Annonssamarbete
Foto: Istockphoto

Lägg in golvvärme – vid renovering av kök eller badrum

Energi

Golvvärme ger skön värme och är lätt att lägga in. Ska du renovera huset är det ett bra tillfälle att installera golvvärme. Så här gör du!  

Av: Redaktionen, 25 mars 2020

Är det dags att ge köket eller badrummet ett ansiktslyft? Ska du lägga nytt golv är det smart att samtidigt passa på att lägga in golvvärme som är härligt skönt att gå på. Golvvärmen kan användas som kompletterande komfortvärme, eller för att värma upp hela rummet – och då slipper du skrymmande element också.

Lätt installation

Golvvärme kök

Det är inte svårt att installera golvvärme – mindre ytor fixar man lätt själv om man är lite händig. 

– På bara någon timme kan du installera golvvärme på gästtoan, säger Martin Röing, vd på Golvvärmebutiken. 

Elektrisk golvvärme är lättast att installera, men om den är över 50V så ska den installeras av en elektriker. Och när man lägger in vattenburen golvvärme kan man behöva dra fram nya rör från en annan del av huset, så då kan det vara bra att ta hjälp av en hantverkare.

Slingor eller folie

I kök där det är vanligt med klinker och laminatgolv, är golvvärmefolie ett bra och smidigt alternativ till värmeslingor. Den är enkel att montera – bara att rulla ut och klippa till – och fördelar värmen jämnt över golvet. Folien är extremt tunn, bara 0,3 mm, vilket är bra om man vill undvika att bygga upp golvet så mycket.  

Modernt badrum

Ska man lägga golvvärme i ett badrum gjuter man istället in en värmekabel i flytspackel i golvet, innan tätskikt och klinker läggs ovanpå. 

Beställ själv och pressa priset

Materialkostnaden för golvvärme ligger mellan 100-1000 kr/kvm beroende på vilken sort du väljer. Billigast i inköp är elektrisk värmekabel, men en fördel med den dyrare vattenburna golvvärmen är att den brukar ge lägre driftskostnader.
Istället för att köpa materialet genom hantverkaren kan du beställa det själv för att pressa priset och få bättre koll på totalkostnaden. 

– Våra produkter tillverkas i Sverige och går direkt från fabrik till konsument med bara ett stopp på vårt lager på vägen. Det finns inte något annat fabrikat på marknaden som är i närheten av den transporteffektiviteten, säger Golvvärmebutikens Martin Röing. 

Hjälp att välja rätt

I onlinetjänsten Golvvärmeguiden som finns på Golvvärmebutikens hemsida kan du få prisvärda förslag på vad som passar för just ditt golv. Här finns också en materialberäknare som hjälper dig att välja rätt mängd delar till ditt vattenburna golvvärmesystem.

– Låga priser och snabb leverans är det vi oftast får credd för. Vår stolthet är annars att hjälpa våra kunder att hitta rätt produkt och lösning för just deras hem. Vi är trots allt specialister på det här och har jobbat med golvvärme i över 10 år!, säger Martin Röing. 

 

Steg-för-steg: Så lägger du in vattenburen golvvärme

Här är ett exempel på hur du installerar vattenburen golvvärme i ett kök med trägolv som du vill byta ut mot klinker. Gör så här: 

1. Riv ut trägolvet. 

2. Regla upp med nya golvreglar.

3. Limma och skruva fast spårade spånskivor på reglarna.

4. Fräs ut spår för vändningarna vid väggarna och montera värmespridningsplåtar i spåren.

5. Montera golvvärmerör.

6. Skruva och limma fast golvgips ovanpå golvvärmen.

7. Lägg klinker.

8. Montera en termostat i samband med belysning. Klart!

 

Här hittar du Golvvärmebutiken

www.golvvarmebutiken.se

Tel: 035-227733

E-post: [email protected]
25 mars 2020 Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Energi

Solpaneler – passar det ditt hus?

Energi Sluttar ditt tak brant? Skuggar träden? Sådana saker avgör om solpaneler är något för just ditt hus!

7 frågor och svar om luftvärmepumpar

Energi Luftvärmepumpen är poppis, men hur funkar den, vad kostar och hur installerar man den? Här får du svar på de sju vanligaste frågorna.

Annonssamarbete

Sänk elförbrukningen i vinter med smart el

Energi Vintern nalkas och med den skyhöga elräkningar. Med smart värmestyrning kan du som husägare lätt och smidigt sänka din elkostnad utan att behöva gå...

I samarbete med Kontosmart

Bättre elpris går inte att hitta

Energi Nu har du som Vi i Villas läsare chans att få landets bästa elavtal! Vi i Villas samarbetspartner Kontosmart hjälper dig ta fram dagens bästa elavtal. Och det gratis. Så ta chansen! Gå in på vår sajt och sänk din elräkning redan idag.

Spara energi och pengar - expertråden som gör skillnad

Energi För varje grad du sänker inomhustemperaturen sparar du 5 procent av energiåtgången. Här är sju enkla knep du kan göra redan nu för att få mer pengar...

Rätt svar till elquiz

Energi Rätt svar: 1B 2B 3B 4B 5C 6C 7C 8A

Avfuktare för alla utrymmen

Energi Avfuktare hjälper dig att få bukt med fuktproblemen innan de ens hunnit uppkomma. Här visar vi hur avfuktare används i krypgrunder, torkrum, badrum och källare.

Nytändning med nya strömbrytare

Energi Ny strömbrytare kan vara en idé både ur inredningssynpunkt och för att förbättra belysningen. Här får du tips på vägen.

Först till kvarn för solcellsbidrag

Energi Nästa år kan du som vill bli med solceller få mer i bidrag – om du ansöker i tid.