Energilösning med solcellspaneler som går på bilbatterier
"Det här är framtidens energilösning", säger Peter Sareklint. Foto: Peter Fredriksson

"Solpaneler och bilbatterier fixar vår el"

Förnybar energi

Peter Sareklints solcellspaneler är kopplade till begagnade bilbatterier som kommer från en krockad bil – och har gjort familjen i stort sett självförsörjande på el. 

Av: Peter Fredriksson, 14 oktober 2015

Peter Sarenklint bor i en enplansvilla i Karlskrona med sin sambo och driver till vardags en bilverkstad. På hustaket har Peter byggt ett eget system med solpaneler som mer eller mindre försörjer familjen med värme och varmvatten året runt.

– Redan när jag byggde huset 2008 ville jag testa om det gick att använda sig av begagnade batterier, säger han och låser upp dörren till garaget där han har byggt den egna elcentralen som knappt tar någon plats i anspråk.

Elsystemet är uppbyggt så att det ska sköta sig självt, även om det går att övervaka och styra flera funktioner via mobilen. Energiproduktionen från villans två solcellsinstallationer, en i söder på 52 kvadratmeter samt en mindre i väster på 11,2 kvadratmeter, används primärt till att driva huset med värme och varmvatten på vintern samt kyla och varmvatten på sommaren.

När solen gassar för fullt på uppstår ofta ett energiöverskott och detta lagras då i det stora batteripacket som kommer från en krockad norsk elbil, en Nissan Leaf.

Annons

– Jag har även möjlighet att blåtandskont­rollera fem vägguttag. När dessa kopplas in beror på dels på väderprognosen för det kommande dygnet, dels på husets förväntade förbrukning vid olika klockslag. Det kan handla om allt ifrån att ladda åkgräsklipparen eller värma jacuzzin, säger han och tillägger att under det senaste året har solanläggningen gett cirka 9 000 kWh per år.

Detta i kombination med att han kan spara överproduktionen i en batteribackup gör att han knappt behöver köpa in el, åtta månader om året handlar det om blygsamma fem till sju kilowattimmar per månad.

– Det är en klar fördel att ha backupen eftersom det är väldigt svårt att anpassa energiförbrukningen efter vad solanläggningen producerar. Men sen är det även bra att ha batterierna som backup när strömmen går, systemet känner av spänningsbortfallet direkt och går då över i batteridrift, säger han och tillägger att han är jättenöjd med hur det hela fungerar.

– Visst är det svårt att hitta fungerande batteripack från defekta elbilar, men nu när elbilsförsäljningen äntligen kommit igång även här i Sverige blir det enklare att få tag i ett begagnat batteri, säger Peter.

– En stor fördel med att använda sig av äldre batterier i sådana här lösningar är att belastningen per cell blir lägre än när de används för att driva ett fordon, och det gör att livslängden på batterier blir längre. Men samtidigt måste man veta vad man gör, det är mycket kräm i batterierna och livsfarligt att göra fel.

 

Om Peter Sareklint

Ålder: 40 år.

Familj: Sambo. 

Bor: I en enplansvilla på 150 kvm, byggd 2008, med trästomme och putsfasad.

Gör: Driver bland annat en bilverkstad.

Bor: Karlskrona.

 

 

Fakta om solcellsanläggningen

Panelyta: 63,2 kvm.

Batteripack: Nissan Leaf batteripack ombyggt till 48 volt, den krockade bilen hade rullat
1 300 mil.

BMS: Från REC med CAN bus kommunikation och prechargemodul.

SMA inverter: Sunny Island 6.0H, kan ladda batterierna med 4,6 kW och stötta huset med 4,6 kW.

SMA Home Manager: Styr åt vilket håll strömmen ska flyta: ladda eller ladda ur batterierna, eller sälja överskottet.

Blåtand: 5 vägguttag, när dessa kopplas in beror på väderprognosen samt husets förväntade förbrukning vid olika klockslag.

Övrigt: SMA smart elmätare med nätverks-anslutning, SMA trefasinverter på 10 kW till solceller, SMA enfasinverter på 1,8 kW till solceller. 

Så lång tid tog det att bygga: 40 timmar.

Kostnad: 200 000 kr inklusive solcellspanelerna.

 

Så funkar Peters solcellsystem:

Solen producerar elektricitet under större delen av dagen. De flesta panelerna finns på det södersluttande taket där solinstrålningen är mest intensiv. På västersidan tar ytterligare några paneler emot kvällssolen. Lagringslösningen finns i garaget och består dels av en SMA Home Manager som styr åt vilket håll strömmen ska flyta – ladda eller ladda ur batterierna, eller om överskottet ska säljas till ett elbolag.

Peter får 30 öre kilowattimmen för elen han säljer – systemet är uppbyggt för att prioritera den egna förbrukningen, antingen direkt eller via lagring i batteripacket. Batteripacket från den krockade elbilen är ombyggt till 48 volt. Peter ska snart koppla på ytterligare ett batteripack från en annan bil för att få fördubb­lad lagringskapa­citet. Med hjälp av SMA-invertern Sunny Island 6.0H laddas batterierna automatisk med 4,6 kW eller stöttar husets energi­förbrukning med 4,6 kW.

 

Solenergiexperten:

”En spännande lösning”

Lars Andrén, Vi i Villas solenergiexpert, om Peters system:

— Det är en spännande lösning för egenproducerad el. När du kan styra din användning efter tillgång på solel och samtidigt kunna ackumulera i batterier gör att behovet av köpt el minskar.

Kan vem som helst bygga ett sådant här system?

— Ja, vem som helst kan investera i ett sådant här system. Men vem som helst kan absolut INTE bygga ett sådant här system utan det får endast monteras av en behörig elektriker. Det gäller att följa el-lagen och de säkerhetsföreskrifter som gäller.

Om man är intresserad av solpaneler – vad har du för råd att ge?

— Vänd dig till branschorganisationen Svensk Solenergi som har de flesta leverantörerna av solceller som medlemsföretag. Dessa företag kan ge tips och hjälpa till med dimensionering och priser.

 

 

 

14 oktober 2015 Peter Fredriksson
Annons
Annons
Mer om Förnybar energi
Artikeln är ett samarbete med Bixia.

El från grannen – ett smart alternativ

Förnybar energi För att säkra framtiden för vår miljö och våra barn behöver vi satsa mer på klimatsmart energi.

Så funkar lågenergihusen!

Förnybar energi Passivhus, nollenergihus, plusenergihus. Vad är egentligen vad? Och hur mycket energi sparar egentligen dessa miljövänliga nybyggen? Vår skribent och...

Johans 4 eko-val ViV nr 2/2011

Förnybar energi Vår miljöexpert Johan Tell listar här sina bästa eko-favoriter!

Laila är egen elleverantör

Förnybar energi Villaägaren Laila Nilsson bestämde sig för att göra en insats för miljön – och investerade i solceller. Nu levererar hon egen förnybar el till sitt hushåll och det allmänna elnätet.

Ledare: Smarta värmeval är hett!

Förnybar energi En dag i somras åkte vi fram till ett av vindkraftverken som ligger nära sommarstället i Västerbotten.

Egenproducerad energi - så funkar det

Förnybar energi Att producera egen energi till villan blir inte alltid en ekonomisk vinst. Men det är alltid en vinst för miljön. Sol eller vind är möjligheterna.

Gratis el till villaägare?

Förnybar energi Sol vind och vatten… snart är det inte bara tekniknördarna som satsar på förnyelsebara energikällor för det egna hemmet. I takt med stigande elpriser och rejäla subventioner börjar allt fler att snegla på möjligheten att bli självförsörjande.

Klimatvillan som lagrar solenergi

Förnybar energi Sommarens solenergi fångas på taket, magasineras i marken och återvinns av en värmepump under vintern. Villa Gustafson rymmer en unik lösning för att...

Energialternativ för gör-det-självaren

Förnybar energi Att tillverka sin egen elektricitet är inte så komplicerat som man kanske först tror. Det är ganska enkelt att bli sin alldeles egen energiproducent...