julgran
Gamla julgranar blir till el och fjärrvärme. Foto: istockphoto

Återvinn julgranen?

Fjärrvärme

När det inte längre går att ta sig någonstans i huset utan att ett barr fastnar under foten är det dags att kasta ut julgranen. Men vad ska du göra av den? Här är sex sätt att ta tillvara på julgranens energi.

Av: Anna Persson, januari 2014, 03 januari 2014

Klyv granen och använd som ved

Förmodligen det vanligaste sättet att göra sig av med granen på om hushållet har en kamin. Men tänk på att en gran som bränns i öppna spisen släpper ut 90 gånger mer stoft i atmosfären än om den bränts i en anläggning för avfallsförbränning.

Annons

Gör flisor till rabatten

Om du har tillgång till en flismaskin kan du köra granen i den och sprida ut flisorna i rabatten. Träflisorna bryts ned och bildar ny jord. För att denna process ska fungera krävs att jordtemperaturen är minst 5 grader – så om vintern fortsätter att vara så här mild är det med andra ord bara att flisa på. Detta gäller även för kvistar och liknande ”skräp” i trädgården.

Släng i Komposten

Men tänk på att det kan ta lång tid för trädstammen att brytas ned.

Återvinningscentralen

Klipp ned granen och lämna den på återvinningscentralen i behållaren för “trädgårdsavfall/ris” eller i “brännbart”. Om du har långt till en återvinningscentral kan du även på in på kommunens hemsida för att se vilka uppsamlingsplatser som finns närmre dig.

Insamling via sophämtningen

I en del villaområden erbjuder kommunen graninsamling via sophämtningen. Då tar de ansvar för att granen återvinns och kommer till nytta. Du kan ringa din kommun och fråga om de erbjuder graninsamling.

Insamling via lokal förening

Lokala sportföreningar och klubbar anordnar ibland graninsamlingar för att tjäna pengar till lagkassan eller liknande. Hör med dina grannar om de känner till något sådant. Detta kostar en liten slant, men går till ett gott ändamål.

 

Vad händer med granarna när de samlats in?

Julgranarna flisas och skickas till en värmecentral där de blir till fjärrvärme och el. En gran kan omvandlas till el som räcker till att köra fyra maskiner tvätt eller hålla en adventsljusstake tänd i en månad. Ett par hundra granar kan driva en vanlig kyl och frys i ett helt år. Om alla kasserade granar i hela landet gick till energiåtervinning i en förbränningsanläggning skulle det bli tillräckligt mycket energi för att värma 1200 villor i ett år!

03 januari 2014 Anna Persson, januari 2014
Annons
Annons
Mer om Fjärrvärme

Allt om golvvärme

Fjärrvärme Det är praktiskt, bekvämt och ekonomiskt med golvvärme - under förutsättning att ditt hus är rätt isolerat. Läs det här innan du bestämmer dig, så slipper du dyrbara misstag.

Sopsortera julen!

Fjärrvärme Så här sopsorterar du avfallet som uppstått under julen.

Driftkostnad olika beroende på kommun

Fjärrvärme Driftkostnaderna för att bo i villa skiljer tusentals kronor mellan kommunerna i Sverige.

Så väljer du rätt värmesystem - fjärrvärme och solfångare

Fjärrvärme Det hänger på huset när du ska välja värmesystem. Var huset är placerat, hur det är isolerat, hur många som bor där - och inte minst vilka vanor man har. Här kan du läsa mer om fjärrvärme och solfångare!

Golven som värmer

Fjärrvärme Är fötterna varma fryser du inte, ett av många skäl till att välja golvvärme. Men för att golvvärmen ska fungera bra krävs det att huset är konstruerat...

Med golvvärme under tiljorna

Fjärrvärme Allt fler vill ha golvvärme. Och allt fler vill ha trägolv. Gärna samtidigt. Vi har besökt en familj som skaffat sig det för ett antal år sedan och...

Krönika: Storvinst på återvinningsstationen

Fjärrvärme Jag och en fullständig främling gjorde riktiga fynd på återvinningsstationen häromdagen.

Sköna golv med golvvärme

Fjärrvärme Golvvärme skapar en skön och behaglig värme, och rummet blir lättare att möblera. Men tänk på isoleringen. Annars kan golvvärmen bli en energitjuv.

Energieffektiv golvvärme med rätt teknik

Fjärrvärme Trots stigande elpriser växer marknaden för elburen golvvärme. Med ett tillhörande, modernt reglersystem kan du styra uppvärmningen och få bättre koll...