Sponsrad
Foto: Otovo
Foto: Otovo

Billig, egenproducerad el direkt i kontakten

Energi

Solcellstekniken blir bättre och billigare för varje år och Otovo siktar på att bli framtidens ledande energiföretag med smarta, innovativa lösningar. Sverige är ett land med många soltimmar om året vilket är en bra förutsättning för att lägga om till solel.

Solenergi – billigare för varje år

Solenergi är en robust teknik som utvecklas hela tiden och solcellstekniken blir bättre och billigare för varje år. En av Otovos kunder från YouTube-serien "Otovo on Tour" berättar hur han börjat tänka annorlunda genom att börja producera egen el. Hans familj har installerat en timer på luftvärmepumpen som går till poolen för att slippa värma upp poolen med köp-el. Den enda värmen som går till poolen kommer från solceller som familjen producerar själva.

Precis som på ett batteri

En solcell förvandlar energin i själva solljuset till elektrisk energi. Solcellerna suger upp solljuset och omvandlar det till en elektrisk laddning som vi sedan kan använda tack vare solcellernas två metalliska ledare. Ledaren fungerar som en positiv och negativ pol, precis som på ett batteri.

Annons

När dygnet har många soltimmar och när solen lyser starkt och klart på himlen producerar solcellerna som mest och ger då bäst effekt. 

Klarar av det svenska klimatet

På vinterhalvåret när snön lägger sig på taket producerar solcellerna ingen el. Detta gör i regel ingenting då solcellerna producerar mest el på sommaren.

Borstar du av snön från solcellspanelerna bör du vara aktsam så att du inte råkar repa panelerna. När solen sedan tittar fram på våren smälter snö och is. Då börjar solcellerna producera el igen. Solcellspanelerna är dessutom konstruerade för att klara av det svenska klimatet med våra varierande väderförhållanden.

Gör världen grönare

När solen skiner spar du pengar och bidrar samtidigt till en hållbar miljö. Solceller är den enda energikällan till ditt hem med noll utsläpp. Energin från solceller gör dessutom att Sverige blir ett starkt exportland för miljövänlig energi och tillsammans kan vi göra världen lite grönare. Du byter till solel på www.otovo.se.

09 oktober 2018
Annons
Mer om Energi

Avfuktare för alla utrymmen

Energi Avfuktare hjälper dig att få bukt med fuktproblemen innan de ens hunnit uppkomma. Här visar vi hur avfuktare används i krypgrunder, torkrum, badrum och källare.

Nytändning med nya strömbrytare

Energi Ny strömbrytare kan vara en idé både ur inredningssynpunkt och för att förbättra belysningen. Här får du tips på vägen.

Först till kvarn för solcellsbidrag

Energi Nästa år kan du som vill bli med solceller få mer i bidrag – om du ansöker i tid.

10 smarta knep: så sparar du energi

Energi Se upp för de värsta energislukarna i ditt hem under vintern! Vi i Villas hållbarhetsexpert tipsar om hur du sparar både energi och slantar.

Foto: Otovo
Sponsrad

Solceller kapar elräkningen med en fjärdedel

Energi På sommaren producerar solcellerna mycket el. Så mycket att du ska ha råd att betala elräkningarna på vintern också. Producerar du mer el än du förbruka...

Annons

Inomhusklimatet påverkar din hälsa

Energi Bra ljus och luft är hemligheten bakom sunt inomhusklimat. Vädring, automatiserade lösningar och att anpassa sig efter årstiderna är några av tipsen.

Egenproducerad el – en solskenshistoria

Energi Skiner solen på ditt hustak? I så fall kan det vara ett bra läge att börja producera egen förnybar el med en solcellsanläggning. Här tipsar vi om hur du går till väga. 

Medlems-
innehåll

Så kan du som villaägare nyttja solens strålar

Energi Vad är skillnaden på solel och solvärme? Hur är förutsättningarna i norr respektive söder? Och hur går man som villaägare till väga för att nyttja...

Annons

Kör 30 mil för 60 kronor

Energi Ladda för framtiden – kör elbil på förnybar energi. Eon erbjuder alltifrån installation och rådgivning till snabb och säker laddning.