Bredband – en självklarhet för villaägaren

Elavtal

För bara några år sedan var det en utopi att skaffa bredband för många villaägare. Men nu börjar bredbandet bli en lika stor självklarhet som ogräset.

Av: Jonas da Silva Larsson, viivilla.se juli -07, 02 juli 2007

Är man nybliven villaägare med bredbandsvanor från lägenhet låter det inte lockande att jaga med ljus och lykta efter en operatör som kan leverera och då till minimum ett tiotal grannar som måste bilda en förening. Men det var tack och lov för några år sedan.

I dag är det inte så stor skillnad att skaffa bredband oavsett boendeform som det var för bara ett par år sedan.

Det finns flera olika tekniker för att få bredband till huset där ADSL, som innebär att telefonnätet används för bredbandsuppkoppling, är den vanligaste. Bygger du nytt kan det också vara värt att fundera över om du egentligen behöver parabol eller om du ska satsa på bredbands-TV på en gång.

Det kan också finnas tillgång till fiber i det område där du skaffat hus. Fiber innebär att det finns en särskild ledning dragen för bredband och är vanligast inom tätbebyggda områden. Detta kommer mer och mer i samband med fjärrvärmedragningar. Andra alternativ kan vara bredband via kabeltevenätet eller via trådlös teknik.

Annons

- Ett tips är att höra sig för hos ett par olika operatörer och jämföra priser samt kontrollera vilken teknik som kan finnas tillgänglig just där du bor, säger Andreas Evestedt, Informationsansvarig på Konsumenternas tele- och Internetbyrå.

Hastigheten på uppkopplingen är för många en stor fråga. Men de flesta tjänster kan utföras med en uppkoppling på upp till 2 Mbit/sek. så det är inte något att stirra sig blind på. Men vill du se på bredbandsteve så är nog rekommendationen minst upp till 8 Mbit/s. Och har du nätspelande och chattande tonåringar finns det ingen begränsning uppåt.

- Fundera igenom vilket behov du har och välj en hastighet som du verkligen behöver.

Värt att notera kring hastigheten är att den siffra som anges i marknadsföringen är ett maxtal. Står det ”Upp till 24 Mbit/sek” är det hastigheten som operatören skickar ut. Den hastighet du själv får är lägre och hur låg den blir varierar beroende på din egen utrustning samt tekniska orsaker som tar kapacitet längs vägen. Men det finns fler val än teknik och hastighet.

- Du bör noggrant kontrollera eventuella bindnings- och uppsägningstider. När du tackar ja till ett abonnemang är du bunden att följa de punkter som står där. För konsumenter som inte läser villkoren kan det ibland uppstå otrevliga överraskningar senare.

- Ytterligare ett tips är att kontrollera operatörens kundtjänst innan du gör ditt val. Ring och se hur lång tid det tar att komma fram och hur du blir bemött.

Priser och teknikmöjligheter rent geografiskt ändras hela tiden och konkurrensen mellan operatörerna är hård så det bästa är att använda sig av dagsfärsk information via operatörerna och via prisjämförelsesajter för att hitta det erbjudande som passar just dig.

Fakta:

För prisjämförelser se

Tekniker:

DSL. Enkel lösning som finns i flera varianter, varav ADSL är vanligast. DSL utnyttjar det vanliga telefonnätet. I dagarna pågår också diskussioner mellan operatörerna om en ”höghastighets.ADSL” vdsl2.

Satellit. En lösning främst för dig som bor i glesbygd.

Radionät. Trådlös överföring via radiovågor.

Optisk fiber. Kommunikation med hjälp av ljus i tunna fiber av glas. Optisk fiber dras oftast in i samband med exempelvis installation av fjärrvärme.

3G modem. I dag börjar även 3G operatörerna erbjuda surfmodem.

Internet via kabel-TV-nät.

Elnätet. Flera energibolag experimenterar med bredband via elnätet, men det har inte slagit igenom ännu.

02 juli 2007 Jonas da Silva Larsson, viivilla.se juli -07
Annons
Annons
Mer om Elavtal

"Fast eller rörligt elavtal?"

Elavtal Fast eller rörligt elavtal – vad är bäst, undrar en av våra läsare. Läs expertens svar här. 

"Vår kompis drog om all el hemma"

Elavtal Vår vän drog om all el – hur funkar det försäkringsmässigt, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Peter Bratts svar här.

Elnätsdom ger dyrare elräkningar

Elavtal Hushållen får dyrare elräkningar efter dom om prisreglering i elnät.

Så sänker du elnotan

Elavtal Hur ser ditt elavtal ut? Rörligt pris löpande, rörligt ett år, fast pris eller tills vidarepris? Lägg en stund på att se över ditt elavtal – du kan tjäna tusentals kronor per år.

Elarbeten du får göra själv

Elavtal Det är för din säkerhets skull. Här följer Elsäkerhetsverkets regler om vad man får göra själv när det handlar om elinstallationer.

Hur mycket betalar du för elcertifikatet?

Elavtal Det skiljer nästan två öre per kWh mellan högsta och lägsta konsumentpris på elcertifikat.

Så får du rätt mot elbolaget

Elavtal Så här går du tillväga om du råkar ut för problem med eljättarna.

Så här byter du elbolag

Elavtal När kvicksilvret kryper nedåt ökar kostnaden för elen. Du kan spara massor av pengar genom att omförhandla ditt elpris eller genom att byta elleverantör...

Vad har elbolaget i min trädgård att göra?

Elavtal Oftast är det yttre faktorer som orsakar störningar i distributionen av el. Det kan vara åska, blåst eller snö.