Foto: Istockphoto

Urin – oväntade mördarsnigel-knepet

Djurliv

Har du trädgården full av mördarsniglar? Då kan du testa det här superenkla och miljövänliga knepet – att spraya urin på dem. 

Av: Einar Vesteim /Sara Åhlström, 02 juni 2016

Har du trädgården full av mördarsniglar? Då är du inte ensam. Till sommaren får många husägare problem med de ovälkomna djuren. Och det är inte så konstigt, sniglarna förökar sig snabbt, äter upp vår trädgård och är inte så trevliga att trampa på med barfota fötter. 

Knep mot mördarsniglar

Annons

Det finns jättemånga knep att testa om du vill få en snigelfri tomt. En av de vanligaste metoderna är att halvera dem med en sax eller t.ex. spade. Det går även att sätta ut fällor till sniglarna eller hälla kokande vatten på dem.

Ny metod – spraya urin på sniglarna

Tidningen Expressen skriver hur bonden Lars Baalacks har kommit på en ny metod för att döda sniglar. Det är både ett miljövänligt och effektivt sätt och du behöver inte anstränga dig så värst.

– Lösningen är flytande gödselmedel i form av kväve, berättar Lars till Expressen. Man häller urin i en sprayflaska och sprayar på sniglarna, då dör de direkt.

Släng sniglarna

Bonden Lars går ut varje natt och letar efter sniglar, något som brukar ta högst tio minuter per gång, sedan sprayar han på de han hittar. Följande dag är det bara en slemmig klump som han antingen begraver eller kastar. Det här är nödvändigt då de döda sniglarna lockar till sig andra sniglar – just för att de gärna äter varandra annars.

– Jag upptäckte det av en slump. Vi män kissar ju gärna lite här och där om man säger så, och urin har hög kvävehalt. Det var så jag kom på det, berättar Lars.

Fungerar metoden enligt experten?

Vi har varit i kontakt med biologen Ted Von Proschwitz, expert på sniglar och ryggradslösa djur, på Göteborgs Naturhistoriska museum för att se om den här metoden skulle kunna fungera. 

Är det här en metod som fungerar för att döda mördarsniglar?

– Det är tveksamt om sniglarna dör av detta. Om de gör det skulle det vara p.g.a. att osmosbalansen bryts i cellerna och vattnet dras ut ur dem. Snigeln skulle alltså skrumpna ihop. Detta är vad som händer med sniglar om man häller kalk eller salt på dem.

Men vanlig urin tror jag är för okoncentrerad och det skulle ta lång tid, dessutom kan nog sniglarna avvärja en del av effekten genom att blida mer slem, säger Ted Von Proschwitz.

–  Om Lars bara behöver 10 minuter för att samla sniglar varje kväll kan han inte ha ett särskilt stort snigelproblem. För dem som samlar många, 100-1000 sniglar per kväll tar detta timmar av arbete. Möjligen kan sniglarna dö snabbare ju mer koncentrerad urinen är. Men jag tycker att en vanlig spade med vass egg är mycket effektivare och snabbare (och dessutom renare) – speciellt om man ska döda väldigt många sniglar per kväll.

Skulle du rekommendera den här metoden?

– Alla dessa metoder med olika kemikalier/vätskor som man häller på sniglarna tycks mig onödiga och ineffektiva och är dessutom plågsamma för sniglarna (även ett skadedjur bör få dö en snabb död).

Halshuggning med en spade med skarp egg (sätt ett snitt ca en halv cm in från framändan, inte på mitten) ger en omedelbar död. De döda sniglarna kan grävas ner. Om man ska döda stora mängder sniglar varje kväll är detta en mycket effektiv och snabb metod.

Det var under det svåra snigleåret 2015 inte ovanligt att trädgårdsägare dödade mer än 500 sniglar per kväll, i vissa fall 1000-2000.

Hur lång är säsongen för mördarsniglar? Försvinner de efter sommaren? 
– Livscykeln hos mördarsnigeln, även kallad spansk skogssnigel ser ut som följande: Vuxna sniglar som fortplantat sig under året dör första eller andra veckan i oktober, därefter finner man endast ungdjur i olika storlekar.

Ungdjuren gräver en övervintringskammare på 1-2 dm djup, där ligger de i dvala över vintern. Under maj månad blir de aktiva och kommer upp till ytan. De största av dem behöver bara äta några veckor för att bli könsmogna och börja lägga ägg. Äggen behöver ca 4 veckor för att utvecklas till en snigel.

Den nykläckta snigeln behöver sedan ca ytterligare 4 veckor för att bli könsmogen. Under sommaren och början av hösten är det således flera överlappande generationer och man finner under denna period sniglar i alla storlekar.

02 juni 2016 Einar Vesteim /Sara Åhlström
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...