Allt om bergvärme

Energi

Hur mycket kostar det att installera bergvärme och hur mycket kan jag sänka min energiförbrukning? Det och mer om bergvärme får du svar på av Fredrik Schollin-Borg, distriktschef på IVT.

Varför ska jag välja att ha bergvärme?

– Bergvärme- och ytjordvärmepumpar är välbeprövade, har en livslängd på långt över 20 år och ger den allra lägsta uppvärmningskostnaden, oberoende av om du jämför med andra värmepumpar, pellets eller fjärrvärme.

Hur vet jag att det finns berg under huset som passar för bergvärme?

– I stora delar av Sverige finns en bra berggrund som är direkt lämplig för bergvärme, och en lokal installatör har oftast ett svar på frågan omgående. I delar av sydligaste Sverige, på Öland och Gotland, är berget av en kvalitet som gör att det kan vara bättre att överväga ytjord, grundvattenvärme eller en luft/vatten-värmepump. De alternativen kan nära nog jämföras med traditionell bergvärme.

Annons

Tar värmen slut om även grannarna har borrat för att få bergvärme?

– Nej, uttaget av energin är begränsad till en radie om cirka tio till femton meter kring borrhålet. I områden med små tomter – där det därmed är tätt mellan borrhålen – kompenserar man enkelt energiuttaget med ett antal extra borrmeter.

Hur mycket kostar det att installera bergvärme?

– Beroende på storlek, som påverkar både kostnad för själva värmepumpen samt för antalet borrmeter, så ligger priset efter rotavdrag för normalvillan mellan 110 000 och 150 000 kronor för en nyckelfärdig anläggning.

Hur mycket kan bergvärme sänka min energiförbrukning?

– Det beror på vad du har att jämföra med. Nedanstående exempel visar årlig driftkostnad för en normalstor villa räknat på genomsnittliga svenska energipriser under de senaste åren.

Bergvärmepump/ytjord/grundvatten: ca 8 700 kronor.

Luft/vatten-värmepump: ca 9 800 kr. Pellets: ca 18 500 kronor.

Fjärrvärme: ca 22 000 kronor.

Elvärme: ca 30 000 kronor.

Olja: ca 37 500 kronor.

26 juni 2018
Annons
Mer om Energi

Avfuktare för alla utrymmen

Energi Avfuktare hjälper dig att få bukt med fuktproblemen innan de ens hunnit uppkomma. Här visar vi hur avfuktare används i krypgrunder, torkrum, badrum och källare.

Nytändning med nya strömbrytare

Energi Ny strömbrytare kan vara en idé både ur inredningssynpunkt och för att förbättra belysningen. Här får du tips på vägen.

Först till kvarn för solcellsbidrag

Energi Nästa år kan du som vill bli med solceller få mer i bidrag – om du ansöker i tid.

10 smarta knep: så sparar du energi

Energi Se upp för de värsta energislukarna i ditt hem under vintern! Vi i Villas hållbarhetsexpert tipsar om hur du sparar både energi och slantar.

Alla skulle kunna sänka sitt elpris - dags att tänka om!
Sponsrad

Sitter du fast med dyra elräkningar? Prova ett nytt sätt att köp...

Energi Du kan köpa din el på två sätt. Antingen direkt via elbolagen eller så kan du testa att lägga ut ditt elpris på en elauktion. Här kan du läsa mer om...

Sverige är ett land med stor potential för solceller.
Sponsrad

Solceller allt vanligare i Europa

Energi Tyskarna och "Energiwende" blev startskottet på den moderna och positiva utvecklingen av solcellsindustrin. Solceller har blivit allt vanligare i Europa...

Våren närmar sig och det är hög tid att skaffa solceller.
Sponsrad

Därför ska du satsa på solceller

Energi Solenergi håller på att bli den billigaste energikällan vi har. Detta ser vi framför allt i USA och Kina där utvecklingen går framåt i en rasande fart. Allt fler väljer att lägga om till förnybar energi med solceller.

Otovo tar hand om installationen.
Sponsrad

5 anledningar varför du ska välja Otovo som leverantör

Energi Med över 1500 installerade solcellsanläggningar till privatpersoner i bagaget är Otovo Nordens största leverantör av solceller. Här hittar du fem anledn...

Solceller producerar förnybar el.
Sponsrad

Solceller betalar tillbaka skulden till naturen

Energi Solceller är idag vår största energikälla till miljövänlig el. Här kan du läsa om vad det är som gör solceller till en miljövänlig och grön investering...