Ser du den här ska du rapportera fyndet och döda snigeln.
Ser du den här ska du rapportera fyndet och döda snigeln. Foto: Istock

Se upp! Här är den svarthuvade snigeln som kan bli nästa “mördarsnigel”

Djurliv

Titta noga på den här snigeln! Dyker den upp i din trädgård bör du vidta åtgärder genast! 

Av: Sandra Holmes, 29 oktober 2020

Den svarthuvade snigeln, Krynickillus melanocephalus, härstammar från Kaukasus och förökar sig väldigt snabbt. Den riskerar därför att bli invasiv i Sverige och ett lika stort problem som den spanska skogssnigeln som brukar kallas för mördarsnigel. 

Hösten 2019 rapporterades det första fyndet av svarthuvad snigel i Sverige, i en villaträdgård i Västmanland. Eftersom hundratals sniglar hittades misstänkte experter att snigeln redan funnits i Sverige i flera år, och senare upptäcktes den även på en bild från 2015.

I skrivande stund har snigeln påträffats i spridda skurar från södra Hälsingland och ner till Halland, men mörkertalet tros vara stort.

I det här klippet från SVT kan man se hur Länsstyrelsen i Östergötland använder specialtränade hundar för att söka upp och samla in sniglarna. 

Annons

 

Det kan du göra!

Naturvårdsverket uppmanar privatpersoner som påträffar snigeln att rapportera in det med bild till Artportalen där fynd av invasiva arter dokumenteras. Därefter bör man klippa ihjäl dem. 

För att förhindra spridning av sniglar bör man som trädgårdsägare vara försiktig när man tar hem nya växter till sin trädgård och kontrollera så det inte finns sniglar eller snigelägg på plantorna eller i jorden. Det är troligtvis på den vägen som den svarthuvade snigeln, som är vanlig i bland annat Ryssland, Baltikum och Tyskland, kommit till Sverige. Vid import av växter är det säkrast att spola av rotsystemen helt.

Sniglar lockas till mörka, fuktiga platser så kontrollera gärna regelbundet under exempelvis brädbitar, blad, krukor och vid komposten. Bekämpningen är mest effektiv på senvåren innan de hinner reproducera sig. 

 

Så känner du igen svarthuvad snigel!

  • Huvudet är svart.

  • Kroppen är ljus och lite genomskinlig och skiftar mot beige, grå eller brun. 

  • Den är upp till 60 mm lång. 

 

Här kan du läsa mer och se fler bilder på snigeln. 

Källa: Naturvårdsverket

 

Läs också: Här invaderar parkslide hennes hem i Dalarna

29 oktober 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...