Yorkshireterriern är en av de mest älskade husdjuren i världen

Djurliv

Yorkshireterriern är en av de mest älskade husdjuren i världen. Här har vi samlat det du behöver veta om yorkshireterriern.

 

Yorkshireterriern är en underbar sällskapshund

Många människor blir förälskade i yorkshireterriern. Detta tack vare rasens många fina egenskaper. Den är känd över hela världen under smeknamnet "yorkie" och har fått många fans tack vare sin tillgivenhet mot sina människor.

Annons

Yorkshireterrierns egenskaper

  • Trots att de är älskvärda små hundar är det också känt att de är svåra att få rumsrena. Därför föreslås burträning för rasen.
  • De tenderar att huttra och darra i kallt väder och när de är fuktiga.
  • Många experter föreslår inte hunden till familjer med barn på grund av hundens känsliga kroppsbyggnad, nätta storlek och temperament.
  • Hunden kan ägna sig åt högljutt skällande vid varje ljud den hör.
  • De är små men tror att de är stora hundar och är därför inte alls rädda för att börja bråka med större hundar.
  • Träning och socialisation tidigt i livet rekommenderas för yorkshireterriern.

Yorkshireterrierns historia

Yorkshireterriern har ursprung i Yorkshire i England under mitten av 1800-talet. Arbetare tog vid tiden med sig olika sorters små terriers för att jaga råttor som angrep fabrikerna. Man tror att yorkshireterriern är en ättling till paisleyterriern och skyeterriern användes för att ge yorkshireterriern sin vackra, långa och silkeslena päls. Airedaleterriern tros även ha bidragit till utvecklingen av yorkshireterriern som vi känner till den idag. Rasen var populär vid olika hundshower. Namnet yorkshireterrier började användas år 1870 och syftar förstås till rasens ursprungsplats. Rasen registrerades i den brittiska kennelklubbens stambok år 1874. I USA ses första registrerade födseln av rasen i landet år 1872.

Yorkshireterrierns temperament

Trots att yorkshireterriern är liten är det en mycket aktiv hund som är överbeskyddande och älskar att få uppmärksamhet. De anses vara mentalt sunda och emotionellt stabila hundar. Som knähund visar de även en mjuk underkastelse, särskilt när de fått korrekt träning. De rekommenderas inte till hushåll med mycket små barn på grund av sin storlek, sin känsliga kroppsbyggnad och sitt temperament.

Yorkshireterriern kan tränas tack vare sin natur som lärt den arbeta utan människors hjälp. Hunden är smart och svarar väl när den får godbitar som belöning. Då de är utvecklade som arbetande hundar kräver de motion och lek för att stimulera dem både fysiskt och mentalt.

Hunden kan anpassa sig efter alla hemmiljöer och kan därför bo i alla sorters hem, vilket gör dem till passande husdjur i många hushåll.

Precis som andra hundraser behöver de träning och socialisation tidigt i livet för att växa upp till en balanserad och väluppfostrad vuxen hund

Hälsa och hälsorelaterade problem att vara medveten om

I regel är yorkshireterrier en hälsosam hundras. Men precis som andra hundraser kan de drabbas av vissa hälsoproblem. Ägare bör vara medvetna om dessa sjukdomar så att de kan förhindras, behandlas eller botas om nödvändigt:

  • Knäledsurvridning - ett vanligt problem hos små hundar där knäskålen inte hålls på plats av de tre delarna av knäskålen, muskulatur och ledband. Detta kan resultera i förlamning i hundens ben eller onormal gång. Detta tillstånd kan leda till artrit.
  • Progressiv retinal atrofi (PRA) - en degenerativ ögonsjukdom som kan orsaka blindhet genom förlust av fotoreceptorer i ögat.
  • Portosystemisk shunt eller levershunt - ett onormalt blodflöde mellan levern och resten av kroppen. Detta kommer förhindra levern från att avgifta blodet och kan resultera i en bristande aptit, hypoglykemi, intermittenta gastrointestinala problem, urinvägsproblem, överkänslighet mot mediciner och hämmad tillväxt.
  • Trachealkollaps - trachea tenderar att kollapsa med enkelhet. Tecken och symptom på sjukdomen kan vara kronisk, torr och sträv hosta med ett ljud som likar lätet av en gås.

Strupkram eller reverse sneezing - varar bara i några minuter och uppstår när hunden är exalterad eller försöker äta eller dricka för snabbt. Detta orsakas av sekretion från nosen som droppar ner i gomseglet, vilket orsakar ett lock över luftröret.

17 november 2016
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...