Tio frågor till en installatör

Vad gäller vid en golvvärmeinstallation? Kan golvet vara oisolerat och hur långa måste egentligen slingorna vara? Vi i Villa reder ut begreppen. 

Hur varmt vatten kan man köra i rören?

– Det ska hålla för 90 grader, men det är inget man använder.

Vilka temperaturer gäller?

– Det beror på vilket ytskikt som ligger på golvet. Ett parkettgolv har en maxtemperatur, ett annat material har en annan. Men vi har en temperaturspärr på givaren. Om den överstiger 40 grader, då stängen shunten, som är en blandningsventil kan man säga, tills temperaturen sjunker. Det fungerar som en termostat.

Om det finns risk att vattnet kan frysa i slingorna, vad gör jag då?

– Då fyller du med 30 procent glykol. Det är ungefär som i en bil. Däremot tål inte vissa pumpar glykol. Så om det finns en risk att det kan frysa bör man inte använda en sådan pump.

Vilken dimension skall det vara på rören?

– Dimensionen varierar mellan 12 och 20 millimeter. Det vanligaste är att man använder 17 millimeter till bottenplattor i villor.

Hur gör jag om jag har ett oisolerat källargolv?

– Om det är ett betonggolv får man bila upp golvet för att kunna lägga isolering och sedan slingorna. Om man inte vill bygga för mycket på höjden, som ju det kan innebära, och inte vill bila upp så får man ta att det blir värmeförluster. Det finns förskårade frigolitskivor, men de tar en del på höjden i rummet.


Annons

Kan jag ha hur långa slingor som helst?

– Nej, det går inte. Ju klenare dimension desto kortar slinga kan du använda. Det beror både på tryckfall och att det blir värmeförluster. För varje meter försvinner lite värme. Därför lägger man exempelvis slingan så att den när vattnet är som varmast så går den slingan där det är som mest kallras. Man börjar alltså oftast att lägga utmed ytterväggarna och sedan går man inåt, eftersom det är mest kallras vid ytterväggen.

Den vanligaste dimensionen, 17 millimeter, kan du lägga i max 90 meter slinga.

Hur gör jag om jag vill ha golvvärme i enbart enstaka rum, exempelvis toaletten?

– Det är väldigt vanligt. Det som man måste tänka på är att ha en shunt, blandningsventilen, för du kan inte köra ut radiatorvattnet i golvvet. Det tål inte golvet. Vattnet i vanliga radiatorer håller kring 50 grader. Om du har 50 grader i golvvärme under ett parkettgolv då torkar det isär. Skulle du ha det under ett klinkergolv spricker fogarna. Shunten blandar radiatorvattnet med kallare vatten till rätt temperatur.

Kan jag lägga golvvärme under trägolv eller parkett?

– Ja, det går bra. Men man måste tänka sig för om man lägger tjocka plank eftersom trä isolerar. Men vanlig parkett är inga problem.

Om jag lägger in golvvärme i badrummet, kan jag återanvända golvet?

– Lägger du in golvvärme och har varit tvungen att ta upp ett gammalt golv är det tveksamt. Jag har svårt att se att man ska kunna ta upp ett klinkergolv så att det är helt. Däremot är det inga problem om du har ett klickgolv i exempelvis vardagsrummet. Det går ju lätt att ta upp och sedan lägga dit igen.

Hur tjockt bör det vara isolerat under?

– Det beror på om du bygger nytt eller renoverar. Vid nyproduktion är det 30 centimeter som gäller, det är energikravet som kom i januari 2010. När du renoverar blir det lite som det blir. Man får räkna med en kompromiss, det går ju inte att höja golvet för mycket.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar