapa frikyla i sommarvarma villor. Bergvärmepumpsexpert Per Törnkvist förklarar hur det går till.

Med värmerekord på värmerekord sommaren 2018 var det många villaägare som förgäves letade efter svalka och kyla i sina hem. Att sova i 30 graders värme och att hålla huvudet kallt visade sig nämligen vara både utmanande och utmattande.

Efter en rekordvarm sommar har jag fått massor av frågor om NIBEs värmepumpar också kan skapa kyla. Svaret är självklart JA och det krävs ingen stor investering för att förvandla din värmekälla till en energieffektiv luftkonditionering, berättar Per.

När portabla fläktar och AC-aggregat smälte bort som smör i solen i byggvaruhandeln var det många som vände blicken mot sitt värme- och ventilationssystem. För om det kan värma kanske det även kan kyla? Jovisst!

Det kostar mellan 15 000 till 25 000 kronor att bygga ut sin moderna bergvärmeanläggning med det vi kallar frikyla. Helt enkelt fri kyla som utvinns nära nog gratis genom att låta värmepumpen pumpa upp kyla ur berggrunden och sprida ut den i villan med hjälp av exempelvis en fläktkonvektor på väggen eller i taket, berättar Per som är NIBEs expert på bergvärmepumpar.

Annons

90 procent besparing jämför med AC

Givetvis går det att kyla sitt hem med en klassisk luftkonditionering. Men det kostar mycket energi att driva kylkompressorn i hettan. Faktiskt cirka 90 procent mer energi än vad som går åt när bergvärmepumpen genererar kyla med hjälp av moder jords lagrade svalka i berggrunden.

Om man står inför nyinstallation eller byte av bergvärmepumpen skulle jag verkligen rekommendera att ta en allvarlig funderare på att satsa på frikyla. Merkostnaden är minimal och därefter har du ett system som skapar det perfekta inomhusklimatet och både kan värma och skapa kyla på ett oslagbart sätt, säger Per.

Tekniken är enkel och beprövad. Köldbäraren, som normalt fångar värme i berggrunden, fångar nu istället kyla som sedan passerar värmepumpen och via rör förs vidare till fläktkonvektorn som placeras högt i huset. Till skillnad från värmen som stiger, så sjunker kylan och därför placeras konvektorn lämpligen i ovanvåningens sovrum eller hall. I en normalvilla behövs oftast bara ett ”kylutsläpp” som i sin tur sänker temperaturen i huset åtskilliga grader. Fläktkonvektorn kan placeras under ett fönster eller diskret monteras in i innertaket. Och det är förstås enklast att montera helheten vid byte eller nyinstallation av bergvärmepumpen.

Vi vill påminna villaägarna om denna fina möjlighet så att de inte ångrar sig när sommarhettan slår till. Men även om man redan har ett system är det förstås görligt att extrautrusta sin bergvärmeanläggning med det fantastiska mervärdet frikyla. Allt som krävs är anslutning, rördragning och monteringen av en fläktkonvektor. Det låter som en reklamslogan men det är verkligen ”köp en, få en till på köpet”, avslutar Per med ett skratt.

Men berättelsen slutar inte med det. Det finns minst en stor fördel till. Utöver att kunna sova i ett svalt sovrum mitt i smällheta sommaren. När man installerar frikyla i sin bergvärmeanläggning och använder den på varma sommardagar, sänker man faktiskt sin energikostnad när hösten slår till. Jo det är sant! För hur otroligt det än låter så värms borrhålen upp av frikylaproduktionen på sommaren, vilket innebär att berggrunden är laddad med ännu mer gratis värme när det är dags att vrida upp värmen på elementen lagom till hösten. Nästan som magi, fast egentligen bara enkel fysik fångad av vetenskap och modern värmepumsteknik från NIBE Energy Systems.

06 september 2018
Annons
Mer om Energi

Avfuktare för alla utrymmen

Energi Avfuktare hjälper dig att få bukt med fuktproblemen innan de ens hunnit uppkomma. Här visar vi hur avfuktare används i krypgrunder, torkrum, badrum och källare.

Nytändning med nya strömbrytare

Energi Ny strömbrytare kan vara en idé både ur inredningssynpunkt och för att förbättra belysningen. Här får du tips på vägen.

Först till kvarn för solcellsbidrag

Energi Nästa år kan du som vill bli med solceller få mer i bidrag – om du ansöker i tid.

10 smarta knep: så sparar du energi

Energi Se upp för de värsta energislukarna i ditt hem under vintern! Vi i Villas hållbarhetsexpert tipsar om hur du sparar både energi och slantar.

Foto: Otovo
Sponsrad

Billig, egenproducerad el direkt i kontakten

Energi Solcellstekniken blir bättre och billigare för varje år och Otovo siktar på att bli framtidens ledande energiföretag med smarta, innovativa lösningar....

Foto: Otovo
Sponsrad

Solceller kapar elräkningen med en fjärdedel

Energi På sommaren producerar solcellerna mycket el. Så mycket att du ska ha råd att betala elräkningarna på vintern också. Producerar du mer el än du förbruka...

Annons

Inomhusklimatet påverkar din hälsa

Energi Bra ljus och luft är hemligheten bakom sunt inomhusklimat. Vädring, automatiserade lösningar och att anpassa sig efter årstiderna är några av tipsen. 

Egenproducerad el – en solskenshistoria

Energi Skiner solen på ditt hustak? I så fall kan det vara ett bra läge att börja producera egen förnybar el med en solcellsanläggning. Här tipsar vi...

Medlems-
innehåll

Så kan du som villaägare nyttja solens strålar

Energi Vad är skillnaden på solel och solvärme? Hur är förutsättningarna i norr respektive söder? Och hur går man som villaägare till väga för att nyttja...