Annons

PA Gullö låter solen värma berget

Förnybar energi

Familjen Gullö valde en kombination av sol och bergvärme när det var dags att pensionera den gamla oljepannan.

Av: Lars Krögerström, 27 juni 2002

Genom att kombinera solfångare med en kraftig värmepump hoppas TV-profilen PA Gullö kunna spara både miljö och pengar. Solvärmen pumpas ned i berget och lagras för att användas till vintern.

PA Gullö, till vardags sportchef på TV 3, (han som alltid är klädd i fluga!) har blivit en välkänd profil som sportkommentator. För några år sedan flyttade han med familjen till villa i Saltsjöbaden.

Efter flera perioder utomlands var det dags att rota sig på riktigt. Som nybliven villaägare ställdes PA Gullö inför en rad beslut, bland annat om hur huset ska värmas.

Annons

Sol- och bergvärme i kombination

- Vi ville ha ett värmesystem som är bra för miljön och som ger så låga driftskostnader som möjligt. Hellre betalar vi lite mer för investeringen, berättar PA.

Oljepannan var gammal och taket behövde läggas om. Det fanns alltså möjlighet att välja ett helt nytt energisystem med solfångare, som kunde monteras samtidigt med det andra takarbetet.

Till slut blev det en värmepump med borrad bergvärme i kombination med solfångare. Det ovanliga är att överskottsvärmen från solfångaren pumpas ner i bergvärmehålet för att där förhoppningsvis lagras och återvinnas av värmepumpen.

Överskottsvärmen lagras i berget

Solfångaren, som är på åtta kvadratmeter, kan producera värme en stor del av året. Under soliga sommardagar produceras dessutom väldigt mycket överskottsvärme som huset inte kan förbruka.

Husets värmesystem behöver en grundvärme på cirka 50 grader. När solfångaren förmår att producera värme med en temperatur på 30-40 grader, kan ett vanligt värmesystem inte dra nytta av den värmen.

Men i PA Gullös nya anläggning får solfångaren istället arbeta mot bergvärmeslingan som har en medeltemperatur på några få plusgrader. På så sätt kan den här solfångaren producera värme även under varma nätter, även om det är helt svart. Solvärmen höjer temperaturen för värmepumpen eller skickar ner överskottet i berget.

På sommaren, när solfångaren producerar mer energi än vad som behövs till husets varmvatten skickas större delen av solvärmen ner i berget.

Solvärmen återvinns

Meningen är sedan att en del av sommarens lagrade solvärme ska kunna återvinnas långt in på vintern. Men hur mycket värme som verkligen går att återvinna är omöjligt att beräkna i förväg, och kanske aldrig går att beräkna med någon större säkerhet. Sannolikt förs till exempel en del av värmen bort med grundvattenströmmar.

- Vi kan naturligtvis inte garantera några procentsiffror på ökad effektivitet hos värmepumpen, säger Uffe Dahlberg vid MK Miljö-konsult, som designat och installerat anläggningen.

Varje anläggning har sina unika förutsättningar. Men vi vet att vi fått goda resultat i de fall vi kan jämföra energiåtgång före och efter installationen.

Värmepumpen är väl tilltagen och består av två kompressorer på vardera fyra kW, sammanlagt minst två kW mer än vad till exempel Energimyndigheten rekommenderar som optimal storlek för liknande villor. Men det ligger i linje med PA Gullös filosofi om så låga driftskostnader som möjligt.

I det här fallet klarar värmepumparna i stort sett hela energiförsörjningen även under kalla vinterdagar. Det är bara om det blir extremt kallt som värmepumpen måste kompletteras med el från en elpatron.

135 meter djupt borrhål

Även borrhålet är väl tilltaget och blev till slut 135 meter djupt. Kollektorslangen i borrhålet är fylld av en vattenlösning med av pottaska (kaliumkarbonat).

Solfångarna är på åtta kvadratmeter och ackumulatortanken / varmvattenberedaren rymmer 500 liter.

- Värmepumpen och de andra delarna är inte annorlunda än i vanliga anläggningar, säger Uffe Dahlberg. Det är samverkan mellan komponenterna, och framför allt styrning och reglering av flödena som är speciellt.

Miljövinsten värderas högt

Hela anläggningen har kostat 175 000 kronor. Det är mycket pengar, men PA Gullö får ihop kalkylen med ett visst miljöideologiskt tillskott.

- Först och främst får vi en rejält minskad energinota. Sedan måste man räkna med att värdet på huset stiger, något man får ut den dagen man flyttar. Och för det tredje värmer vi nu huset med en ren och miljövänlig energikälla; egentligen är det ju vansinne att elda olja i villor.

Så tycker alltså PA Gullö, som vid sidan av chefsskapet och en del ishockeyreferat, framöver kommer att synas i teve-rutan i samband med seglingarna i Americas cup, där TV 3:s ägare Jan Stenbäck finansierar en av deltagarbåtarna.

- När vi började referera amerikansk fotboll visste väldigt få svenskar särskilt mycket om den sporten. Vi har ofta satsat på att lansera en del udda sporter, och nu ska vi försöka lära ut lite om hur seglingen fungerar. Det kanske blir ungefär som att lära sig hur en värmepump fungerar.

Så fungerar solfångaren och värmepumpen
Solfångaren värms av lufttemperaturen och av solstrålningen. När temperaturen i solfångaren är över 50 grader och temperaturen i ackumulatortanken är lägre än 70-95 grader går all värme från solfångaren direkt in i tanken.

När solfångaren är kallare än 50 grader eller när ackumulatortanken nått sin övre gräns värms istället vätskan i värmepumpens kollektorslang.

Kollektorslangen hämtar i övrigt sin värme från berget i det 135 meter djupa borrhålet. Ingående temperatur till värmepumpen är vanligtvis några plusgrader. Via en värmeväxlare överförs kollektorvätskans värme till en gas, som med hjälp av en pump komprimeras och ökar i temperatur till cirka 60 grader (jämför värmen som alstras i en cykelpump).

Via ytterligare en värmeväxlare överförs den 60 gradiga värmen till husets värmesystem. När trycket sedan åter minskar i pumpen sänks temperaturen igen, men nu till några grader lägre än inkommande värme, kanske noll eller någon minusgrad. Kollektorvätskan kyls via ytterligare en värmeväxlare till den lägre temperaturen. Under sin väg ner i berget värms kollektorvätskan åter upp till några plusgrader.

Solvärmen som inte utnyttjas direkt i husets värmesystem används för att värma kollektorvätskan och eventuellt också berggrunden runt borrhålet så att det ska finnas mer värme att hämta vid senare tillfälle.

Foto Anette Andersson

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

27 juni 2002 Lars Krögerström
Annons
Annons
Mer om Förnybar energi
Artikeln är ett samarbete med Bixia.

El från grannen – ett smart alternativ

Förnybar energi För att säkra framtiden för vår miljö och våra barn behöver vi satsa mer på klimatsmart energi.

Så funkar lågenergihusen!

Förnybar energi Passivhus, nollenergihus, plusenergihus. Vad är egentligen vad? Och hur mycket energi sparar egentligen dessa miljövänliga nybyggen? Vår skribent och...

Johans 4 eko-val ViV nr 2/2011

Förnybar energi Vår miljöexpert Johan Tell listar här sina bästa eko-favoriter!

Laila är egen elleverantör

Förnybar energi Villaägaren Laila Nilsson bestämde sig för att göra en insats för miljön – och investerade i solceller. Nu levererar hon egen förnybar el till sitt hushåll och det allmänna elnätet.

Ledare: Smarta värmeval är hett!

Förnybar energi En dag i somras åkte vi fram till ett av vindkraftverken som ligger nära sommarstället i Västerbotten.

Egenproducerad energi - så funkar det

Förnybar energi Att producera egen energi till villan blir inte alltid en ekonomisk vinst. Men det är alltid en vinst för miljön. Sol eller vind är möjligheterna.

Gratis el till villaägare?

Förnybar energi Sol vind och vatten… snart är det inte bara tekniknördarna som satsar på förnyelsebara energikällor för det egna hemmet. I takt med stigande elpriser och rejäla subventioner börjar allt fler att snegla på möjligheten att bli självförsörjande.

Klimatvillan som lagrar solenergi

Förnybar energi Sommarens solenergi fångas på taket, magasineras i marken och återvinns av en värmepump under vintern. Villa Gustafson rymmer en unik lösning för att...

Energialternativ för gör-det-självaren

Förnybar energi Att tillverka sin egen elektricitet är inte så komplicerat som man kanske först tror. Det är ganska enkelt att bli sin alldeles egen energiproducent...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]