Vad är skillnaderna mellan ökenråttor och hamstrar?

Djurliv

Ökenråttor och hamstrar är liknande djur, men det finns viktiga skillnader mellan dem.

 • Ökenråttor har långa pälstäckta svansar med en svanstipp som en liten puff. Hamstrar har små stumpar som svansar, som är nakna eller med päls.

 • Ökenråttor brukar stå på bakbenen medan hamstrar undviker detta då detta kräver för mycket ansträngning av dem.

 • Hamstrar lever glatt i ensamhet medan ökenråttor är sociala djur och kommer bli ensamma utan en till ökenråtta i buren. I båda fall är två honor troligtvis aggressiva mot varandra varför två hanar är en bättre idé.

 • Hamstrar är nattaktiva och spenderar mestadels av dagen sovandes. Ökenråttor är aktiva dagtid och är mer villiga att leka under dagen.

 • Ökenråttor har mer energi och är mer aktiva än hamstrar

 • Ökenråttor har större risk att bli överhettade. I ett hem utan luftkonditionering rekommenderas en bur med temperaturkontroll.

 • Hamstrar är mer sannolika att bita, särskilt när de störs under sin sömn eller när de blir skrämda.

 • Ökenråttor bör inte bo i burar av plast då de kan gnaga sig ur dessa. Hamstrar kan bo i plastburar. Gallerburar passar inte ökenråttor; de kan bryta benen i gallren. Ökenråttor bör bo i akvarium med ett lock som tillåter god ventilation. Hamstrar bör inte bo i akvarium för hamstrar behöver mer ventilation.

 • Hamsterburar måste rengöras oftare då hamstrar producerar mer avfall än ökenråttor.

 • Hamstrar och ökenråttor har liknande dieter. Skillnaden är att ökenråttor kan överleva på en helt vegetarisk diet medan hamstrar föredrar att få i sig animaliskt protein ibland.

 • Att ha en hamster är i regel lagligt, men på vissa platser är det förbjudet att ha ökenråttor.
16 mars 2017
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...