Foto: Linda Pridietes

Fyra tips för dig som vill skaffa höns

Djurliv

Höns ger inte bara härliga ägg till frukosten, de är även duktiga på att rensa ogräs och gödsla naturligt. Här är fyra tips för dig som funderar på att skaffa höns.

Liselotte Roll skaffade höns eftersom sonen inte tålde hund. Nu har hon skrivit en bok om hönor.

– Så fort jag går ut med min kaffekopp kommer de trippande, och hoppar mer än gärna upp i knäet.

Förutom att de ger härliga ägg rensar de ogräs i trädgården (om man har en mobil hönsgård och sätter den där man vill ha rensat!), gödslar naturligt och hjälper till med nedbrytningen, exempelvis sprätter de sönder löven i komposten.

Annons

Fyra tips för dig som vill börja med höns 

1. Kolla med din kommun vad som gäller, är marken detaljplanerad kan det krävas tillstånd.

2. Fixa ett hönshus, det ska vara torrt, välventilerat, mögelfritt och ha ett fönster. Börjar du med 4–5 höns räcker ett hus (exempelvis en lekstuga) på några kvm.

3. Det finns färdigt foder för hönor, men du kan också ge hackade grönsaker (gärna grönkål, majs, gurka) och havre, vete och korn. Men läs på om mat, viss mat är farlig för hönor, som avokado, lök, råa bönor och choklad.

4. Du behöver en hönsgård runt hönshuset, räkna på ca 5 kvm per höna så trivs de. Sätt upp putsnät, det ska vara nedgrävt minst en halv meter i marken.

 

Liselotte Rolls bok heter Höns som hobby (Natur och Kultur).

12 juni 2019
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...