Tips för att bli av med rådjur i trädgården
Vi i Villas läsare Mette har problem med rådjur i trädgården – läs alla tips här. Foto: Madeleine Lewander

"Hur slipper jag rådjur i trädgården?"

Djurliv

"Hjälp, rådjuren förstör min trädgård" skrev en uppgiven läsare till Vi i Villa. Här är expertens bästa tips mot rådjur i trädgården, samt läsarnas egna idéer.

Av: Emelie Åberg, 24 juni 2015

Hjälp, rådjuren förstör min trädgård!

Nu har jag tappat tålamodet med de rådjur som ständigt kommer in på min tomt, äter upp allt i rabatterna, trampar omkring som om de ägde stället och beter sig som huliganer. Folk som inte har varit med om detta tycker att de är "söta" men jag känner både hopplöshet och raseri, för de förstör allt det roliga med att ha trädgård och är så närgångna att jag knappt vill sitta ute och dricka kaffe längre. Snälla Susanna, hjälp mig att få bort dem!

Mette

Annons

 

Svar: Om man vill stänga ute rådjuren är det bästa att sätta upp ett högst viltstängsel. Bäst blir ett diskret nätstaket som är så högt att de inte kan ta sig över. Antingen fäster man det på befintliga träd runt trädgården eller på stolpar. Företag som säljer särskilt rådjursnät är t ex allox.se. Tänk på att rådjur är goda hoppare så stängslet måste vara minst 1,6 meter, helst 2 meter högt.

Antingen nätar du in hela tomten eller så skyddar du odlingarna, ungefär som man förr skyddade kökslandet mot betande kreatur. En fördel med små inhägnade områden är att rådjur drar sig för att hoppa ner där det är trångt. Ett annat sätt att få ha trädgårdens växter ifred är att plantera giftiga eller åtminstone illasmakande växter som rådjuren ratar. Då slipper man stängsla in med nät.

 

Susanna Rosén, Vi i Villas trädgårdsexpert

 

 

Läsarnas egna tips och röster kring rådjur i trädgården

Vilket är ditt eget bästa tips? Kommentera gärna nedan så samlar vi era tankar och tips!

 

Ull gör susen

Lägg otvättad ull i rabatten.

Margareta Forshaga

 

Häng upp hjärtan

Det enklaste är att sätta upp vita hjärtan i frigolit, cirka 1 dm stora, på några ställen längs gränsen till trädgården. Vi bor på landet och hade tidigare många rådjur, men de inte in i trädgården längre.

Erling Söderberg, Ölme, Kristinehamn

 

 

Vi är alla medvarelser

Rådjuren gillar inte narcisser, allium och stormhatt, men de rör heller aldrig pioner, rubeckia, vårkragar, påskliljor, vinbär, hallon, krusbär jasmin, spirea, tidlösa med flera växter. Vi har bott på en tomt nära skogen i 33 år och fått besök av många rådjur och vi älskar både dem och vår trädgård. 

Tanken på att livet är dyrbart för oss alla levande varelser, att svårigheter och hot finns för alla, att vi alla är medvarelser, gör att vi inte vill annat än att alla ska ha rätt att finnas, även om vi ställer till det för varandra. Jag tror inte rådjuren är värre huliganer och glädjedödare än vi människor! Visst är de rådjur som besöker vår tomt dagligen lite busiga, och de gillar rosor, hibiskus och tulpaner, men de är söta också. Tolerans och ödmjukhet bör alltid eftersträvas.

Barbro, i en trädgård nära skogen

 

Vitlök funkar bra

Såg dina tips mot rådjur. Om problemet inte är så stort som hos Mette som inte ens kunde fika ute så funkar vitlök bra, stick ner lite här och var runt tomten.

David Boudree

 

Elstängsel är enkelt att sätta upp

Något som är mycket enklare är att sätta upp elstängsel för. Det är enkelt att sätta upp och enkelt att ta ned. Det enda som behövs är stolpar med isolatorer, alternativt plaststolpar, speciell eltråd samt ett elaggregat.

Kerstin Nordholm   

 

Rådjursvakten räddar vår trädgård

Bor i Onsala i Halland och har haft samma problem med rådjur som Mette. Efter mycket letande och funderande så hittade vi "Rådjursvakten" på internet. Det är en liten låda som går på batterier eller el. Den sänder ut ljud i en frekvens som rådjuren inte tycker om. Vi köpte två stycken och har en låda på varje sida trädgården. Vi ser hur rådjuren stannar till utanför vår trädgård och tittar mot "lådan" och sen väljer en annan väg än genom vår trädgård. Äntligen får vi ha vår trädgård i fred! "Rådjursvakten" kostade ca 1000 kronor stycket men det är mindre än vad de träd och buskar kostade som de tidigare åt upp och förstörde. Detta är alltså ett enklare alternativ än att sätta upp ett två meter högt staket.

Maria Grundvall, Onsala

 

 

Gilla oss på Facebook för fler smarta tips och nyheter.

Emelie Åberg
24 juni 2015 Emelie Åberg
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...