Låt solen värma tappvattnet

Funderar du på att köpa ny elektrisk varmvattenberedare? Med hjälp av solfångare kan en normalfamilj spara ungefär 2000 kilowatt-timmar om året.


Våren 2002 avgjordes en tekniktävling som har lett till att det nu finns flera fabrikanter som erbjuder kompletta tappvarmvattensystem med solvärme. Systemen är kvalitetstestade av SP-Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut och består av en modifierad, men konventionell varmvattenberedare. Systemet ska passa alla enfamiljshus med direktverkande elvärme och separat varmvattenberedare.

Färdiga system enkla att montera

Solfångare och styrutrustning för solvärmesystemet levereras som en komplett enhet, färdig från fabrik. Genom att bygga in solvärmekomponenterna redan från fabrik har priserna sänkts, samtidigt som leverantörerna har lagt stor kraft på att förenkla systemtekniken och öka driftsäkerheten. Den nya varmvattenberedare kan placeras där den uttjänta tidigare stått. Det enda merarbetet är att montera solfångarna på taket samt att ansluta rörledningar till de föreinstallerade anslutningarna på beredaren.

Solvärmebidrag

Dessa nya standardiserade tappvarmvattensystem kräver ingen större föreplanering mer än att man måste se till att det finns tillgängliga (och skuggningsfria) söderorienterade takytor att tillgå. Det underlättar också för montering genom man någorlunda enkelt kan dra rörledningen mellan solfångare och beredare.

Utnyttjas gällande solvärmebidrag (ansöks hos länsstyrelsen) blir merkostnaden för solfångarna och tillhörande systemkomponenter mycket liten. På bara några år har man sannolikt räknat hem investeringen och solens energi är gratis för lång tid framöver.

Dessa företag , inklusive vinnaren, fick ett hedersomnämnande i tekniktävlingen: Uponor, Arnes Plåtslageri, BATEC, BORÖ-Pannan, Effecta-Oannan, INKA Energi, SOLID, SOLSAM Sunergy AB. Du når dem via Svenska solenergiföreningens kansli: 0243-19070 eller www-solklart-solvarme.nu alternativt www.sp.se

Veta mer

Vill du veta mer om solvärmebidraget? Hämta hem bestämmelser och ansökningsblankett från Boverket: www.boverket.se eller ring länsstyrelsen.

www.boverket.se
 

Vill du veta mer om solvärme? Titta in på Svenska solenergiföreningens hemsida:

www.svensksolenergi.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar