7 frågor om solenergi

Regeringen har nyligen bestämt att förlänga solcellsstödet till 2016. Men vad är egentligen skillnaden mellan solfångare och solceller?


1. Vad är skillnaden mellan solceller och solfångare?

I en solcell omvandlas sol-instrålningen till elektricitet och i en solfångare omvandlas solstrålarna till värme och varmvatten.

2. Hur använder jag solel respektive solvärme?

Solelen används i första hand direkt och vid eventuellt överskott matas elen ut på nätet. I bästa fall kan de levererade kilowattimmarna av solel fås tillbaka under andra delar av dygnet eller året, alternativt att villaägaren får betalt för levererad solel.

Solvärme används i första hand för att bereda tappvarmvatten i en varmvattenberedare eller för värme och tappvarmvatten i en ackumulatortank. 

3. Var i landet är bäst att bo?

Alla byggnader med söderorienterade fasader eller tak kan i princip förses med solceller och solfångare, allt ifrån större byggnader till mindre sommarstugor.

Utmed kusterna har vi nästan lika mycket solinstrålning var man än är i Sverige, det skiljer förvånansvärt lite mellan Haparanda och Malmö. Möjligen är säsongen lite kortare i Norrland, det vill säga mängden solinstrålning är större på sommaren norröver än vad den är söderut. 

4. Vad kostar det?

Priset på solceller har sjunkit dramatiskt under senare år. Räknar man med de verkningsgrader som de flesta solcellerna och solfångarna ligger på och gör en kapitalkostnad fördelat över 20 år med 5 procent realränta kan man räkna med ett pris på 100-150 öre per kwh, oavsett om det gäller solel eller solvärme.

Variationen beror lite på vilka förutsättningar som gäller. I samband med takbyten eller om man kan få en sekundärnytta som solavskärmning, tak- eller fasadbeläggning blir merkostnaden lägre. Det är alltid smart att titta på förutsättningarna när tak ändå ska bytas ut eller då investeringar i värmeanläggningen ska göras.

5. Fördelar och nackdelar?

Man betalar sin el eller värme i förskott, det kan ju både ses som en fördel och en nackdel, eftersom framtida energipriser är svåra att beräkna. En stor fördel är att man tar kontroll över den del av energikostnaden som solen står för. I omvandlingsfasen till el eller värme tas inga resurser i anspråk vilket innebär att tekniken är helt miljö- och klimatneutral.

6. Var kan jag lära mig mer?

Landets energirådgivare (finns en i varje kommun) har ofta föreläsningar om solenergi och sedan finns det självbyggarkurser som Studieförbundet Vuxenskolan brukar arrangera. På branschorganisationen Svensk Solenergis hemsida finns mer information och även länkar till företag som säljer solceller och solvärmesystem, se 
www.svensksolenergi.se

7. Kan jag söka några bidrag?

För solceller finns ett investeringsstöd som ansöks hos Länsstyrelsen och sedan kan man också söka el-certifikat. Som villaägare går det också att söka rot-avdrag men dessa går inte att kombinera med investeringsstödet.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar