Foto: Istockphoto

10 smarta knep: så sparar du energi

Energi

Se upp för de värsta energislukarna i ditt hem under vintern! Vi i Villas hållbarhetsexpert tipsar om hur du sparar både energi och slantar.

De största energislukarna i ditt hem under vintern är uppvärmning och varmvatten. Genom att följa tipsen från Tanmoy Bari, hållbarhetsexpert, Greenely, kan du minska din elanvändning under de kalla vinternmånaderna. 

1. Täta tätt runt fönster och dörrar

Väl tätade fönster och dörrar kan minska buller, drag, luftföroreningar och det totala värmeläckaget med hela 40 %. Kontrollera därför om du behöver installera nya tätningslister.

 

Annons

2. Möblera med mattor

Släpp inredningslusten fri och öka trivseln med mattor i hemmet! Mattorna ökar inte bara komforten utan hjälper även till med värmeisoleringen.

 

 

3. Mörkrum i sovrum

Dra för gardiner och persienner under natten för att hålla kylan ute med samma effekt som ett energifönster.

 

 

4. Sparsmakad golvvärme

Stäng av golvvärmen så kan du spara 20 kWh per kvadratmeter.

 

 

5. Vädra smartare

Undvik att låta fönster stå på glänt, några minuters tvärdrag byter ut luften utan att kyla ner rummet. Se dock till att elementen vid fönstren är avstängda en halvtimme efter vädringen!

 

 

6. Rätt temperatur i garage och uterum: 5°C

Dessa utrymmen kräver oftast inte mer än några plusgrader. Men se till att dörrar intill är tätade så att kylan inte sipprar in i övriga utrymmen.

 

 

7. Ofrivillig air-condition

Stäng av köksfläkten när du är klar. Annars fortsätter den dra ut den varma inomhusluften.

 

 

8. Lagom temperatur i sovrummet: 16-18°C

Ett något svalare sovrum förbättrar din sömn. För varje grad varmare ökar energianvändningen med 5 %.

 

 

9. Blockera inte termostaten

Låt inte gardinen hänga framför termostaten eftersom den då inte kan känna av temperaturen i rummet. Se även till att inte placera större möbler direkt framför element så att den varma luften kan flöda fritt.

 

 

10. Isolera mera: tak

Av all värme i hemmet försvinner hela 15-18 % genom taket. Tilläggsisolering av taket beräknas därför vara det enskilt bästa du kan göra för att minska uppvärmningskostnaderna i ett hus. Det är dessutom både billigt och effektivt."

Tanmoy Bari, hållbarhetsexpert

 

24 januari 2018
Annons
Mer om Energi

Avfuktare för alla utrymmen

Energi Avfuktare hjälper dig att få bukt med fuktproblemen innan de ens hunnit uppkomma. Här visar vi hur avfuktare används i krypgrunder, torkrum, badrum och källare.

Nytändning med nya strömbrytare

Energi Ny strömbrytare kan vara en idé både ur inredningssynpunkt och för att förbättra belysningen. Här får du tips på vägen.

Först till kvarn för solcellsbidrag

Energi Nästa år kan du som vill bli med solceller få mer i bidrag – om du ansöker i tid.

Foto: Otovo
Sponsrad

Billig, egenproducerad el direkt i kontakten

Energi Solcellstekniken blir bättre och billigare för varje år och Otovo siktar på att bli framtidens ledande energiföretag med smarta, innovativa lösningar. Sverige är ett land med många soltimmar om året vilket är en bra förutsättning för att lägga om till solel.

Foto: Otovo
Sponsrad

Solceller kapar elräkningen med en fjärdedel

Energi På sommaren producerar solcellerna mycket el. Så mycket att du ska ha råd att betala elräkningarna på vintern också. Producerar du mer el än du förbruka...

Annons

Inomhusklimatet påverkar din hälsa

Energi Bra ljus och luft är hemligheten bakom sunt inomhusklimat. Vädring, automatiserade lösningar och att anpassa sig efter årstiderna är några av tipsen.

Egenproducerad el – en solskenshistoria

Energi Skiner solen på ditt hustak? I så fall kan det vara ett bra läge att börja producera egen förnybar el med en solcellsanläggning. Här tipsar vi om hur du går till väga. 

Medlems-
innehåll

Så kan du som villaägare nyttja solens strålar

Energi Vad är skillnaden på solel och solvärme? Hur är förutsättningarna i norr respektive söder? Och hur går man som villaägare till väga för att nyttja...

Annons

Kör 30 mil för 60 kronor

Energi Ladda för framtiden – kör elbil på förnybar energi. Eon erbjuder alltifrån installation och rådgivning till snabb och säker laddning.