10 smarta knep: så sparar du energi

Se upp för de värsta energislukarna i ditt hem under vintern! Vi i Villas hållbarhetsexpert tipsar om hur du sparar både energi och slantar.


De största energislukarna i ditt hem under vintern är uppvärmning och varmvatten. Genom att följa tipsen från Tanmoy Bari, hållbarhetsexpert, Greenely, kan du minska din elanvändning under de kalla vinternmånaderna. 

1. Täta tätt runt fönster och dörrar

Väl tätade fönster och dörrar kan minska buller, drag, luftföroreningar och det totala värmeläckaget med hela 40 %. Kontrollera därför om du behöver installera nya tätningslister.

2. Möblera med mattor

Släpp inredningslusten fri och öka trivseln med mattor i hemmet! Mattorna ökar inte bara komforten utan hjälper även till med värmeisoleringen.

 

3. Mörkrum i sovrum

Dra för gardiner och persienner under natten för att hålla kylan ute med samma effekt som ett energifönster.

 

4. Sparsmakad golvvärme

Stäng av golvvärmen så kan du spara 20 kWh per kvadratmeter.

 

5. Vädra smartare

Undvik att låta fönster stå på glänt, några minuters tvärdrag byter ut luften utan att kyla ner rummet. Se dock till att elementen vid fönstren är avstängda en halvtimme efter vädringen!

 

6. Rätt temperatur i garage och uterum: 5°C

Dessa utrymmen kräver oftast inte mer än några plusgrader. Men se till att dörrar intill är tätade så att kylan inte sipprar in i övriga utrymmen.

 

7. Ofrivillig air-condition

Stäng av köksfläkten när du är klar. Annars fortsätter den dra ut den varma inomhusluften.

 

8. Lagom temperatur i sovrummet: 16-18°C

Ett något svalare sovrum förbättrar din sömn. För varje grad varmare ökar energianvändningen med 5 %.

 

9. Blockera inte termostaten

Låt inte gardinen hänga framför termostaten eftersom den då inte kan känna av temperaturen i rummet. Se även till att inte placera större möbler direkt framför element så att den varma luften kan flöda fritt.

 

10. Isolera mera: tak

Av all värme i hemmet försvinner hela 15-18 % genom taket. Tilläggsisolering av taket beräknas därför vara det enskilt bästa du kan göra för att minska uppvärmningskostnaderna i ett hus. Det är dessutom både billigt och effektivt.”

Tanmoy Bari, hållbarhetsexpert

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar