Vilken vovve passar dig?
Vilken vovve passar dig? Foto: Lotta Bengtsson, Istock

Så väljer du rätt hund – 10 populära hundraser!

Djurliv

Suget efter en egen hund blev så stort under de första månaderna av coronakrisen att valparna tog slut. Här är tio i topp-listan över de mest populära hundarna! 

Av: Hanna Nolin, 18 december 2020

Ja, kärleken till hunden är stark, men vilken hund ska man välja?

– Välj inte efter utseendet, alla valpar är gulliga, fundera i stället på vad som gör att du vill ha hund, vad vill du göra? Varje hund är nämligen avlad för ett visst ändamål; jakthund, draghund, vakthund, vallhund, så läs på ordentligt, säger Hans Rosenberg på Svenska Kennel-klubben.

Kolla in listan här och se vem som passar just dig!

 

Annons

1. Labrador retriever – älskad av många! 

Passar dig som vill ha en hund som passar till det mesta! En glad familjehund som älskar att röra på sig, men också perfekt för dig som vill få hjälp att söka efter vilt och kantareller!

Egenskaper: Vänlig och lätt att dressera. Vill vara till lags och har stor arbetslust, men den vill också använda huvudet. Lättskött päls!

 

2. Golden retriever – gillar att bära och bada! 

Passar den aktiva familjen, både er som vill ha en fin sällskapshund och er som gillar att jaga (golden retrievern älskar att apportera!). 

Egenskaper: Följsam, vänlig och utåtriktad med en medfödd arbetsförmåga. Mognar förhållandevis sent, både fysiskt och mentalt (och så älskar den vatten, både rent och smutsigt!)

 

3. Tysk schäfer – gillar att träna och tävla!

Passar dig som vill träna och tävla och som gillar att hänga flera dagar i veckan på brukshundsklubben.

Egenskaper: Mentalt välbalanserad, självsäker och uppmärksam. Samarbetsvillig och öppen. 

 

4. Jämthund – en renodlad jakthund!

Passar dig som gillar att jaga älg, björn och skogsfågel – alltså ingen hund som bara vill ligga i soffan och sova! Egenskaper: Stabil, uthållig och modig, med stor jaktlust! 

 

5. Staffordshire bullterrier – gillar livets goda!

Passar dig som vill ha en familjehund att gosa med. Hunden älskar fysisk kontakt och vilar gärna där det är varmt och mjukt (tv-soffan!). Gillar att tävla i agility och viltspår (men ogillar oftast regn och rusk!).

Egenskaper: Energisk, humoristisk och lekfull. Nyfiken och positiv – vill vara med på allt! Mycket lättskött päls!

 

6. Cocker spaniel – sportig och aktiv! 

Passar både som sällskapshund och för dig som vill vara aktiv med rallylydnad, agility och jakt. Rasen kräver en fast hand (trots sitt sockersöta utseende!).

Egenskaper: Energisk, tillgiven och fylld av livsglädje – med en ständigt viftande svans!

 

Läs också: Så kan din hund skadas av kylan i vinter

 

7. Fransk bulldog – personlig är bara förnamnet!

Passar dig som vill ha en humoristisk sällskapshund med mycket personlighet.

Egenskaper: Trevlig och aktiv. Kräver minimal pälsvård, men rynkorna behöver rengöras regelbundet.

 

8. Shetland sheepdog – passar både stora och små

Passar såväl barnfamiljen som den äldre personen, liksom för dig som gillar att ställa ut eller vill hålla på med agility, lydnad, freestyle och rallylydnad.

Egenskaper: Livlig, kvicktänkt och arbetsvillig. Följsam och hängiven. Vig och snabb, med stor hoppförmåga. Umgås lätt med andra hundar!

 

9. Chihuahua – världens minsta hundras!

Passar dig som vill ha en hund som gärna hänger med på alla möjliga aktiviteter, liksom att mysa i soffan. Ska, trots sin ministorlek, varken förmänskligas eller daltas med.

Egenskaper: Stor flock- och ägarinstinkt och försvarar dig gärna högljutt mot inkräktare.

 

 

10. Flatcoated retriever – en ständigt glad hund! 

Passar dig som är aktiv. Hunden används som apportör både på land och i vatten, och den har en ständigt glad, -viftande svans.

Egenskaper: Trygg, social och lekfull. Positiv och vänlig, med ett vaket och lyhört temperament. 

 

 

Innan du slår till - tänk till!

Fundera på hur mycket tid och arbete du är beredd att lägga ner. Vissa raser, som exempelvis golden retriever, behöver mycket aktivitet!

Nybörjare eller hundvan? Är det din första hund så börja gärna med en liten hund.

Köp en hund som är registrerad i Svenska Kennelklubben. Då har du en dokumenterad bakgrund på din valp. Valpen ska levereras med registreringsbevis, köpeavtal och ett friskintyg utfärdat av veterinär som inte är  äldre än 7 dagar.

 

Fotnot: Listan är hämtad från Svenska Kennelklubben och visar registrerade valpar 2019.

 

Läs också: Olagligt att lämna katten ensam under semestern 

18 december 2020 Hanna Nolin
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...