Alternativ energi – Mitt hus ska bli självförsörjande

Torbjörn Granlund i Orsa bygger själv sitt drömhus. Det ska bli helt beroende av naturliga energikällor. Möt mannen som lever ett med naturen.

För fem år sedan började Torbjörn Granlund skapa sitt drömhus. Då köpte han gården som låg intill det hus i vilket han själv hade växt upp.
På gården fanns då två fristående hus med kök, samt två mindre byggnader. Byggandet tog fart när han insåg att det behövdes ett riktigt kök. Torbjörn bestämde sig för att bygga ihop två av husen.

I hobbysnickeriet som ligger i anslutning till huset har fönsterkarmar, dörrar och annat som behövts tillverkats. Visst fick han hjälp, bland annat av sin bror Stefan, men mycket gjorde han själv, som att lägga golv, väggar och tak.

Från början fanns bara en öppen spis som inte gav tillräcklig värme. Det var självklart att i möjligaste mån leta metoder från naturliga källor.

När skalet till den nya husdelen stod klart installerades en solvärmeanläggning. Systemet består av två vakuumsolfångare, med 60 rör i varje, som absorberar solljus. Anläggningen på taket är kopplad till vattensystemet som värmer upp vattnet.

Stoltheten är svår att dölja då Torbjörn visar upp resultatet. När byggställningen togs bort var det precis som han hade tänkt sig. En tunnel har grävts två meter under marken till växthuset 30 meter bort på tomten. Passiv solvärme därifrån värmer nu upp golvet i köket.

I skorstenen finns inbyggda kanaler som de i en kakelugn. Uppvärmningen blir effektivare genom att röken går upp och vänder, åker ned och sedan upp igen. På så vis värms muren upp snabbare och skapar mer värme. Som komplement finns dessutom en värmepanna med ackumulatortank som används till solvärmen under sommarhalvåret.

– Visionen med hela projektet är att gården ska bli en självförsörjande enhet där människa och natur samspelar, berättar Torbjörn. Huset ska vara en del av naturen och smälta in i den, inte avvika. Av den anledningen ska tomater, växter och örter odlas redan i den inglasade entrén som alltså också är ett sorts ytterligare växthus.

På sistone har det blivit mycket ”finlir” med mindre installationer, till exempel urinseparering i toaletterna, som sedan kan användas som naturlig gödsling . På gång nu är ett dammbygge för bevattningsändamål och någon typ av elproduktion. Om det blir solceller eller en vindsnurra beror lite på vilken ekonomisk hjälp han kan få.

Senaste fyndet är en jordkällare.

– Den kom fram lite av en slump, när jag var ute på tomten och märkte att det var extra mjukt på ett ställe, berättar Torbjörn. Jag sjönk ned till knäna i myllan.

Då kom han ihåg en jordkällare där de hade lekt som barn. En spade hämtades genast och snart var källaren framme i fria luften igen!

Bild: Tobias Drejby

Torbjörn och hans syster Carina Granlund fikar utanför huset. Hästen är Carinas och betar mellan …

Bild: Tobias Drejby

Trots skuggan från trädet blir det många soltimmar för solvärmeanläggningen på taket att suga upp.

Bild: Tobias Drejby

Fönstren har tillkommit i snickeriet som ligger i anslutning till huset.

Bild: Tobias Drejby

Egenhändigt snickrade och hamrade takbjälkar och beslag.

Bild: Tobias Drejby

Öppna spisen – både en trivselhörna och ett sätt att värma upp sovrummet.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar