Foto: iStockphoto

Driftkostnad olika beroende på kommun

Fjärrvärme

Driftkostnaderna för att bo i villa skiljer tusentals kronor mellan kommunerna i Sverige.

Av: Louise Törnqvist, 20 februari 2013

Dyrast är Tjörns kommun där kostnaden för bland annat sophantering, vatten/avlopp, el och försäkringar i snitt är 57 300 kronor per år. Billigast är Lycksele kommun med 42 000 kronor per år. Det visar en ny kartläggning som den oberoende organisationen Villaägarna gjort av landets samtliga 290 kommuner.

– För enskilda avgifter som sophämtning och vatten/avlopp kan kostnaden skilja flera tusen kronor mellan jämförbara kommuner, säger Joacim Olsson, vice förbundsdirektör på Villaägarna i ett pressmeddelande.

En annan källa till skillnader mellan länen är elkostnaden som skiljer kraftigt. Detta kan bero på elområdesindelningen, olika elskattenivåer och kraftigt skiljande nätavgifter.

– Tjörn tar hand om vatten och avlopp på många öar utan broförbindelse. Det kräver sjöledningar och färjetransporter för byggnation och service. Det är dyrare att bygga ledningar i en ö-kommun. Större delen av året har vattensystemet 10 000 användare. Under sommarmånaderna är vi minst 25 000 personer på Tjörn. Variationerna i befolkning gör driften mer komplicerad och därmed dyrare, säger Kristina Christiansson, förvaltningschef för samhällsbyggnadsförvaltningen i Tjörns kommun.

Annons

Total driftkostnad inklusive moms

10 kommuner med högst kostnader

 

10 kommuner med lägst kostnader

De driftskostnader som Villaägarna undersökt är fastighetsskatt, elkostnad, vatten/avlopp, försäkring och en uppskattad underhållskostnad, som antas vara samma i hela landet. Kapitalkostnaden (ränta och amortering) är exkluderad från undersökningen.

Läs hela rapporten på www.villaagarna.se

20 februari 2013 Louise Törnqvist
Annons
Annons
Mer om Fjärrvärme

Allt om golvvärme

Fjärrvärme Det är praktiskt, bekvämt och ekonomiskt med golvvärme - under förutsättning att ditt hus är rätt isolerat. Läs det här innan du bestämmer dig, så slipper du dyrbara misstag.

Sopsortera julen!

Fjärrvärme Så här sopsorterar du avfallet som uppstått under julen.

Återvinn julgranen?

Fjärrvärme När det inte längre går att ta sig någonstans i huset utan att ett barr fastnar under foten är det dags att kasta ut julgranen. Men vad ska du göra av...

Så väljer du rätt värmesystem - fjärrvärme och solfångare

Fjärrvärme Det hänger på huset när du ska välja värmesystem. Var huset är placerat, hur det är isolerat, hur många som bor där - och inte minst vilka vanor man har. Här kan du läsa mer om fjärrvärme och solfångare!

Golven som värmer

Fjärrvärme Är fötterna varma fryser du inte, ett av många skäl till att välja golvvärme. Men för att golvvärmen ska fungera bra krävs det att huset är konstruerat...

Med golvvärme under tiljorna

Fjärrvärme Allt fler vill ha golvvärme. Och allt fler vill ha trägolv. Gärna samtidigt. Vi har besökt en familj som skaffat sig det för ett antal år sedan och...

Krönika: Storvinst på återvinningsstationen

Fjärrvärme Jag och en fullständig främling gjorde riktiga fynd på återvinningsstationen häromdagen.

Sköna golv med golvvärme

Fjärrvärme Golvvärme skapar en skön och behaglig värme, och rummet blir lättare att möblera. Men tänk på isoleringen. Annars kan golvvärmen bli en energitjuv.

Energieffektiv golvvärme med rätt teknik

Fjärrvärme Trots stigande elpriser växer marknaden för elburen golvvärme. Med ett tillhörande, modernt reglersystem kan du styra uppvärmningen och få bättre koll...