Västgötaspetsen är en av de populära arbetande hundarna i Sverige

Djurliv

Västgötaspetsen är en arbetande gårdshund som är intelligent och alert. Hunden är en av de mest pålitliga hundraserna genom alla tider. Här har vi samlat det du behöver veta om västgötaspetsen. 

 

Av: Redaktionen, 17 november 2016

Västgötaspetsen är en populär brukshund i Sverige

Västgötaspets, även känd som swedish cow dog och swedish vallhund, utvecklades ursprungligen som boskapsdrivare och vallare av kor. Västgötaspets är en aktiv hund som kräver en lika aktiv ägare. Rasen älskar att leka och älskar hundsporter, och tycker även om att bli tilldelad arbetsuppgifter.

Annons

Västgötaspetsens egenskaper

  • Västgötaspetsens svans är en av hundens utmärkande drag. Svansen kan vara lång eller alla olika typer av naturligt medfödd stubbsvans.
  • Hunden har ett kilformat huvud med stående medelstora öron.
  • Västgötaspetsen tycker inte om och svarar inte väl på stränga tillsägningar.
  • Västgötaspetsen skäller högljutt, i synnerhet när de lämnas ensamma.
  • De är inte det perfekta valet för familjer med barn då de av misstag kan nafsa i ett springande barn i hälen, då hunden försöker valla dessa av naturen.
  • De är inte rekommenderade för oerfarna hundägare.

Västgötaspetsens historia.

Västgötaspetsens förfäder sägs vara vikingarnas hundar. Men man vet ännu mycket lite vad gäller sanningen i detta påstående. Inom Sverige är de kända gårdshundar som används för att valla nötkreatur och annat boskap, samt för att kontrollera skadedjur och för att vakta.

Hunden erkändes av svenska kennelklubben år 1943. United Kennel Club registrerade rasen år 1996 och den amerikanska kennelklubben år 2007.

Västgötaspetsens temperament

Västgötaspetsen är en nyfiken och självsäker hund. De har tendenser att vara självständiga men mycket lojala mot sin familj. Västgötaspetsen är lugn och kan anpassa sig till olika hemförhållanden vilket gör hunden passande för flera olika levnadssituationer. Hunden trivs i sin familjs sällskap och älskar att vara med dem mest hela tiden.

Hunden kommer göra sitt bästa för att underhålla dig. Västgötaspetsen beskrivs som en hund med ett sinne för humor som är smart och duktig på problemlösning. De kan vara goda alarmerande hundar då de tenderar att skälla som varning för att uppmärksamma sina ägare när främlingar eller möjliga faror närmar sig.

Västgötaspetsen behöver träning och socialisation tidigt i livet för att växa upp till en balanserad och väluppfostrad vuxen hund.

Västgötaspetsens hälsa och hälsorelaterade frågor

Västgötaspetsen är i regel en frisk hundras. Men precis som andra hundraser kan de drabbas av vissa hälsoproblem. De vanligaste åkommorna hos västgötaspetsen är de följande:

  • Höftledsdysplasi
  • Retinopati - en ärftlig ögonsjukdom som kan leda till total synförlust genom degeneration av fotoreceptorer i ögat.

Västgötaspetsen har korta ben som utvecklats för smidighet och snabbhet. Men de korta benen och den långa ryggen kan orsaka skador av ryggen om hunden behandlas felaktigt. 

17 november 2016 Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...