Bygg så att solen värmer huset
Efter denna underbart soliga sommar ligger det nära till hands att man börjar fundera på att värma sitt hus med gratis flödande solvärme. Idag känner väl de flesta till de aktiva systemen med bland annat solfångare, vad som däremot underskattas är möjligheten att utnyttja solvärmen i passiva system.
Den passiva solvärmen tar vara på solinstrålningen utan något som helst resursutnyttjande. Det behövs inga mekaniska cirkulationspumpar, reglercentraler eller liknande. Den passiva solvärmen har inget behov av service eller underhåll. Allt man behöver är att anpassa byggnadskonstruktionen och materialvalen för att på bästa sätt utnyttja det stora värmetillskott solen kontinuerligt och utan kostnad bidrar med.
Smart byggnadsteknik
Många länder i varmare områden (t ex kring Medelhavet) har länge utvecklat en byggandsteknik som utnyttjar solvärmen för ventilationsändamål och för temperaturutjämning mellan dag och natt. Byggnadstekniken använder traditionella konstruktionselement (fönster, väggar, tak m.m.) för att förbättra inomhusklimatet.
I de Skandinaviska länderna har, som ett resultat av detta, utvecklats en byggnadsteknik som benämns som lågenergihus. Dessa byggnadskonstruktioner är extremt välisolerade och har små fönsterytor placerade mot norr och de större fönsterpartierna åt söder. De byggnadskonstruktioner som går ett steg längre i sitt solutnyttjande kallas ibland för solhus. Dessa hus har som ambition att få större delen av sin värme- och tappvarmvattenförsörjning från solen. Det finns ett antal genomförda solhusprojekt i Sverige.
Att utnyttja solen som värmekälla är ingen ny företeelse. Redan antikens filosof Sokrates gav den passiva solvärmetekniken ett namn. I Sokrates solhus förbättrades inomhusklimatet genom att dörröppningarna fick en placering så att solen kunde nå långt in i huset och värma upp en större del av huskroppen. Värmen återstrålade sedan under dygnets mörka och kalla timmar. Under sommartid när solen stod högt på himlen skärmade ett utskjutande tak av solinstrålningen i syfte att förhindra övertemperaturer inomhus. Även Nordamerikas Indianer lär ha utnyttjat den passiva solvärmen för att förbättra inomhusklimatet. Sannolikt finns det fler historiska exempel runt om i världen att åskådliggöra.
Värmelagrande material och stora söderfönster
Principen för ett passivt solvärmesystem är väldigt enkel. Huset konstrueras för att släppa in solinstrålningen. Byggnadsmaterialen väljs med ambitionen att kunna ackumulera och sedermera återföra (distribuera) den lagrade värmen. Funktionen förbättras om solinstrålningen ges möjlighet att tränga långt in i huset och om värmen lagras i tunga material (betongtak och golv tegelgolv, tegelmurar etc.). Systemet kräver inga mekaniska delar vilket sänker investeringskostnaden och minskar (eller helt utelämnar) allt behov av drift och underhåll. I ett hus som utnyttjar passiv solvärme placeras stora fönsteröppningar mot söder och små mot norr. Genom ett utskjutande tak skärmas överflödig solinstrålning under sommartid av.
Tunga material (den termiska massan) kan lagra stora mängder värme utan att dess yt-temperatur ökar och av den anledningen vållar obehag, tex. i form av för höga inomhustemperaturer. De tunga byggnadsmaterialen fungerar som en värmebuffert som sprider den lagrade solvärmen över dygnet. I hus med stor termisk massa (tung stomme) får man ett trögt system, där värmeöverflyttningen sker långsamt. I extremfallet skapas förutsättningar för svalare inomhusklimat under sommarhalvåret och varmare under vintern, jämfört med huskroppar med lätta byggnadsmaterial. Ett typexempel är stenkyrkor.
Små åtgärder spar stora pengar
Det borde vara en självklarhet att utnyttja den passiva solvärmen i större omfattning än vad som görs idag. Genom eftertänksamhet vid byggandet kan stora värmebesparingar göras. Enkla och kostnadseffektiva anpassningar gör det möjligt att få ett rikligt värmetillskott från solen. Märkligt nog tar vi inte vara på denna resurs och det kunnande som finns inom området. Det är relativt ovanligt att arkitekter och projektörer anpassar sina projekt för att utnyttja den passiva solvärmen. Det kan vara enkla åtgärder som lägesplacering för att påverka närklimatet (sol- och vindförhållanden) till mer avancerade byggnadstekniska åtgärder. Vissa åtgärder är relativt billiga men kan för den sakens skull få en stor betydelse för energiåtgången. Genom ett tillvaratagande av passiv solvärme kan man sänka värmekostnaderna med upp till 15%! Många gånger ökar dessutom komforten genom ett bättre inomhusklimat och ljusförhållanden. Kunskapen finns och inom vissa kretsar är det en naturlig självklarhet att se tillgångarna i detta resursutnyttjande.
För dig som står i färd att bygga nytt finns det stora möjligheter att utnyttja denna kunskap. Merkostnaden behöver inte bli stor och på köpet får man ofta en trevlig arkitektur som förutom värmen även utnyttjar ljuset maximalt.
Veta mer?
Historien om ett solhus, Solenergi - Praktiska tillämpningar i bebyggelse
Dessa båda böcker kan beställas från AB Svensk Byggtjänst, telefon: 08-457 10 00
The Passiv Solar Handbook? av Ed Mazria. (eng)
www.eses.rog (European Solar Engineering School).
El från grannen – ett smart alternativ
Förnybar energi För att säkra framtiden för vår miljö och våra barn behöver vi satsa mer på klimatsmart energi.
Så funkar lågenergihusen!
Förnybar energi Passivhus, nollenergihus, plusenergihus. Vad är egentligen vad? Och hur mycket energi sparar egentligen dessa miljövänliga nybyggen? Vår skribent och...
Johans 4 eko-val ViV nr 2/2011
Förnybar energi Vår miljöexpert Johan Tell listar här sina bästa eko-favoriter!
Laila är egen elleverantör
Förnybar energi Villaägaren Laila Nilsson bestämde sig för att göra en insats för miljön – och investerade i solceller. Nu levererar hon egen förnybar el till sitt hushåll och det allmänna elnätet.
Ledare: Smarta värmeval är hett!
Förnybar energi En dag i somras åkte vi fram till ett av vindkraftverken som ligger nära sommarstället i Västerbotten.
Egenproducerad energi - så funkar det
Förnybar energi Att producera egen energi till villan blir inte alltid en ekonomisk vinst. Men det är alltid en vinst för miljön. Sol eller vind är möjligheterna.
Gratis el till villaägare?
Förnybar energi Sol vind och vatten… snart är det inte bara tekniknördarna som satsar på förnyelsebara energikällor för det egna hemmet. I takt med stigande elpriser och rejäla subventioner börjar allt fler att snegla på möjligheten att bli självförsörjande.
Klimatvillan som lagrar solenergi
Förnybar energi Sommarens solenergi fångas på taket, magasineras i marken och återvinns av en värmepump under vintern. Villa Gustafson rymmer en unik lösning för att...
Energialternativ för gör-det-självaren
Förnybar energi Att tillverka sin egen elektricitet är inte så komplicerat som man kanske först tror. Det är ganska enkelt att bli sin alldeles egen energiproducent...