Smarta miljöval – Johans 5 eko-val nr 10 2011

Spara på miljön och plånboken. Vår miljöexpert Johan Tell listar här sina bästa eko-­favoriter!

1. Sälj solenergi!
En familj Weiden har börjat sälja el till Borlänge energi. De har monterat solceller på radhusets tak och den el de själva inte förbrukar köper energibolaget. Bra!

Tidigare var detta i stort sett omöjligt på grund av en härva av byråkratiska avtal som måste upprättas, vilka gjorde arrangemanget till en ekonomisk förlustaffär.

En krona för varje kilowatttimme får familjen Weijden. Det blir de inte rika på. Men plötsligt finns ytterligare ett incitament för att tillverka sin egen energi, förutom att bara var god mot miljön, nämligen att få igen en del av vad solcells-anläggningen kostat.

2. Hemma bäst?
Hemester är ett nytt ord för att semestra på hemmaplan (av engelskans staycation). Idén är att det ska vara bättre för miljön och den inhemska ekonomin att titta på våra egna sevärdheter, äta på restauranger i närområdet och gynna den egna glasskiosken. Låter lite trist tycker jag.

3. Köpstopp!
Den 27 november infaller En köpfri dag, den internationella protesten mot överkonsumtion. Tanken är att man denna dag inte ska handla någonting alls. Nada! Vilket förstås inte är så svårt.

Svårare att inse är att när snabbmatskedjan, jourbutiken, bensinmacken och internet har öppet årets alla timmar innebär det att vi konsumerar mer än vad vi kanske vill. Mer än vad som är nyttigt för oss själva eller för jordklotet.

Kanske borde vi alla istället inrätta en köpfri dag i veckan. Förslagsvis söndagar – det känns bekant – då vi väljer bort shopping för att ägna oss åt barnen, hunden, varandra, naturen eller något annat av livets gratisnöjen.

4. Kolla spolning!
Av en miljon svenska fritidshus med enskilt avlopp underkänner Naturvårdsverket 400 000. När jag hör folk som spolar sin skit rakt ut i naturen, från sin stuga eller från sin fritidsbåt, säga att det lilla kan väl inte spela någon roll brukar jag berätta om vår bonde på landet. När han tog bort sina fem (5!) kor från strandängen slutade sjön omedelbart att växa igen. Efter femton år kunde jag upphöra med min årliga roddtur för att skörda näckrosor.

5. Inte bussigt.
De senaste tjugo åren har bensinpriset stigit med 78 procent. Tycker du det är mycket? Tja, inte jämfört med ökningen för att åka kollektivt i Stockholm. Där har priserna under samma tidsperiod stigit med 104 procent. Vilket förstås är dumt ur såväl miljösynpunkt som med tanke på trängseln på vägarna i huvudstaden under rusningstid.
Och uträkningen gjordes innan höstens prishöjning för kollektivresandet med ytterligare 20 procent.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar