Annons
En talgboll utanför fönstret bjuder på härliga skådespel. Större hackspetten smörjer kråset och visar upp sin eldröda kalsong!
En talgboll utanför fönstret bjuder på härliga skådespel. Större hackspetten smörjer kråset och visar upp sin eldröda kalsong!

Vinterbona täppan för dina vilda vänner

Djurliv

Var rädd om trädgårdens fåglar. De är miljövänliga hjälpredor som håller växterna friska och sunda. Här får du tips som hjälper dem att klara vintern.

Av: Lisa Winnerlid, 28 november 2007

Visste du att en blåmes matar sina ungar med tusentals skadeinsekter under en sommar? Enligt en forskaruppgift kan en blåmesunge sätta i sig 10 500 larver medan den är i boet! Föräldrarna serverar sina glupska småttingar larver som förstör bärbuskarna, rosorna och andra prydnadsväxter. Många andra fågelarter är också effektiva skadedjursbekämpare och gör en stor insats för att våra växter håller sig friska och sunda. Med deras hjälp kan vi skapa en miljövänlig trädgård och slippa kemiska bekämpningsmedel.


Det finns olika typer av fågelmatare i handeln. I den här ”skyskrapan” får två fåglar plats på varje våning. Här grönfinkar.


Naturens egen akrobat
ekorren ger en hisnande uppvisning av sina cirkuskonster när han balanserar på den lilla talgbollen 

Annons

Ju fler växter desto fler fåglar

Det är mycket vi med små medel kan göra för att våra vilda små vänner ska trivas hos oss. Inte minst nu när snön och kylan kommer. De behöver en värmande bostad. Sätt upp fågelholkar. Det är mycket bättre att göra det nu än på våren. I holkarna samlas fåglarna på nätterna, ligger och trängs och värmer varandra. Ju fler växtarter du planterar desto rikare blir din fågelfauna. Buskrosor, som får bladlöss och granna nypon på hösten lockar både insekts- och fröätare. Träd och buskar som får bär, som rönn, oxel, berberis och fläder, drar till sig trastar och sidensvansar. Den skygge stenknäcken, en ”snygging” i dova pastellfärger, älskar att knäcka kärnor från plommon och körsbär med sin starka stålblå näbb. Täta häckar och buskage av hagtorn, barrväxter och rododendron ger småfåglarna boplatser och skydd mot kylan. Låt perennernas och vildblommornas vissna delar stå kvar över vintern. Där hittar fåglarna näringsrika fröer.


Nötväckan samlar mat i talgbollen, som den flyger iväg med och hamstrar i sitt vinterförråd.


Blåmesen är en effektiv hjälpreda som matar sina små barn i holken med tusentals larver som skadar växterna i trädgården.


Solrosens näringsrika frökaka
är som ett läckert smörgåsbord för honom och hans kompisar.

Fåglarnas matförråd sinar

Om du matar fåglarna hjälper du dem under deras tuffaste tid. Det är en snärjig tid som väntar dem. Den hårda verkligheten i fågelvärlden är att under stränga vintrar kan nio av tio av talgoxarnas årsungar få sätta livet till. Förråden i deras skafferier i naturen sinar. Fåglarnas krafter sätts ned ju längre vintern går. För att klara de långa, kalla nätterna måste de hinna äta upp sig och ladda energi under de korta timmar när det är ljust på dagen. Låt dem slippa ödsla krafter på att jaga runt och leta föda i buskar och snår. Med din hjälp vet de ju precis vart de ska styra kosan till middagen!  

När du börjar vintermata fåglar upptäcker du hur rikt och skiftande fågellivt är runt stugknuten. Och vilka personligheter fåglar är. Inte en art är den andra lik när det gäller vanor och beteenden. Placera fågelmat på nära håll utanför ett fönster. Det kommer att bjuda på ett skådespel som barnen älskar. Det är roligt och lärorikt för dem att på nära håll få studera olika fåglar och uppleva deras vackra och variationsrika dräkter.


När snön yr och kylan biter blir småfåglarna mycket tacksamma om du hänger upp matkassar på en trädgren.


Rönn är ett fågelvänligt träd
som lockar många fågelarter med sina lysande röda, vitaminrika bär.

Näringsriktig mat

Talgbollar är jättebra fågelföda som innehåller fett, solros- och hampfrön. Precis det som fåglarna behöver så här års. Det har varnats för att fåglarna kan fastna med klorna i nätet. Det har aldrig hänt hos mig, men – för säkerhets skull – häng bollarna så att du har uppsikt över dem, och ta bort nätkassarna så snart de är tomma. Det finns bra talgbollshållare i handeln, som du stoppar in talgbollarna i sedan du tagit bort nätet. De hindrar dessutom skatorna från att sno maten.

Solrosfröer tillhör den mest näringsrika vinterfödan för många arter. En enda solros kan innehålla hundratals fröer. Låt vissna plantor stå kvar på växtplatsen. Kokosnötters vita fruktkött är uppskattat. Dela en kokosnöt på mitten, och häng upp halvorna upp och ned i ett snöre utanför fönstret. Då kan du få rara gäster: blåmesar och talgoxar och deras ovanliga kusiner, den näpna svartmesen och den skygga tofsmesen med sin lustiga tofs på hjässan.


Solrosens enorma fröhus hjälper mesar, finkar, sparvar, nötväckor och trastar att klara vintern.


Äpplen är den bästa föda
du kan ge trastarna. Låt fallfrukten ligga kvar –kalas för den skönsjungande koltrasten.

Skydda från katter

Vid den här tiden brukar det finnas storförpackningar med fröblandningar i handeln till extrapris. En säck räcker oftast hela vintern. Det finns snygga och originella fågelbord att köpa, som är rena prydnaden i trädgården. Var noga med placeringen av fågelbord. Även sparvhöken är hungrig… Katterna ska inte få någon gratis chans att lurpassa på dina matgäster. Sätt därför matstället i närheten av ett skyddande snår eller träd, dit fåglarna snabbt kan ta sin tillflykt.

Ett äpple om dagen håller doktorn borta, sägs det. Det gäller i hög grad i fåglarnas värld. Speciellt trastar älskar äpplen. Det gör inget om frukterna är litet ruttna. Lägg ut skämda hushållsäpplen och spar fallfrukten i förrådet. Sedan flera vintrar tillbaka kommer Kalle koltrast flygande emot mig när jag går ut för att hämta morgontidningen. Han vet att det vankas ett frukostäpple. När våren så är på väg tackar han för maten genom att, som den fågelvärldens Pavarotti han är, stämma upp sin mästerliga konsert från teveantennen. Då förstår jag den gamle vise kinesen som för flera tusen år sedan sade:

- Jag är en lycklig människa. Min trädgård är fylld av fågelsång.

Så solrosen nu!

Har du upplevt att det dykt upp solrosor i trädgården som du inte satt där? Då är det en fågel som tappat ett frö, eller vinden som fört dit det. Det är naturens eget sätt att så under höst och vinter. Resultatet blir ofta mycket bättre än om man själv sår på våren, eftersom fröet kan gro precis när förhållandena och temperaturen är de rätta.
Gör som moder natur! Så solrosor nu på hösten. Om marken är frusen kan du lägga ut fröer och täcka dem med löv och granris. Chansen är stor att du nästa höst har ett välfyllt solrosskafferi.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 november 2007 Lisa Winnerlid
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]