Annons
Maria Lindén 100 höjdmeter från Helags topp på 1797 meter. Från toppen är ett 200 m lodrät stup, så man ska hålla ett bra avstånd till kanten som har överhängande snödrivor.
Maria Lindén 100 höjdmeter från Helags topp på 1797 meter. Från toppen är ett 200 m lodrät stup, så man ska hålla ett bra avstånd till kanten som har överhängande snödrivor.

Krönika: På skidtur i Jämtlandsfjällen

Förnybar energi

En fjälltur borde vara obligatorisk för alla stressade storstadsmänniskor. Prova på en tur på längdskidor mellan fjällstationer eller fjällstugor. Mest lättillgängligt av de högre fjällen är Jämtlandsfjällen.

Av: redaktionen, 22 april 2009
År 2005 började Maria och jag våra längdskidturer i de svenska fjällen. Vi gjorde då klassiska Jämtlandstriangeln, Storulvån-Sylarna-Blåhammaren-Storulvån. År 2007 och 2008 åkte vi i norra Lappland från Abisko respektive Nikkaluokta. I år var vi tillbaka till Jämtlandsfjällen. Långfredag kl 22.31 lämnade vårt tåg Västerås och 09.29 på påskafton kom det till Enafors. Vi hade bokat sovvagn och kunde sova bekvämt. Nästan i alla fall. Ventilationen i tågkupén fungerade inte så det var 26 grader och vi fick sova med fönstret på glänt. När tåget kom till Enafors stod den förbeställda busstaxin till Storulvåns fjällstation på plats och någon halvtimme senare var vi framme vid Storulvån och kunde blicka ut över de snövita fjällvidderna.

Att åka bil de 70 milen till Storulvån med egen bil var inget alternativ. Vi hade då fått ägna en hel dag åt bilkörning, varit mycket tröttare vid ankomsten och blivit tvungna att stanna över natten vid Storulvåns fjällstation. Nu kunde vi börja åka direkt efter det att vi vallat skidorna. Att valla skidor på fjället i vårföre har sina lite knepiga sidor. Vi började optimistiskt med lila burkvalla. Efter 200 meter fick vi stanna och valla om. Provade då med röd burkvalla. Det blev lite bättre men det var fortfarande bakhalt i uppförsbackarna mot Blåhammaren som var påskaftonens mål. Vädret var härligt soligt och varmt, det var flera plusgrader och snön var gammal kornig snö. Frågade folk vi träffade vad de vallat med. Ett norskt par körde med universalklister och de hade bra fäste. När vi efter 13 km kom till Blåhammaren köpte vi också universalklister.

Många, de flesta troligen, körde med vallningsfria skidor. Vi borde haft det också. Visserligen är glidet sämre på dem, vilket lär märkas när man åker utför. Å andra sidan hade vi snarare problem med att det gick för fort utför så det skulle inte behöva vara en nackdel på vårföre med skare. Det skulle ha varit skönt att slippa vallningsbekymren, slippa ha med sig en uppsättning olika vallor, slippa kletandet med klister och vallaväck för att ta bort klistret när det kommit nysnö, vilket det gjorde vid Sylarna.

På Blåhammaren hade det varit så fullt kvällen innan att en del fått sova i omklädningsrum och duschar. Vi hade bättre tur och fick en sängplats i ett 14-bäddsrum, där det bara blev tio personer. Blåhammaren är kända för sina fina trerättersmiddagar. Vi och 60 andra smorde kråset rejält denna påskafton.
Etappen till Sylarna på påskdagen var 18 km, där de första drygt fem kilometrarna var utför. Det var bra att vi hade motvind istället för medvind, annars hade det kanske blivit som Lauberhornrennen. Vi hade inte åkt skidor sedan förra vintern, eftersom vi bara satsat på långfärdsskridskor, så vi var väl lite ovana vid skidåkningen. Universalklistret fungerade bra i ungefär fem kilometer i taget, sedan fick vi lägga på nytt. Eftersom klistret var på sprayflaska var det enkelt att lägga på. När vi kom till Sylarna blev vi erbjudna ett dubbelrum som vi inte kunde tacka nej till. Boendet var mycket bekvämt med el, modernt wc och bastu med utsikt mot fjället. Middag lagar man själv, men en nyhet sedan vi var där senast var att det numera finns frukostbuffé, som vi slog till med, liksom många andra.

Annons

Annandag påsk hade vi enastående väder under den 22 km långa turen till Helags. Det var växlande molnighet till en början men det blev allt soligare under dagen. Vinden var svag, understället liksom mössa åkte av och dragkedjan på jackan åkte ner. Denna dag såg vi också de första fåglarna. Det var två kritvita fjällripor som med ett karakteristiskt rapande läte flög iväg och satte sig på en snöfri kulle. På denna sträcka hade folkanhopningarna avtagit betydligt. Ett norskt par åkte åt samma håll som oss. Åt andra hållet mötte vi högst ett tiotal åkare. När vi kom till Helagsstugorna var det relativt tomt och vi fick ett fyrbäddsrum för oss själva. Rummet hade el, så vi behövde inte elda, vilket är vanligare i Lapplandsfjällen. Ännu en bastu med fjällutsikt och efter bastun satte vi oss i solen utanför bastun. Det var inte alls kallt att sitta näck mot bastuväggen. Även Helags har möjlighet till middag och frukost. För den som vill komma undan lite billigare finns en hel del mat att köpa, som kan tillagas i de gemensamma kök som finns i alla stugor. Vatten hämtas utomhus och behoven uträttas på utedass.


Hona av fjällripa vid Helags.

På tisdag gjorde vi en tur till toppen av Helags på 1797 m höjd, 750 m högre än Helagsstugorna och den högsta svenska fjälltoppen söder om Sarek. Wow! Det var ännu en dag med strålande sol. Den stund vi var toppen var det dock växlande molnighet på själva toppen, som gjorde att vi ibland satt som i dimma och ibland hade luckor där vi såg delar av de omgivande fjällen. Häftigt. Molnen var bara på allra högsta toppen, för när vi gått ner ett 50-tal höjdmeter var det åter solsken. Sjungande snösparv skådades på 1300 meter höjd bland de spridda, små barmarksfläckar som fanns på det i övrigt snötäckta fjället. Kanske var de rävspår vi såg av den akut hotade fjällräven. Vi kunde också beskåda ett par fjällripor på mindre än tio meters håll. Helagsglaciären, Sveriges sydligaste glaciär, har under de senaste hundra åren förlorat hälften av sin utbredning och tjockleken har minskat med hela 200 meter.

Onsdagens tur gick till Gåsenstugorna, 18 km från Helags. På den första halvan av sträckan var det en stor del flackt eller utför och med morgonens skare kunde vi skata fram på ovallade skidor. Efter en och halv timme kunde vi redan ta paus i en raststuga som låg halvvägs. Även vid Gåsenstugorna fick vi ett fyrbäddsrum för oss själva. Vi bodde i den nyaste stugan som hade gasolelement. I farstun stod ett par äkta pisskälkar (stövlar med avskurna skaft) att använda på väg till utedasset. Eftersom vi kom relativt tidigt tog vi en tur upp till toppen av Gåsen på 1425 m. När vi kom upp var det klart, men snart blev det växlande molnighet. På vägen ner såg vi spår av en järv. En italienare som gjorde ett toppförsök senare på kvällen hade så mulet väder att han inte visste om han varit på den flacka toppen när han kom ner. Vädret i fjällen kan växla snabbt.

Sista dagen innebar 18 km åkning till Storulvån. Återigen soligt väder. En rutin varje morgon var att nogsamt smörja in ansiktet med sololja. Utan den hade vi blivit svårt brända under veckan. Dagen efter kunde vi hemifrån se på hemsidan för Helags väderstation att det blåste över 20 m/s = kojdag för de som var där. Undrans hur de små snösparvarna på Helags klarade sig? Vi hade i alla tur med vädret.

Genom att gå mellan stugor kan packningen minimeras. Våra ryggsäckar vägde 12,3 kg respektive 9,5 kg vid start, inklusive 1,5 liter vätska per person. Alla prylar hade vägts på hushållsvägen i förväg. Insåg att det går att kapa ett halvt kg till utan något större besvär. Ett tips är att lämna alla "bra att ha" grejor hemma. Det mesta man behöver finns att köpa i stugorna om man råkat glömma något. Det blir så mycket roligare att vara ute om man slipper en stor ballast på ryggen. Livet på fjället är enkelt och mycket avkopplande. Borde vara obligatoriskt för alla stressade storstadsmänniskor...


 

Text & foto: Bengt Stridh, viivilla.se april -09

 

Att läsa

Svenska Turistföreningen står för många av de fjällstationer och fjällstugor som finns i de svenska fjällen.

 

22 april 2009 redaktionen
Annons
Annons
Mer om Förnybar energi
Artikeln är ett samarbete med Bixia.

El från grannen – ett smart alternativ

Förnybar energi För att säkra framtiden för vår miljö och våra barn behöver vi satsa mer på klimatsmart energi.

Så funkar lågenergihusen!

Förnybar energi Passivhus, nollenergihus, plusenergihus. Vad är egentligen vad? Och hur mycket energi sparar egentligen dessa miljövänliga nybyggen? Vår skribent och...

Johans 4 eko-val ViV nr 2/2011

Förnybar energi Vår miljöexpert Johan Tell listar här sina bästa eko-favoriter!

Laila är egen elleverantör

Förnybar energi Villaägaren Laila Nilsson bestämde sig för att göra en insats för miljön – och investerade i solceller. Nu levererar hon egen förnybar el till sitt hushåll och det allmänna elnätet.

Ledare: Smarta värmeval är hett!

Förnybar energi En dag i somras åkte vi fram till ett av vindkraftverken som ligger nära sommarstället i Västerbotten.

Egenproducerad energi - så funkar det

Förnybar energi Att producera egen energi till villan blir inte alltid en ekonomisk vinst. Men det är alltid en vinst för miljön. Sol eller vind är möjligheterna.

Gratis el till villaägare?

Förnybar energi Sol vind och vatten… snart är det inte bara tekniknördarna som satsar på förnyelsebara energikällor för det egna hemmet. I takt med stigande elpriser och rejäla subventioner börjar allt fler att snegla på möjligheten att bli självförsörjande.

Klimatvillan som lagrar solenergi

Förnybar energi Sommarens solenergi fångas på taket, magasineras i marken och återvinns av en värmepump under vintern. Villa Gustafson rymmer en unik lösning för att...

Energialternativ för gör-det-självaren

Förnybar energi Att tillverka sin egen elektricitet är inte så komplicerat som man kanske först tror. Det är ganska enkelt att bli sin alldeles egen energiproducent...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]