Annons

Med golvvärme under tiljorna

Fjärrvärme

Allt fler vill ha golvvärme. Och allt fler vill ha trägolv. Gärna samtidigt. Vi har besökt en familj som skaffat sig det för ett antal år sedan och hunnit upptäcka för- och nackdelar.

Av: Elisabeth Seding Foto Bo Eriksson, 08 september 2004

Det är skönt med varma golv. Vi människor mår allra bäst om temperaturen vid golvet är ett par grader högre än kring huvudet. Det blir den med golvvärme medan traditionella värmeelement ger omvänt resultat. Dessutom upplever många att det ger en estetisk fördel att slippa element på väggarna. Man rustade upp och moderniserade. Här ses det nya köket.

Sommarhus byggdes om

Det var just dessa skäl som fick familjen Tallving att för sju år sedan välja golvvärme för sitt nyinköpta hus utanför Gustavsberg. Att de skulle ha golvvärme var de redan på det klara med när de anlitade arkitekt för om- och tillbyggnad. Det var en hel del som behövde göras åt huset.

– Det är byggt 1907 och hade varit sommarhus till vi köpte det, berättar Björn Tallving. Det fanns åtta vattenskador vi visste om, inget badrum, och tre spruckna täljstenskaminer som enda värmekälla. Mycket behövde åtgärdas och vi vände oss till Olle Rex Arkitektbyrå. Vi rustade upp, moderniserade och byggde till. Byggde en ny sjöbod där det stod en gammal förstörd samt två garage vid infarten.

Annons

Man installerade alltså vattenburen golvvärme i bottenvåningen, uppvärmt vatten pumpas runt i rörslingor under golvytan. Hela 1,5 kilometer rör gick det åt. I hallen la man sedan gotländsk kalksten, i alla andra utrymmen ett 32 millimeter tjockt massivt furugolv med oljad yta.

På övervåningen blev det traditionella värmeelement. Sjöboden som innehåller umgängesyta och övernattningsmöjlighet för gäster fick elburen golvvärme, här ligger alltså värmeavgivande elslingor under golvet.


Huset är byggt 1907 och var från början ett sommarhus


I bottenvåningen blev det vattenburen och på det ett massivt furugolv. 1,5 kilometer rör gick åt.

Nödvändigt att tilläggsisolera

Inom byggsektorn råder ingen total enighet om golvvärmens välsignelser. Man kan till exempel både få höra att golv-värme spar energi och att det ger stora värmeförluster.

Klart är att ett hus måste vara bra isolerat om man ska installera golvvärme. En stor del av värmen kan annars försvinna ut i marken kring och under huset. I äldre hus behöver man ofta komplettera isoleringen. Det gällde också familjen Tallvings. De valde att tilläggsisolera invändigt, då riskerar man inte att försämra fasadens utseende.

– Vi undrade om vi förlorade värme-effekt när vi la trägolv över golvvärme-slingorna, säger Björn. Men en erfaren byggledare sa att det inte skulle vara något problem.

– Det tog lång tid att trimma in värmesystemet, fortsätter han. Fast när vi väl fått ordning på det hela fungerade det mycket bra.

Det gällde dock inte sjöboden. Där visade sig den elburna golvvärmen otillräcklig och åstadkom bara en temperatur på 12–14 grader. Det blev nödvändigt att komplettera och det gjorde man med annan elvärme.

– Det är ju vatten direkt under sjöboden och så blåser det in, kommenterar Björn. Golvvärmefirman hade väl inte räknat med det utan lagt vad de brukar i hus av den storleken. Vi hade en energikonsult ute efteråt som konstaterade att golvvärmen inte kunde räcka.

Att planera och välja

Husgrunden måste vara väl isolerad om man ska installera golvvärme. Annars kan en del av värmen gå åt fel håll, det vill säga ner i marken. En tumregel är att det ska vara minst 250 mm isolering såväl under källare, platta på mark som i krypgrund.

Golvvärmesystem kan indelas i två huvudgrupper:

• vattenburen golvvärme och
• elburen golvvärme.

Sedan finns ett antal varianter inom de båda grupperna. Vilka system som är lämpliga beror på bjälklagets konstruktion, på värmekälla och så vidare. Diskutera gärna med en VVS- eller Elinstallatör, de finns under fliken Sök Hantverkare på viivilla.se under avdelning ”VVS-Installatörer och Elinstallatörer”. Golvvärmeleverantörernas hemsidor kan också vara till nytta, de företagen hittar du under ”Golvvärme”. Normalt erbjuder de antingen vattenburen eller elburen golvvärme.

Hur mycket installationen kostar beror på vilket golvvärmesystem det är fråga om. Materialkostnaden kan variera mellan 250 och 800 kronor kvadratmetern. Utöver materialet tillkommer så arbetskostnad på 400–500 kronor i timmen om du anlitar installatör. Arbetet kan ofta klaras på en arbetsdag men kan också ta längre tid, det beror på hur huset är byggt och vilket system du valt.

Värmebehovsberäkning måste göras innan man installerar. Den som ska utföra arbetet behöver det underlaget för att planera hur han ska lägga slingorna. Beräkningen kan en VVS-konsult hjälpa dig med, gå in på viivilla.se under fliken Sök Hantverkare, välj ”Elinstallatörer eller VVS-Installatörer” i sökmotorn under avdelning.

Trä rör sig alltid

Kombinationen golvvärme-trä har givit en del reklamationer, de flesta har gällt springor mellan golvbrädor. Nu blir det alltid springor i trägolv eftersom träet krymper på vintern när inomhusluften är torr. Sedan sväller det på sommaren när luftfuktigheten ökar och då försvinner springorna. Så fungerar trägolv – om man har golvvärme eller inte. Golvvärmen kan dock göra rörelserna lite större.

– Det är viktigt att välja en leverantör som kan trägolv, säger Björn. Om man inte ska få stora springor måste träet ha rätt fuktighet när man lägger golvet.

– Visst kryper golvtiljorna ändå isär, fortsätter han. Men det här är ett gammalt hus och som sådant patinerat. Så det ser bara naturligt ut. Och springorna har aldrig blivit så stora att det skapat praktiska problem. Trähus rör sig alltid, det vet man. Det är heller inte bara trä som kan bli uttorkat, det blir kalkstenen i hallen också. Golvvärmen avfettar stenen och vi har fått behandla med såpa för att kompensera det.


Den nybyggda sjöboden ger utrymme för övernattningsmöjlighet för gäster.


Vattnet går in under sjöboden och här blåser det också in. Därför räckte inte golvvärme som enda värmekälla.

Rekommenderar golvvärme

Trots intrimningtid och problem med sjöboden, säger Björn:

– Jag kan rekommendera andra att installera golvvärme. Fördelarna överväger klart att slippa förfulande värmeelement och att uppleva den angenäma känslan av ett varmt golv, gärna kombinerat med ett behagligt material som trä. Om man nu inte är väldigt känslig för att träet rör sig.

Det är emellertid ganska så komplicerat att göra en golvvärmeinstallation alltigenom rätt. Först måste huset ha till-räcklig isolering. Så måste golvvärme-installationen göras riktigt och med hänsyn till det golvmaterial man valt, golvet läggas korrekt och slutligen ska systemet justeras in. Det kräver med andra ord att alla som på något sätt arbetar med installationen har god kompetens och ger bra information till dem som ska bo i huset.

Vem ska göra arbetet?

Elinstallationer ska göras av behörig elektriker om de är på mer än 50 volt, och det är nästan alla system för elburen golvvärme. Vattenburen golvvärme är det tillåtet att installera själv. De flesta väljer emellertid att ta hjälp av en vvs-installatör, i varje fall för att ansluta golvvärmeslingorna till uppvärmningssystemet. Om man själv utfört arbetet och gjort fel, gäller inga garantier. Och det är heller inte stora chanser att få ersättning på hemförsäkringen för eventuella skador.

Hjälp att installera ett vattenburet system hittar du på viivilla.se under fliken Sök Hantverkare. Välj "VVS-Installatörer" under avdelning. Du köper både system och arbete av installatören. Vill du ha hjälp med ett elburet system letar du under ”Elinstallatörer”. Även i det fallet köper du system och arbete tillsammans. Men det går också att köpa enbart materialet hos till exempel en byggvaruhandlare.

Hjälp att lägga golvet hittar du under ”Golvläggare” på viivilla.se - Sök Hantverkare. Oavsett om du anlitar golvläggare eller gör arbetet själv, måste utförandet anpassas till bjälklagskonstruktion och golvvärmesystem. När man har golvvärme är det också extra noga med temperatur och fuktighet vid läggningen. Anvisningar finns i skriften ”Trägolv på golvvärme”.

Drift- och skötselanvisningar bör du se till att få från golvvärme- respektive golvleverantören.

Mer att läsa

Trägolv på golvvärme

Golvbranschens Riksorganisation www.golvbranschen.se
Grundtips för golvvärme
Boverket m fl www.boverket.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
08 september 2004 Elisabeth Seding Foto Bo Eriksson
Annons
Annons
Mer om Fjärrvärme

Allt om golvvärme

Fjärrvärme Det är praktiskt, bekvämt och ekonomiskt med golvvärme - under förutsättning att ditt hus är rätt isolerat. Läs det här innan du bestämmer dig, så slipper du dyrbara misstag.

Sopsortera julen!

Fjärrvärme Så här sopsorterar du avfallet som uppstått under julen.

Återvinn julgranen?

Fjärrvärme När det inte längre går att ta sig någonstans i huset utan att ett barr fastnar under foten är det dags att kasta ut julgranen. Men vad ska du göra av...

Driftkostnad olika beroende på kommun

Fjärrvärme Driftkostnaderna för att bo i villa skiljer tusentals kronor mellan kommunerna i Sverige.

Så väljer du rätt värmesystem - fjärrvärme och solfångare

Fjärrvärme Det hänger på huset när du ska välja värmesystem. Var huset är placerat, hur det är isolerat, hur många som bor där - och inte minst vilka vanor man...

Golven som värmer

Fjärrvärme Är fötterna varma fryser du inte, ett av många skäl till att välja golvvärme. Men för att golvvärmen ska fungera bra krävs det att huset är konstruerat...

Krönika: Storvinst på återvinningsstationen

Fjärrvärme Jag och en fullständig främling gjorde riktiga fynd på återvinningsstationen häromdagen.

Sköna golv med golvvärme

Fjärrvärme Golvvärme skapar en skön och behaglig värme, och rummet blir lättare att möblera. Men tänk på isoleringen. Annars kan golvvärmen bli en energitjuv.

Energieffektiv golvvärme med rätt teknik

Fjärrvärme Trots stigande elpriser växer marknaden för elburen golvvärme. Med ett tillhörande, modernt reglersystem kan du styra uppvärmningen och få bättre koll...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]