Allt om bergvärme

Energi

Hur mycket kostar det att installera bergvärme och hur mycket kan jag sänka min energiförbrukning? Det och mer om bergvärme får du svar på av Fredrik Schollin-Borg, distriktschef på IVT.

Varför ska jag välja att ha bergvärme?

– Bergvärme- och ytjordvärmepumpar är välbeprövade, har en livslängd på långt över 20 år och ger den allra lägsta uppvärmningskostnaden, oberoende av om du jämför med andra värmepumpar, pellets eller fjärrvärme.

Hur vet jag att det finns berg under huset som passar för bergvärme?

– I stora delar av Sverige finns en bra berggrund som är direkt lämplig för bergvärme, och en lokal installatör har oftast ett svar på frågan omgående. I delar av sydligaste Sverige, på Öland och Gotland, är berget av en kvalitet som gör att det kan vara bättre att överväga ytjord, grundvattenvärme eller en luft/vatten-värmepump. De alternativen kan nära nog jämföras med traditionell bergvärme.

Annons

Tar värmen slut om även grannarna har borrat för att få bergvärme?

– Nej, uttaget av energin är begränsad till en radie om cirka tio till femton meter kring borrhålet. I områden med små tomter – där det därmed är tätt mellan borrhålen – kompenserar man enkelt energiuttaget med ett antal extra borrmeter.

Hur mycket kostar det att installera bergvärme?

– Beroende på storlek, som påverkar både kostnad för själva värmepumpen samt för antalet borrmeter, så ligger priset efter rotavdrag för normalvillan mellan 110 000 och 150 000 kronor för en nyckelfärdig anläggning.

Hur mycket kan bergvärme sänka min energiförbrukning?

– Det beror på vad du har att jämföra med. Nedanstående exempel visar årlig driftkostnad för en normalstor villa räknat på genomsnittliga svenska energipriser under de senaste åren.

Bergvärmepump/ytjord/grundvatten: ca 8 700 kronor.

Luft/vatten-värmepump: ca 9 800 kr. Pellets: ca 18 500 kronor.

Fjärrvärme: ca 22 000 kronor.

Elvärme: ca 30 000 kronor.

Olja: ca 37 500 kronor.

26 juni 2018
Annons
Mer om Energi

Avfuktare för alla utrymmen

Energi Avfuktare hjälper dig att få bukt med fuktproblemen innan de ens hunnit uppkomma. Här visar vi hur avfuktare används i krypgrunder, torkrum, badrum och källare.

Nytändning med nya strömbrytare

Energi Ny strömbrytare kan vara en idé både ur inredningssynpunkt och för att förbättra belysningen. Här får du tips på vägen.

Först till kvarn för solcellsbidrag

Energi Nästa år kan du som vill bli med solceller få mer i bidrag – om du ansöker i tid.

10 smarta knep: så sparar du energi

Energi Se upp för de värsta energislukarna i ditt hem under vintern! Vi i Villas hållbarhetsexpert tipsar om hur du sparar både energi och slantar.

Foto: Otovo
Sponsrad

Billig, egenproducerad el direkt i kontakten

Energi Solcellstekniken blir bättre och billigare för varje år och Otovo siktar på att bli framtidens ledande energiföretag med smarta, innovativa lösningar....

Foto: Otovo
Sponsrad

Solceller kapar elräkningen med en fjärdedel

Energi På sommaren producerar solcellerna mycket el. Så mycket att du ska ha råd att betala elräkningarna på vintern också. Producerar du mer el än du förbruka...

Annons

Inomhusklimatet påverkar din hälsa

Energi Bra ljus och luft är hemligheten bakom sunt inomhusklimat. Vädring, automatiserade lösningar och att anpassa sig efter årstiderna är några av tipsen. 

Egenproducerad el – en solskenshistoria

Energi Skiner solen på ditt hustak? I så fall kan det vara ett bra läge att börja producera egen förnybar el med en solcellsanläggning. Här tipsar vi...

Medlems-
innehåll

Så kan du som villaägare nyttja solens strålar

Energi Vad är skillnaden på solel och solvärme? Hur är förutsättningarna i norr respektive söder? Och hur går man som villaägare till väga för att nyttja...