Krönika: Energiskatt för egenproducerad el?

En aktuell fråga är om man måste betala energiskatt om man producerar egen el med till exempel solceller eller vindkraft.


Krönikören är delägare i vindkraftverket ”Svegström” utanför Sveg. Foto: Monica Nordgren

Ny Teknik skrev en artikel med titeln ” Inte lätt att slippa elskatten” den 22 oktober 2008. De producenter som Ny Teknik pratar om är ekonomiska föreningar och liknande som har större vindkraftverk. Min fru Maria och jag är sedan sommaren 2007 delägare i ett vindkraftverk utanför Sveg via O2 ekonomisk förening. Detta vindkraftverk är ett fullstort vindkraftverk på 2 MW och det är då solklart att den ekonomiska föreningen ska betala energiskatt enligt Skatteverkets ställningstagande nyligen.

Tyvärr missade artikeln i Ny Teknik att klargöra vad som gäller för små producenter som har en solcellsanläggning hemma på taket eller ett mindre vindkraftverk vid huset, vilket skapat en förvirring hos en del bloggare som trott att även små producenter måste betala energiskatt.
Så här står det i Skatteverkets ställningstagande ”Leveransbegreppet vid inmatning av el på elnätet” gjort den 10 oktober 2008:

”Av 11 kap. 2 § 1 LSE framgår att el inte är skattepliktig om den framställts i Sverige i ett vindkraftverk av en producent som inte yrkesmässigt levererar el. Vidare följer av 11 kap. 2 § 2 LSE att el inte är skattepliktig om den i annat fall framställts i Sverige av en producent som förfogar över en installerad generatoreffekt av mindre än 100 kW och som inte yrkesmässigt levererar el.”

Nyckelorden är att effekten ska vara mindre än 100 kW och att det inte får vara yrkesmässig leverans av el. Begreppet yrkesmässig leverans förklaras i Skatteverkets ställningstagande ”Utmatning på elnätet av överskottsel från vindkraftverk – yrkesmässig leverans eller inte” från 2005.

” Enligt 1 kap. 4 § LSE är en verksamhet yrkesmässig om den
1. utgör näringsverksamhet enligt 13 kap. inkomstskattelagen (1999:1229), eller
2. bedrivs i former som är jämförliga med en till sådan näringsverksamhet hänförlig rörelse och ersättningen för omsättningen i verksamheten under ett kalenderår överstiger 30 000 kronor.”

Om du som privatperson har ett vindkraftverk eller solcellsystem för husbehov på mindre än 100 kW och säljer el för mindre än 30 000 kr/år behöver du inte betala energiskatt. Du kan sälja all producerad el från exempelvis ett 10 kW vindkraftverk (producerar ca 26 000 kWh/år vid genomsnittlig produktion på 30% av maxeffekten) eller ett 30 kW solcellsystem (producerar max 25 000 kWh/år) utan att behöva betala någon energiskatt så länge omsättningen är mindre än 30 000 kr/år. Som jag ser det finns det alltså inga problem vad gäller energiskatt för husägare som har små solcellsanläggningar eller små vindkraftverk för egen elanvändning och som säljer elöverskottet.

Ett reellt problem för små elproducenter som vill sälja sitt elöverskott är dock att man idag behöver ett inmatningsabonnemang hos nätägaren. Hos vår nätägare Vattenfall kostar ett sådant abonnemang 4500 kr/år. Detta gör att det skulle bli en ren förlust att sälja överskottsel om vi skulle sätta upp en större solcellsanläggning än vad vi har idag på vårt hustak.

Här finns dock ett hopp om att en lagförändring under 2009 ska förbättra situationen. Den så kallade nätanslutningsutredningen har föreslaget att nätägaren ska få ta betalt för bara ett abonnemang och eftersom man normalt redan har ett utmaningsabonnemang för att köpa el blir det ingen ny kostnad för ett inmatningsabonnemang för att kunna sälja el. Dessutom föreslås en nettodebitering per månad vilket innebär att man bara behöver betala för skillnaden mellan elförbrukning och elproduktion, vilket gör att varje producerad kWh blir lika mycket värd som det pris man betalar för den köpta elen.

Referenser

Ny Teknik. Inte lätt att slippa elskatten.

Skatteverket. Leveransbegreppet vid inmatning av el på elnätet.

Skatteverket. Utmatning på elnätet av överskottsel från vindkraftverk – yrkesmässig leverans eller inte.

Bättre kontakt via nätet – om anslutning av förnybar elproduktion

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar