En luft/luft-värmepump kan minska värmekostnaden med 50 procent. Oftast sitter pumpen högt på väggen, här en variant som sitter lågt.
En luft/luft-värmepump kan minska värmekostnaden med 50 procent. Oftast sitter pumpen högt på väggen, här en variant som sitter lågt.

7 frågor och svar om luftvärmepumpar

Energi

Luftvärmepumpen är poppis, men hur funkar den, vad kostar och hur installerar man den? Här får du svar på de sju vanligaste frågorna.

Av: Sandra Holmes , 08 januari 2020

1. Vilken luftvärmepump passar hos mig?

Det finns  två olika varianter. En så kallad luft/luft-värmepump passar främst dig som har en öppen planlösning (luften ska kunna flöda fritt). Den kan även användas till luftkonditionering varma dagar.

En luft/vatten-värmepump  passar dig som har ett vattenburet värmesystem som pumpen kan kopplas mot för att värma vattnet.

Annons

2. Hur funkar det?

Luft/luft-värme-­pumpar använder värme­energin i utomhusluften och överför den till inomhusluften (genom en utomhusdel som sätts upp på fasaden.) Luft/vatten-värme­pumpar fungerar på samma sätt, men avger värmen till ett vattenburet värmesystem (element eller golvvärme) och producerar varmvatten. Båda ger värme även om utetemperaturen sjunker ner till 20 minusgrader (en del ännu lägre).

3. Räcker den som enda energikälla?

Nej, i permanent­bostadshus används luft/luft-värmepumpar som komplement till andra värmesystem för att sänka energikostnaden. En rätt dimensionerad pump kan minska hushållets värmekostnader med mer än 50 procent.

En luft/vatten-värme­pump har oftast en elpatron som gör att den kan ge all värme ett hus behöver. Det kan ge besparing för värme och varmvatten på 60–75 procent.

Värmepumpar består av två delar, här är delen som placeras utomhus.

 

4. Kräver de mycket service?

Man behöver rengöra filtret varannan vecka. En ordentlig genomgång av en servicetekniker behöver göras med ett par års mellanrum. Det gäller båda typerna av luftvärmepumpar. På vintern ska man se till att utomhusdelen inte är täckt av snö och is. Utomhusdelen bildar en del kondensvatten som man behöver ta hand om.

5. Hur installerar man den?

Alla luft/luft-värme­pumpar och en del luft/vatten-värmepumpar måste installeras av en certifierad installatör. I vissa kommuner är det anmälningsplikt på grund av bullernivån.

 

Läs också: Läsarnas bästa knep för att spara energi

 

6. Var ska jag sätta upp den?

Inomhusdelen på en luft/luft-värmepump bör placeras så att den varma luften sprids så bra som möjligt. Har du flera våningsplan kan du ansluta flera inomhusdelar, en så kallad multi-split-lösning, eller installera två värmepumpar, en på varje våning. Sätt inte upp precis vid grannens uteplats eller vid ditt sovrum med tanke på ljudet. Inomhusdelen på luft/vatten-värmepumpen ställer du i pannrummet.

7. Vad kostar det?

En luft/luft-värmepump kostar ca 15 000–45 000 kr, en luft/vatten-värmepump
85 000–150 000 kr. Då är installationen inräknad, den är cirka 30 procent av totalpriset och är rot-avdragsgill.

Källa: Anne-Lee Bertenstam, Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

08 januari 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Energi
Du kan enkelt hålla koll på och styra din elförbrukning genom smarta digitala eltjänster.
ANNONSSAMARBETE MED GREENELY

Så kan du sänka dina elkostnader

Energi Genom att få kontroll över din elförbrukning kan du sänka dina elkostnader. Så här gör du!

Solpaneler – passar det ditt hus?

Energi Sluttar ditt tak brant? Skuggar träden? Sådana saker avgör om solpaneler är något för just ditt hus!

Annonssamarbete

Sänk elförbrukningen i vinter med smart el

Energi Vintern nalkas och med den skyhöga elräkningar. Med smart värmestyrning kan du som husägare lätt och smidigt sänka din elkostnad utan att behöva gå...

I samarbete med Kontosmart

Bättre elpris går inte att hitta

Energi Nu har du som Vi i Villas läsare chans att få landets bästa elavtal! Vi i Villas samarbetspartner Kontosmart hjälper dig ta fram dagens bästa elavtal. Och det gratis. Så ta chansen! Gå in på vår sajt och sänk din elräkning redan idag.

Spara energi och pengar - expertråden som gör skillnad

Energi För varje grad du sänker inomhustemperaturen sparar du 5 procent av energiåtgången. Här är sju enkla knep du kan göra redan nu för att få mer pengar...

Rätt svar till elquiz

Energi Rätt svar: 1B 2B 3B 4B 5C 6C 7C 8A

Avfuktare för alla utrymmen

Energi Avfuktare hjälper dig att få bukt med fuktproblemen innan de ens hunnit uppkomma. Här visar vi hur avfuktare används i krypgrunder, torkrum, badrum och källare.

Nytändning med nya strömbrytare

Energi Ny strömbrytare kan vara en idé både ur inredningssynpunkt och för att förbättra belysningen. Här får du tips på vägen.

Först till kvarn för solcellsbidrag

Energi Nästa år kan du som vill bli med solceller få mer i bidrag – om du ansöker i tid.