Artikeln är ett samarbete med Mitsubishi Electric

Sänk dina värmekostnader – investera i en luft/vatten-värmepump

Energi

Luft/vatten-värmepumpar har blivit alltmer populära på sistone och antalet nöjda värmepumpsägare ökar varje dag. Att investera i en luft/vatten-värmepump är ett smart val både för plånboken och för miljön.

Av: Frida Gustafsson, 20 augusti 2015


Så här fungerar en luft/vatten-värmepump

Luft/vatten-värmepumpen består av en inomhusdel och en utomhusdel. Värmepumpen hämtar energin från lagrad solenergi som finns i luften utomhus och omvandlar den till värme i hemmet via köldmedium där den sprids via element, golvvärme samt värmer upp tappvattnet. Trots att värmen hämtas ur, den ibland väldigt kalla luften, ger Mitsubishi Electrics värmepump Ecodan, värme ända ner till omkring -28°C.

Många fördelar med att välja en luft/vatten-värmepump

Skälen att välja luft/vatten-värmepump istället för bergvärme är många. Men ekonomin är ett av de främsta. Installationen av bergvärme är en kostsam historia och slutpriset kan lätt landa på det dubbla, jämfört med att installera en luft/vatten-värmepump.

En bergvärmepump hämtar värme som ligger ackumulerad i marken, vilket kräver att ett 100-200 meter djupt borrhål görs på tomten eller i anslutning till huset. Att installera en luft/vatten-värmepump kräver inga större ingrepp vare sig i huset eller på tomten och därför passar den även till hus med mindre tomter. Ecodan luft/vatten- värmepump finns i flera olika utföranden och storlekar vilket gör att du kan göra det optimala valet för just ditt hus.

Vart ska värmepumpen placeras?
Det gäller att hitta en placering som är optimal för värmepumpens funktion. Till exempel bör man inte placera utedelen direkt mot vindriktningen, eller där någonting kan blocka dess utrymme eftersom det försämrar anläggningens effekt – och utedelen behöver öppet runt omkring sig för att fungera bäst.

Tvättstugan brukar vara ett bra ställe att placera innerdelen.

Hur mycket låter en värmepump?
Värmepumpar för sällan ett vansinnigt oväsen, men de är inte alltid helt knäpptysta heller. Därför bör du se över de olika system som finns, testköra dem i så stor utsträckning som möjligt och sedan, när man slutligen slår till på en anläggning, installera den på ett sätt som gör att den stör så lite som möjligt.

Hur mycket kommer jag att spara?
Om du bor i ett normalstort hus som tidigare värmts upp med en el- eller oljepanna kan ett byte till en luft/vatten-värmepump ge en energibesparing på mellan 50 och 60 procent men hur mycket du kan spara beror på många olika faktorer. Det bästa är att ta hjälp av en erfaren återförsäljare på plats där värmepumpen ska installeras. Då kan han eller hon hjälpa dig att göra en beräkning baserat på det aktuella läget och dessutom ta in alla de aspekter som man kanske inte tänker på själv.

Viktigt!
Välj en certifierad installatör när du ska få din värmepump installerad eftersom garantin inte gäller vid installation utförd av en icke-certifierad installatör.

 

 

 

20 augusti 2015 Frida Gustafsson
Annons
Annons
Mer om Energi
Du kan enkelt hålla koll på och styra din elförbrukning genom smarta digitala eltjänster.
ANNONSSAMARBETE MED GREENELY

Så kan du sänka dina elkostnader

Energi Genom att få kontroll över din elförbrukning kan du sänka dina elkostnader. Så här gör du!

7 frågor och svar om luftvärmepumpar

Energi Luftvärmepumpen är poppis, men hur funkar den, vad kostar och hur installerar man den? Här får du svar på de sju vanligaste frågorna.

Annonssamarbete

Sänk elförbrukningen i vinter med smart el

Energi Vintern nalkas och med den skyhöga elräkningar. Med smart värmestyrning kan du som husägare lätt och smidigt sänka din elkostnad utan att behöva gå...

I samarbete med Kontosmart

Bättre elpris går inte att hitta

Energi Nu har du som Vi i Villas läsare chans att få landets bästa elavtal! Vi i Villas samarbetspartner Kontosmart hjälper dig ta fram dagens bästa elavtal. Och det gratis. Så ta chansen! Gå in på vår sajt och sänk din elräkning redan idag.

Spara energi och pengar - expertråden som gör skillnad

Energi För varje grad du sänker inomhustemperaturen sparar du 5 procent av energiåtgången. Här är sju enkla knep du kan göra redan nu för att få mer pengar...

Rätt svar till elquiz

Energi Rätt svar: 1B 2B 3B 4B 5C 6C 7C 8A

Avfuktare för alla utrymmen

Energi Avfuktare hjälper dig att få bukt med fuktproblemen innan de ens hunnit uppkomma. Här visar vi hur avfuktare används i krypgrunder, torkrum, badrum och källare.

Nytändning med nya strömbrytare

Energi Ny strömbrytare kan vara en idé både ur inredningssynpunkt och för att förbättra belysningen. Här får du tips på vägen.

Först till kvarn för solcellsbidrag

Energi Nästa år kan du som vill bli med solceller få mer i bidrag – om du ansöker i tid.