Artikeln är ett samarbete med Mitsubishi Electric

Sänk dina värmekostnader – investera i en luft/vatten-värmepump

Energi

Luft/vatten-värmepumpar har blivit alltmer populära på sistone och antalet nöjda värmepumpsägare ökar varje dag. Att investera i en luft/vatten-värmepump är ett smart val både för plånboken och för miljön.


Så här fungerar en luft/vatten-värmepump

Luft/vatten-värmepumpen består av en inomhusdel och en utomhusdel. Värmepumpen hämtar energin från lagrad solenergi som finns i luften utomhus och omvandlar den till värme i hemmet via köldmedium där den sprids via element, golvvärme samt värmer upp tappvattnet. Trots att värmen hämtas ur, den ibland väldigt kalla luften, ger Mitsubishi Electrics värmepump Ecodan, värme ända ner till omkring -28°C.

Många fördelar med att välja en luft/vatten-värmepump

Skälen att välja luft/vatten-värmepump istället för bergvärme är många. Men ekonomin är ett av de främsta. Installationen av bergvärme är en kostsam historia och slutpriset kan lätt landa på det dubbla, jämfört med att installera en luft/vatten-värmepump.

En bergvärmepump hämtar värme som ligger ackumulerad i marken, vilket kräver att ett 100-200 meter djupt borrhål görs på tomten eller i anslutning till huset. Att installera en luft/vatten-värmepump kräver inga större ingrepp vare sig i huset eller på tomten och därför passar den även till hus med mindre tomter. Ecodan luft/vatten- värmepump finns i flera olika utföranden och storlekar vilket gör att du kan göra det optimala valet för just ditt hus.

Vart ska värmepumpen placeras?
Det gäller att hitta en placering som är optimal för värmepumpens funktion. Till exempel bör man inte placera utedelen direkt mot vindriktningen, eller där någonting kan blocka dess utrymme eftersom det försämrar anläggningens effekt – och utedelen behöver öppet runt omkring sig för att fungera bäst.

Tvättstugan brukar vara ett bra ställe att placera innerdelen.

Hur mycket låter en värmepump?
Värmepumpar för sällan ett vansinnigt oväsen, men de är inte alltid helt knäpptysta heller. Därför bör du se över de olika system som finns, testköra dem i så stor utsträckning som möjligt och sedan, när man slutligen slår till på en anläggning, installera den på ett sätt som gör att den stör så lite som möjligt.

Hur mycket kommer jag att spara?
Om du bor i ett normalstort hus som tidigare värmts upp med en el- eller oljepanna kan ett byte till en luft/vatten-värmepump ge en energibesparing på mellan 50 och 60 procent men hur mycket du kan spara beror på många olika faktorer. Det bästa är att ta hjälp av en erfaren återförsäljare på plats där värmepumpen ska installeras. Då kan han eller hon hjälpa dig att göra en beräkning baserat på det aktuella läget och dessutom ta in alla de aspekter som man kanske inte tänker på själv.

Viktigt!
Välj en certifierad installatör när du ska få din värmepump installerad eftersom garantin inte gäller vid installation utförd av en icke-certifierad installatör.

 

 

 

20 augusti 2015
Annons
Mer om Energi

Avfuktare för alla utrymmen

Energi Avfuktare hjälper dig att få bukt med fuktproblemen innan de ens hunnit uppkomma. Här visar vi hur avfuktare används i krypgrunder, torkrum, badrum och källare.

Nytändning med nya strömbrytare

Energi Ny strömbrytare kan vara en idé både ur inredningssynpunkt och för att förbättra belysningen. Här får du tips på vägen.

Först till kvarn för solcellsbidrag

Energi Nästa år kan du som vill bli med solceller få mer i bidrag – om du ansöker i tid.

10 smarta knep: så sparar du energi

Energi Se upp för de värsta energislukarna i ditt hem under vintern! Vi i Villas hållbarhetsexpert tipsar om hur du sparar både energi och slantar.

Foto: Otovo
Sponsrad

Billig, egenproducerad el direkt i kontakten

Energi Solcellstekniken blir bättre och billigare för varje år och Otovo siktar på att bli framtidens ledande energiföretag med smarta, innovativa lösningar....

Foto: Otovo
Sponsrad

Solceller kapar elräkningen med en fjärdedel

Energi På sommaren producerar solcellerna mycket el. Så mycket att du ska ha råd att betala elräkningarna på vintern också. Producerar du mer el än du förbruka...

Annons

Inomhusklimatet påverkar din hälsa

Energi Bra ljus och luft är hemligheten bakom sunt inomhusklimat. Vädring, automatiserade lösningar och att anpassa sig efter årstiderna är några av tipsen. 

Egenproducerad el – en solskenshistoria

Energi Skiner solen på ditt hustak? I så fall kan det vara ett bra läge att börja producera egen förnybar el med en solcellsanläggning. Här tipsar vi...

Medlems-
innehåll

Så kan du som villaägare nyttja solens strålar

Energi Vad är skillnaden på solel och solvärme? Hur är förutsättningarna i norr respektive söder? Och hur går man som villaägare till väga för att nyttja...