Foto: Istockphoto

10 smarta knep: så sparar du energi

Energi

Se upp för de värsta energislukarna i ditt hem under vintern! Vi i Villas hållbarhetsexpert tipsar om hur du sparar både energi och slantar.

Av: Anja Källstedt, 24 januari 2018

De största energislukarna i ditt hem under vintern är uppvärmning och varmvatten. Genom att följa tipsen från Tanmoy Bari, hållbarhetsexpert, Greenely, kan du minska din elanvändning under de kalla vinternmånaderna. 

1. Täta tätt runt fönster och dörrar

Väl tätade fönster och dörrar kan minska buller, drag, luftföroreningar och det totala värmeläckaget med hela 40 %. Kontrollera därför om du behöver installera nya tätningslister.

 

Annons

2. Möblera med mattor

Släpp inredningslusten fri och öka trivseln med mattor i hemmet! Mattorna ökar inte bara komforten utan hjälper även till med värmeisoleringen.

 

 

3. Mörkrum i sovrum

Dra för gardiner och persienner under natten för att hålla kylan ute med samma effekt som ett energifönster.

 

 

4. Sparsmakad golvvärme

Stäng av golvvärmen så kan du spara 20 kWh per kvadratmeter.

 

 

5. Vädra smartare

Undvik att låta fönster stå på glänt, några minuters tvärdrag byter ut luften utan att kyla ner rummet. Se dock till att elementen vid fönstren är avstängda en halvtimme efter vädringen!

 

 

6. Rätt temperatur i garage och uterum: 5°C

Dessa utrymmen kräver oftast inte mer än några plusgrader. Men se till att dörrar intill är tätade så att kylan inte sipprar in i övriga utrymmen.

 

 

7. Ofrivillig air-condition

Stäng av köksfläkten när du är klar. Annars fortsätter den dra ut den varma inomhusluften.

 

 

8. Lagom temperatur i sovrummet: 16-18°C

Ett något svalare sovrum förbättrar din sömn. För varje grad varmare ökar energianvändningen med 5 %.

 

 

9. Blockera inte termostaten

Låt inte gardinen hänga framför termostaten eftersom den då inte kan känna av temperaturen i rummet. Se även till att inte placera större möbler direkt framför element så att den varma luften kan flöda fritt.

 

 

10. Isolera mera: tak

Av all värme i hemmet försvinner hela 15-18 % genom taket. Tilläggsisolering av taket beräknas därför vara det enskilt bästa du kan göra för att minska uppvärmningskostnaderna i ett hus. Det är dessutom både billigt och effektivt."

Tanmoy Bari, hållbarhetsexpert

 

24 januari 2018 Anja Källstedt
Annons
Annons
Mer om Energi

7 frågor och svar om luftvärmepumpar

Energi Luftvärmepumpen är poppis, men hur funkar den, vad kostar och hur installerar man den? Här får du svar på de sju vanligaste frågorna.

Annonssamarbete

Sänk elförbrukningen i vinter med smart el

Energi Vintern nalkas och med den skyhöga elräkningar. Med smart värmestyrning kan du som husägare lätt och smidigt sänka din elkostnad utan att behöva gå...

I samarbete med Kontosmart

Bättre elpris går inte att hitta

Energi Nu har du som Vi i Villas läsare chans att få landets bästa elavtal! Vi i Villas samarbetspartner Kontosmart hjälper dig ta fram dagens bästa elavtal....

Spara energi och pengar - expertråden som gör skillnad

Energi För varje grad du sänker inomhustemperaturen sparar du 5 procent av energiåtgången. Här är sju enkla knep du kan göra redan nu för att få mer pengar över i plånboken och samtidigt vara miljösnäll!

Rätt svar till elquiz

Energi Rätt svar: 1B 2B 3B 4B 5C 6C 7C 8A

Avfuktare för alla utrymmen

Energi Avfuktare hjälper dig att få bukt med fuktproblemen innan de ens hunnit uppkomma. Här visar vi hur avfuktare används i krypgrunder, torkrum, badrum och...

Nytändning med nya strömbrytare

Energi Ny strömbrytare kan vara en idé både ur inredningssynpunkt och för att förbättra belysningen. Här får du tips på vägen.

Först till kvarn för solcellsbidrag

Energi Nästa år kan du som vill bli med solceller få mer i bidrag – om du ansöker i tid.

Solpaneler – så funkar de!

Energi Solpaneler ger miljövänlig el och du kan få pengar över i plånboken. Kanske är det rätt för dig att investera i de högintressanta panelerna! Vi har...