Solen värmer
Solen som energikälla för villaägaren intresserar allt fler i takt med att intresset ökar både för klimatfrågor och plånboksfrågor. ”Gratis” varmvatten till huset, värme direkt i poolen, el till stugan i skogen – solens strålar går att använda till mycket.
Som bassänguppvärmning har solen fått ett rejält genomslag. Enkla och billiga system som värmer upp badvattnet effektivt.
- Det finns nog inte något billigare sätt att värma en utomhuspool egentligen. Det är enkla typer av solfångare som ansluts till det befintliga systemet med cirkulationspump och som använder poolvattnet direkt som värmebärare.

Lars Andrén Foto: Magnus Selander.
Samma princip - olika system
Principerna är lika för alla solenergisystem men systemen skiljer sig åt. Dels mellan de som genererar el och de som omvandlar solinstrålningen till värme men även inom de systemen finns flera modeller. Mycket handlar om vad man har för befintligt system eller om man ska bygga nytt. I princip alla hus med vattenburna värmesystem kan tämligen enkelt integrera solvärme med befintligt system. Har man direktverkande el kan man värma tappvattnet med solvärme.
- Om du ändå ska byta system kan det vara intressant att titta på en överdimensionering och ta ut överskottsvärmen för att värma poolen men det är en investeringsfråga och det ställer andra krav på systemet än de enkla bassängvärmesystemen.
- Men man får ett större solvärmetillskott till huset vår och höst och poolen fungerar som en bra buffert under sommaren.
Gratis varmvatten borde väl locka alla husinnehavare, poolägare eller ej.
- Solenergin är intressant ur den aspekten att man inte har några kostnader för energibäraren och väldigt låga, för att inte säga försumbara, driftkostnader. Den el som genereras eller värme som tillförs sker i sin omvandling helt utan miljöpåverkan, vad kan vara bättre än detta?
- Solvärmen integreras i allt större utsträckning hos värmeföretagen. Idag kan villaägare köpa såväl värmepumpar som bränslepannor som har all solvärmeutrustning monterad från fabrik. Det här sänker investeringskostnaden för solvärmen och ökar därmed dess konkurrenskraft.
När du föreläser om solenergi, vad är de vanligaste frågorna från vanliga konsumenter?
- De vanligaste frågorna jag får är nog: Tillförlitlighet - funkar det? Vad kostar det? Hur ansluter jag solvärmen optimalt till min befintliga utrustning? Märkbart är att allt fler börjar intressera sig för tekniken och det märks också genom att försäljningen ökar.
El direkt från solen
Men varför bara värma huset med solen, varför inte ta ström direkt från solen också.
- Solel kostar mellan 3-5 kronor /kwh så det är klart att den enskilda villaägaren kanske har en berättigad fråga om det är värt att investera i det. Men som fritidshusägare där det inte finns ledningsdragen el är det ett väldigt intressant alternativ. Likaså bör man komma ihåg att man i princip binder priset för solelen i drygt 20 år genom garantitider och ur det tidsperspektivet får nog konkurrenskraften ses som intressant.
- Omvandlingen från sol till el direkt på plats är miljömässigt oslagbar.
För stugan kan man installera ett system med solcellspaneler och laddningsregulator kopplade till batterier. På så sätt säkras elförsörjningen även på kvällar och natten eller när det är mulet. I andra delar av världen finns det lösningar där solcellssystemet kopplas till det allmänna elnätet. Det innebär i princip att varje fastighetsägare blir sin egen elproducent där levererad el räknas av från köpt el.
I flera andra länder verkar byråkratin vara enklare rörande egen småskalig elproduktion. Här i Sverige verkar det mest vara förbehållet för stora företag eller stora sportanläggningar som Båstads tennisanläggning med hotell.
- Intresset för solel har ökat dramatiskt - nu diskuteras nya former av bidrag där anläggningsägaren ska kunna söka - men inget är klart ännu. Vi får se hur det slår men principiellt kan det öppna dörren för villaägare som egna elproducenter.
Tips om vidare läsning:Solvärmeboken - Lars Andrén Solvärmeboken är en heltäckande bok om solfångare för både villaägare och rörinstallatörer. Boken ger en grundlig information om olika solfångarkonstruktioner och solvärmesystem för villor. Läsaren får tips om kombinationsmöjligheter samt olika systemkopplingar med ackumulatortank och andra energislag. Vidare ger boken värdefulla tips för att planera solvärmeinstallationen på bästa sätt och också räkna ut lönsamheten på investeringen. En praktisk lathund gör att läsaren snabbt kan söka svar på sina frågor. Länktips:Svenska solenergiföreningen är en branschorganisation som med drygt 50 professionella medlemsföretag och institutioner som representerar såväl den svenska solenergibranschen som de forskningsinstitutioner som verkar inom solenergiområdet. Bidrag:Sedan 1 juni, 2000, finns det så kallade solvärmebidraget för installation av solvärmeanläggningar. Nytt för i år är att anläggningsägaren söker bidraget, vilket öppnar upp för helt nya målgrupper. En villaägare kan maximalt få 7 500 kronor i bidrag för ett småhus medan däremot andra objekt har en objektsgräns som ligger på 3 000 000 kr. Solfångare för värme:Solfångarna kan sorteras i två huvudtyper; plana eller vakuumrör. Där de första oftast är billigare och ofta bedöms vara mer estetiskt tilltalande är vakuumrör som är något dyrare men samtidigt har lite högre prestanda sett till den verksamma arean. Solel:Det finns idag flera framgångsrika projekt i Sverige. Bland andra försörjs IKEAs kontor i Älmhult till viss del med solel och tennisstadion i Båstad är den första idrottsarenan som blir självförsörjande på el under evenemangstid. |
Redaktionen rekommenderar
El från grannen – ett smart alternativ
Förnybar energi För att säkra framtiden för vår miljö och våra barn behöver vi satsa mer på klimatsmart energi.
Så funkar lågenergihusen!
Förnybar energi Passivhus, nollenergihus, plusenergihus. Vad är egentligen vad? Och hur mycket energi sparar egentligen dessa miljövänliga nybyggen? Vår skribent och...
Johans 4 eko-val ViV nr 2/2011
Förnybar energi Vår miljöexpert Johan Tell listar här sina bästa eko-favoriter!
Laila är egen elleverantör
Förnybar energi Villaägaren Laila Nilsson bestämde sig för att göra en insats för miljön – och investerade i solceller. Nu levererar hon egen förnybar el till sitt hushåll och det allmänna elnätet.
Ledare: Smarta värmeval är hett!
Förnybar energi En dag i somras åkte vi fram till ett av vindkraftverken som ligger nära sommarstället i Västerbotten.
Egenproducerad energi - så funkar det
Förnybar energi Att producera egen energi till villan blir inte alltid en ekonomisk vinst. Men det är alltid en vinst för miljön. Sol eller vind är möjligheterna.
Gratis el till villaägare?
Förnybar energi Sol vind och vatten… snart är det inte bara tekniknördarna som satsar på förnyelsebara energikällor för det egna hemmet. I takt med stigande elpriser och rejäla subventioner börjar allt fler att snegla på möjligheten att bli självförsörjande.
Klimatvillan som lagrar solenergi
Förnybar energi Sommarens solenergi fångas på taket, magasineras i marken och återvinns av en värmepump under vintern. Villa Gustafson rymmer en unik lösning för att...
Energialternativ för gör-det-självaren
Förnybar energi Att tillverka sin egen elektricitet är inte så komplicerat som man kanske först tror. Det är ganska enkelt att bli sin alldeles egen energiproducent...