Vilken hund ska jag välja
Vilken hund ska jag välja? – en av livets största frågor. Foto: Istockphoto

Vilken hund passar dig?

Djurliv

Kanske tror du att en Golden Retriever är hunden för dig och familjen, medan det i själva verket är en bichon som är det perfekta valet. Vi gör dig lite klokare kring vilken hund som passar bäst för dig.

Av: Maria Ejstrup Frederiksen/Malin Løchen, 29 augusti 2019

Vill du ha en ”bra” hund? Svaret är uppenbart, men en "bra" hund är också en lycklig hund. Därför är det viktigt att hitta en hund med en personlighet som passar det du kan erbjuda. Det låter kanske enkelt, men i verkligheten är det en djungel av olika hundraser att välja mellan, där alla har olika behov och personligheter.

Här hjälper vi dig att hitta exakt den hundras som bäst passar dig och blir din familjs trogna följeslagare under många år framöver.

9 frågor för framtida hundägare:

  1. Ska hunden vara en hane eller en tik? Det finns både fördelar och nackdelar med båda.
  2. Hur mycket träning kan du ge din hund? Alla hundar måste tränas, men det är stor skillnad i hur mycket den enskilda rasen behöver.
  3. Vilken storlek passar dig? Bor du i en lägenhet eller ett hus? Vill du kunna ta med dig din hund enkelt?
  4. Hur ofta behöver hunden vara ensam? Du får inte en lycklig hund om den är för mycket ensam hemma. Undersök därför hur mycket kontakt de olika hundraserna behöver.
  5. Är du allergisk? Lyckligtvis finns det flera allergivänliga hundraser att välja mellan.
  6. Hur mycket arbete kan du lägga på pälsvård och skötsel? Vissa hundar måste borstas varje dag, medan andras päls nästan är självrengörande.
  7. Är det din första gång att ha en hund? Det finns en stor skillnad mellan olika hundrasers behov och självständighet – till exempel hur enkla de är att uppfostra och att träna.
  8. Är du villig att spendera pengar på veterinärräkningar om det behövs? Vissa raser får lättare sjukdomar och kroniska besvär än andra.
  9. Vad ska du använda hunden till? Som sällskapshund, jakthund, vallhund, gårdshund, eller slädehund etc. 
Annons

Läs också: Hur du bäst tar hand om din nya hundvalp

Testa vilken hundras som passar dig

När du har övervägt ovanstående frågor är du redo att gå vidare till att göra ett test. Du kanske redan har bombarderats med tester för att göra det lättare för dig att välja vilken hundras som passar dig. Vissa är mer detaljerade och exakta än andra.

Testet som vi rekommenderar finns på den amerikanska webbplatsen Dogtime.com. Det är en ”Dog breed selector” – det vill säga en hundrasväljare. Testet består av 21 frågor och är skrivet på lättförståelig engelska.

Ta gärna testet flera gånger för att se till att den ”ideala” hundrasen är ett realistiskt val. Kom ihåg att vara helt ärlig mot dig själv när du svarar på frågorna.

Vilken hund ska jag välja

Det finns gott om hundar som vill komma hem till dig – både på hundhem och i kenneln.

 

Undersök raserna

När du har tagit testet och fått förslagen på vilken hundras som är bäst för dig kan du gå in på Svenska kennelklubbens hemsida för att läsa mer om de olika raserna. 

Hundar är naturligtvis egna individer med olika personligheter. Ett rasporträtt är därför inte en exakt indikation på hur en hund kommer att bli. Vissa hundar skiljer sig mycket från rasporträttet, men de flesta delar en personlighet och ett temperament som är relativt förenligt med rasporträttet. 

Hitta uppfödare

När du har gjort testet och läst på ordentligt handlar det bara om att hitta en bra uppfödare. Genom Svenska kennelklubben kan du hitta en mängd olika uppfödare och valpar. 

Men glöm inte bort att det även finns många underbara hemlösa hundar som behöver ett hem.

En hemlös hund är inte synonymt med en ”dålig” hund. Många människor befinner sig i en situation där goda, snälla och väl uppfödda hundar behöver ett nytt hem på grund av omständigheter som skilsmässa, omlokalisering och allergi etc.

Slutligen: En lycklig hund ÄR människans bästa vän!

Läs också: Köpa en hundvalp – tänk på det här

29 augusti 2019 Maria Ejstrup Frederiksen/Malin Løchen
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...