Foto: Istockphoto

"Fast eller rörligt elavtal?"

Elavtal

Fast eller rörligt elavtal – vad är bäst, undrar en av våra läsare. Läs expertens svar här. 

Av: Tanmoy Bari, 11 januari 2018

Fast eller rörligt elavtal?

Rörligt eller fast – jag tycker att det här med elavtal är rena djungeln. Hur ska jag veta vad som är bäst, och vad är skillnaden mellan de olika varianterna? Jag har även hört talas om timavtal, vad innebär det?

Samuel 

Annons

 

 

Svar: Ett fast elavtal innebär att du ”låser” ditt elpris per kWh över en specifik tidsperiod, vanligtvis mellan ett och tre år. Med ett rörligt elavtal kan elpriset i stället variera varje månad baserat på utvecklingen av elpriset på elbörsen. Dessa avtal kan liknas vid ett bolån där du kan välja att binda räntan eller ha den rörlig. Ett rörligt elpris har visat sig vara det mest lönsamma alternativet sett över en längre period, men vad som passar dig bäst beror på dina förhållanden och din priskänslighet.

Sedan några år tillbaka finns det även ett så kallat timavtal, där elpriset varierar på timnivå och debitering sker månadsvis. Ett sådant avtal ökar möjligheten att kunna påverka sin totala elkostnad, förutsatt att man blir en aktiv elkonsument, genom att skifta sin elanvändning till tider på dygnet då elpriset är lågt. 

Tanmoy Bari

 

Tanmoy Bari, Vi i Villas nya hållbarhetsexpert, Greenely.

11 januari 2018 Tanmoy Bari
Annons
Annons
Mer om Elavtal

"Vår kompis drog om all el hemma"

Elavtal Vår vän drog om all el – hur funkar det försäkringsmässigt, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Peter Bratts svar här.

Elnätsdom ger dyrare elräkningar

Elavtal Hushållen får dyrare elräkningar efter dom om prisreglering i elnät.

Så sänker du elnotan

Elavtal Hur ser ditt elavtal ut? Rörligt pris löpande, rörligt ett år, fast pris eller tills vidarepris? Lägg en stund på att se över ditt elavtal – du kan...

Elarbeten du får göra själv

Elavtal Det är för din säkerhets skull. Här följer Elsäkerhetsverkets regler om vad man får göra själv när det handlar om elinstallationer.

Hur mycket betalar du för elcertifikatet?

Elavtal Det skiljer nästan två öre per kWh mellan högsta och lägsta konsumentpris på elcertifikat.

Så mycket kostar bredband

Elavtal Det finns alltså ett antal olika typer av bredbandstekniker. Likaså finns det gott om leverantörer. Vissa är mer eller mindre rikstäckande, men de...

Så får du rätt mot elbolaget

Elavtal Så här går du tillväga om du råkar ut för problem med eljättarna.

Så här byter du elbolag

Elavtal När kvicksilvret kryper nedåt ökar kostnaden för elen. Du kan spara massor av pengar genom att omförhandla ditt elpris eller genom att byta elleverantör...

Vad har elbolaget i min trädgård att göra?

Elavtal Oftast är det yttre faktorer som orsakar störningar i distributionen av el. Det kan vara åska, blåst eller snö.