Annons
Vem får du el från? Det skiljer nästan tusen kronor per år mellan det dyraste och billigaste elbolaget.
Vem får du el från? Det skiljer nästan tusen kronor per år mellan det dyraste och billigaste elbolaget.

Krönika: Byt elbolag! ViV nr 10/09

Förnybar energi
Av: Anders Andersson, Chefredaktör Driva Eget, foto Mujo korach/IBL bildbyrå, ViV nr 10/2009, 28 oktober 2009
Hela systemet med valfrihet för elbolag straffar de passiva villaägarna. När avregleringen kom 1996 hade nämligen alla ett elavtal som alltid är det allra dyraste, tillsvidareavtal.

Den som då struntat i att själv välja elavtal har då fått betala 3 000 kronor mer per år under de senaste åren vid normalförbrukning, 20 000 kilowattimmar per år. Trots alla uppmaningar om vikten av att byta, har 40 procent av Sveriges elabonnenter aldrig bytt.

Så jag upprepar min maning till alla som har kvar sina tillsvidareavtal:

Byt nu. Om du byter till rörligt eller bundet avtal, eller det ena eller andra elbolaget är mindre viktigt. Huvudsaken är att du byter bort det dåliga tillsvidareavtalet, som inte har några fördelar.

Vilket elbolag du väljer har också viss betydelse – och det finns 130 stycken att välja mellan. Det skiljer nästan en tusenlapp per år mellan de billigaste och dyraste. Se här vilket som är billigast just nu: www.driva-eget.se/el

Annons

När du väljer finns det två viktiga frågor:

  • Ska avtalet vara rörligt eller bundet under ett visst antal år? Det är då precis som med bostadslån att det rörliga hittills alltid varit bäst, men att bundet avtal är säkrare, eftersom man vet sin kostnad under en viss tid.
  • Är du beredd att lägga till ett par hundralappar per år för att få miljövänlig el?

Hur priserna ska röra sig beror främst på tre faktorer:

  • Den viktigaste faktorn är efterfrågan. När konjunkturen stod på topp i början av september 2008 var spotpriset på den nordiska elbörsen omkring 70 öre. När lågkonjunkturen sedan kom och industrin gick ned på lågvarv sjönk priset snabbt och för ett år sedan var det nästan nere på hälften.
  • Tillgången på vatten i vattenmagasinen, eftersom nästan hälften av Sveriges elkraft kommer från vattenkraft. Under sensommaren har det regnat kraftigt, så vattenmagasinen är välfyllda. Detta drar ned priset.
  • Priset på kol och olja har också betydelse. Kolpriset ligger nu stilla. Men kolkraft är alltid mycket dyrare än kärnkraft och vindkraft. Så det viktigaste är att man klarar elförsörjningen utan att behöva köpa in så mycket kolkraft.

De flesta experter tror inte att dessa tre faktorer ska höja elpriset under resten av året. Den konjunkturförbättring som märks är trots allt inte så kraftig att industrin drastiskt ökar sin energianvändning. Förmodligen kommer därför både rörliga och bundna elpriser att ligga kvar ungefär på dagens nivå under resten av året.


 

Hitta rätt leverantör på nätet

På nätet finns hjälp både för att hitta lägsta elpris och för att göra smidigt byte. På kundkraft.se går många samman för att förhandla sig till ett bra pris. På elskling.se får du hjälp med pappersexercisen vid byte.

På sajter som compricer.se, driva-eget.se, elprisguiden.se och pricerunner.se kan du lätt jämföra vilket elbolag som just nu har lägst priser. Även statliga Energimarknadsinspektionen ger hjälp på sin webbplats elpriskollen.se

På dessa två sajter får du mer handgriplig hjälp:

- elskling.se Sedan den startades av fem studenter på KTH för två år sedan har 75 000 hushåll fått hjälp att byta till billigare elavtal. Var fjärde har valt miljöel.

Vi har lyckats aktivera den inaktiva massan av elabonnenter. Uppskattningsvis har de sparat 80 miljoner tillsammans genom att byta genom oss, säger Omid Ashrafi, marknadschef och en av grundarna.

De får betalt av de elbolag som får nya kunder. Så någon kostnad för villaägarna blir det inte.

Du anger vilken typ av el du vill ha och hur mycket du beräknas förbruka. En lista över de billigaste alternativen visas. När du valt det du vill ha fyller du i dina personuppgifter och elskling.se sköter sedan den pappersexercis som följer med byte av elbolag.

- kundkraft.se Sajten har funnits i tio år och har i år köpts av Aftonbladet. Idén bygger på att det går att få bättre priser om många slår sig samman och förhandlar.

En gång i månaden ber kundkraft.se om offert från elbolagen. Elbolagen lägger anbud med ett gemensamt pris för alla medlemmar. Elbolaget med lägsta priset får teckna avtal med medlemmarna.

För de medlemmar som tecknat rörligt avtal blir det förhandling varje månad. Men det bolag som vunnit upphandlingen månaden innan anstränger sig för att bli billigast även månaden efter, eftersom byten alltid innebär stor administration. För dem som valt bundna avtal blir det omförhandling när avtalen löper ut.

Nya medlemmar lämnar uppgifter om sig själva, sin elförbrukning och om det ska vara rörligt eller bundet avtal. Sedan är det bara att vänta, och när besked kommit om vilket elbolag det blir får du hjälp med formaliteterna kring bytet.

 


 Foto:Patrik Sjöling/IBL Bildbyrå

MILJÖMÄRKT EL

Om du vill vara säker på att elen du köper inte kommer från kärnkraftverk eller kolkraftverk kan du lägga till ett par hundralappar per år och välja miljömärkt el.

För att elen ska vara godkänd som Bra Miljöval måste elektriciteten produceras av förnybar energi i anläggningar som drivs enligt fastställda miljökrav. Miljöelen ska då produceras på detta sätt:

  • Vind- och solenergi. Elektricitet från vindkraftverk och kraftverk för solenergi är alltid godkänt som Bra Miljöval.
  • Vattenkraft. El från vattenkraft får endast produceras i gamla vattenkraftverk byggda före 1996. Att bygga nya anses som ett intrång i naturen och därmed ta stora naturvärden i anspråk.
  • Biobränsle. För att biobränsleeldade kraftverk ska godkännas måste bränslet komma från skogen eller odlas på åkermark. Det ställs krav på att askan ska återföras och den får inte innehålla tungmetaller.

Elproduktion vid kärnkraftverk, kol- och oljekraftverk eller sopförbränning godkänns inte som miljömärkt el. Torv godkänns inte heller som bränsle, därför att torven bildas mycket långsamt och både brytningen och förbränningen anses skada naturen.

Du skaffar miljömärkt el genom att ta kontakt med din elleverantör och fråga efter Bra Miljöval. Om du redan har tecknat ett vanligt elavtal så kan du kontakta elbolaget och fråga om du kan lägga till Bra Miljöval till det avtal du redan har. Idag finns det 55 elbolag som har licens för att leverera miljöel. Listan över vilka de är finns på www.naturskyddsforeningen.se. Varje år görs kontroller så att de uppfyller kraven för miljömärkning.


 
28 oktober 2009 Anders Andersson, Chefredaktör Driva Eget, foto Mujo korach/IBL bildbyrå, ViV nr 10/2009
Annons
Annons
Mer om Förnybar energi
Artikeln är ett samarbete med Bixia.

El från grannen – ett smart alternativ

Förnybar energi För att säkra framtiden för vår miljö och våra barn behöver vi satsa mer på klimatsmart energi.

Så funkar lågenergihusen!

Förnybar energi Passivhus, nollenergihus, plusenergihus. Vad är egentligen vad? Och hur mycket energi sparar egentligen dessa miljövänliga nybyggen? Vår skribent och...

Johans 4 eko-val ViV nr 2/2011

Förnybar energi Vår miljöexpert Johan Tell listar här sina bästa eko-favoriter!

Laila är egen elleverantör

Förnybar energi Villaägaren Laila Nilsson bestämde sig för att göra en insats för miljön – och investerade i solceller. Nu levererar hon egen förnybar el till sitt hushåll och det allmänna elnätet.

Ledare: Smarta värmeval är hett!

Förnybar energi En dag i somras åkte vi fram till ett av vindkraftverken som ligger nära sommarstället i Västerbotten.

Egenproducerad energi - så funkar det

Förnybar energi Att producera egen energi till villan blir inte alltid en ekonomisk vinst. Men det är alltid en vinst för miljön. Sol eller vind är möjligheterna.

Gratis el till villaägare?

Förnybar energi Sol vind och vatten… snart är det inte bara tekniknördarna som satsar på förnyelsebara energikällor för det egna hemmet. I takt med stigande elpriser och rejäla subventioner börjar allt fler att snegla på möjligheten att bli självförsörjande.

Klimatvillan som lagrar solenergi

Förnybar energi Sommarens solenergi fångas på taket, magasineras i marken och återvinns av en värmepump under vintern. Villa Gustafson rymmer en unik lösning för att...

Energialternativ för gör-det-självaren

Förnybar energi Att tillverka sin egen elektricitet är inte så komplicerat som man kanske först tror. Det är ganska enkelt att bli sin alldeles egen energiproducent...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]