Getingbon, mygg och fästingar – här är tipsen som hjälper

Nu är det snart högsäsong för getingar, myror, mördarsniglar och mygg. Vi bad experterna lista sina bästa, giftfria tips för dig som vill slippa dem.


Myror – hämtar mat och bosätter sig i huset

Har du problem med myror i trädgården eller inne i huset? Det här är inte något ovanligt då myror gärna gör husbesök för att hämta mat när vi närmar oss varmare årstider. Har en liten myra hittat mat kan den lägga ut ett doftspår och på så sätt locka till sig fler myror. 

– Hästmyror vill gärna bygga bo i huset. Det är inte bra, då de äter på huset, på stockar och i timret. Om du märker att det börjar rasa ut mjöl ut timmerstocken – då är det läge att kontakta skadedjursföretag, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Svartmyror i huset

Svartmyran, eller trädgårdsmyran som den egentligen heter, är en av de vanligaste myrsorterna och är 2-4 mm lång. Ett myrsamhälle består av en drottning och arbetare och under vintern ligger myrorna i dvala. När det börjar bli vår är det dags för arbetarmyrorna att hämta mat och det är då de kan komma in i huset.

– Svartmyror kan bosätta sig i krukor och där vill man inte ha dem. Då kan du göra krukan obeboelig genom att dränka den i en hink med vatten, i en halvtimme till en timme, säger Susanna Rosén, trädgårdsexpert.

Tips mot myror

  • Sopa golven ordentligt och håll rent i köksluckorna.
  • Myror dras till söta saker så ett tips värt att testa är att lägga ut något sött, som marmelad eller några kakor ute i trädgården. På så sätt kanske myrorna dras dit istället för in till huset.
  • Växter nära husfasaden kan bära bladlöss, vilket myror äter. Trimma dina växter så kan myrantalet minska.
  • Ett annat tips är att täta husets springor så att de inte kan ta sig in.

Myggor – sticks och suger blod  

Honmyggor sticker och suger blod från både djur och människor för att få tillgång till protein så att de kan producera ägg. 

Myggnät och myggmedel 

Så hur skyddar man sig mot mygg? Det bästa sättet är att använda ett myggnät eller myggmedel. Medlets doft förvirrar myggen och de förstår helt enkelt inte att det doftar mat. Myggor lockas till värme och attraheras av koldioxid. Med en stark doft kan du således påverka och vilseleda myggorna. 

Myggbett kliar

Att vissa blir mer myggbitna än andra är vanligt och är faktiskt ingen myt. Det här beror bland annat på att människor doftar olika, och att vissa luktar mer än andra. Att det kliar av myggbettet är en bieffekt av det ämne som de sprutar in.

– Myggen sprutar in ett ämne för att blodet inte ska koagulera, myggets sugrör är jättetunt och därför sprutar de in ämnet så att de ska få tillgång till blodet på ett lätt sätt.  

Högsäsong för mygg

Under sommaren är det högsäsong för myggor. I synnerhet om det har regnat mycket på våren och försommaren, det är då det finns gott om fiskfria vattensamlingar. 

Tips mot myggor

  • Använd ljusa kläder
  • Myggmedel och myggnät
  • Nyduschad doft och stark parfym kan förvilla myggen
  • Ett alternativ är att skaffa ett stort myggnät

Fästingar – trivs där det är mycket djur 

Under sommaren är det högsäsong för fästingar. Fästingar sitter i markvegetationen och är känsliga för uttorkning, så på torra ställen finns det mindre fästingar. De är ofta på ett ställe, och oftast finns det mer fästingar där det går mycket djur, t.ex. på nedtrampade stigar ute i skogen.

Rådjur på tomten – då kan det finnas fästingar

Även om fästingar framför allt finns i skog och i högt gräs kan du även finna fästingar i din trädgård. Har du till exempel tulpaner på din tomt? Rådjur tycker om att äta tulpaner och besöker rådjuret din tomt kan djuret eventuellt släppa fästingar på vägen. Ett tips mot fästingar i trädgården kan vara att sätta upp stängsel mot rådjur.

Fästingsjukdomar

Fästingar sprider sjukdomar. Det är inte bettet som är farligt utan de sjukdomar de eventuellt kan sprida – framför allt TBE och borrelia, vilka kan bli allvarliga. Bor man i ett område där de finns TBE är det värt att vaccinera sig. Borrelia är en bakterie och går inte att vaccinera sig mot, men märker du att du har ett rött märke, stort som en femkrona – då är det dags att gå till doktorn, tipsar biologen om.

Tips mot fästingar

  • Är man ute och plockar svamp i skogen är chansen större att få en fästing på sig, så då är det bäst att kolla benen med jämna mellanrum och fort borsta bort krypet.
  • Att stoppa byxorna i strumporna är ett annat tips, det minskar risken.
  • Sätt gärna upp ett staket som rådjuren inte kan hoppa över för att förhindra fästingar i din trädgård.
  • Trimma gräset i trädgården – då trivs inte fästingen lika bra. 

Getingar – surrande insekter som sticks

 

Getingar är rovdjur och fångar bland annat larver som de utfordrar sina egna larver med. De bygger sina bon av tuggat trä, och placerar de gärna fritt hängande under tak och i träd. En del arter, som takgetingen, bygger boet fritt hängande. Andra arter, som vanlig geting och tysk geting, bygger bon stora som fotbollar, antingen i ett hörn på vinden eller i ett hål i marken

– Hittar du ett getingbo i maj är det bara ett litet bo med en drottning i och då kan man ta bort det själv, försiktigt. Hittar du ett getingbo under sommaren är det massor med arbetsgetingar i det, och om man inte känner sig trygg med att ta bort det kan man prata med ett skadedjursföretag, säger Didrik.

Låt getingboet vara

Hittar du ett getingbo men märker att du inte störs av det? I dessa fall ska du låta boet vara kvar. Bråka inte med getingarna så låter de med stor sannolikhet även dig vara ifred. Det är först när du får många getingar i fönstret eller på uteplatsen som det kan vara dags att fundera på att ta bort boet. 

Getingstick

– Så länge du inte är allergisk så är det inte farligt att bli stucken. Men var observant på om du kanske får en allergisk chock. Blir du getingstucken men bara området runt om blir rött är det troligen inte farligt. Kontakta alltid läkare vid stick i halsen, för då kan halsen svullna upp och du kan få svårt att andas, berättar Didrik Vanhoenacker. 

Tips mot getingar

  • Försök inte att vifta bort en geting. Generellt kan man säga att ju lugnare du är desto mindre risk är det att bli stucken. Fläktar du och försöker slå bort getingen blir den sur och vill försvara sig. Använd istället lugna rörelser så kanske getingen låter dig vara.
  • Getingar smakar gärna på din mat, speciellt om det är något sött. Se därför till att alltid täcka över din mat om du äter utomhus. Drick inte heller läsk eller öl från en burk om du inte ser innehållet.

Mördarsniglar – äter upp din trädgård

Många villaägare har problem med mördarsniglar, eller spanska skogssniglar som de också kallas, i trädgården. Framför allt då de äter upp våra växter och blommor.

Hur tar man bort mördarsniglar? 

– Det finns en del preparat mot sniglar, men det går inte att slå ut alla sniglar. Och börjar det att regna försvinner preparatet. Det hårda svaret för att få bort sniglar från tomten är att plocka och döda.

­– Man kan hugga av huvudet med sax eller spade, då dör de på en gång. Eller om man tycker att det är jobbigt – plocka med en grilltång och slå sedan mycket kokande vatten över de – då dör de snabbt. Tänk på att hälla på rejält med vatten, så att alla sniglar täcks ordentligt, säger Didrik Vanhoenacker.

Mördarsnigeln kommer fram på kvällen

Mördarsniglar tycker om miljöer där det är fuktigt och kommer ofta fram på kvällen eller i gryningen. Problemet med sniglar kan också öka framåt sommaren då det bara är unga djur som övervintrar. De växer till och lägger ägg och sedan kommer det fler fram mot sommaren. Om det är en torr sommar och mycket sol i maj-juni blir det mindre sniglar.

Tips mot mördarsniglar

  • Du kan testa att ställa fram en låg skål med öl i som sniglarna drunknar i.
  • Ställ ut snigelfällor genom att lägga en plastpåse eller en träskiva på marken som sniglarna gärna gömmer sig under, tipsar trädgårdsexperten Susanna Rosén om.

Huggormen – fridlyst och farlig

En slingrande orm på hustomten är det inte många som vill ha, men det är viktigt att veta att du inte får döda ormen. Ormar är fridlysta vilket innebär att du inte får döda eller skada djuret. Däremot får man som villaägare plocka bort ormen från sin trädgård.

– Är det en huggorm har man rätt att flytta på den, men behöver man flytta den? Det är första frågan att ställa. Tjänar man på det? Huggormar håller sig gärna undan människan om de kan. Många upptäcker huggormen på vårkanten när de kommer ut från sitt bo och lägger sig och sola. Då är de även sega. Ha is i magen, är mitt råd, säger biologen Didrik Vanhoenacker. 

Huggorm på tomten

Men har man en tomt där ormen alltid är framme och t.ex. en hund eller ett barn är i närheten – då kan det vara läge att ta bort den.

– Blir du biten av en huggorm är det allvarligt och man kan få allvarliga komplikationer. Kontakta alltid läkare om du blivit biten, säger Didrik.

Tips mot ormar

  • Finns det ingen mat så finns det ingen orm. Huggormar gillar att äta sork och har du en trädgård där de finns gott om sork är chansen större att det finns huggormar. Ju mindre vild trädgården är, med mindre rishögar och mindre gräs, desto läskigare tycker sorken att det är och väljer då gärna att bo någon annanstans. Och då flyttar gärna ormen efter. 

– Men vill man gärna ha en trädgård med natur – då får man köpa det att i naturen finns alla möjliga djur, som sorkar och ormar, berättar biologen Didrik.

Bromsar – trivs bäst nära vatten och djur 

Honorna biter för att få näring från blodet och använder det i sin tur till att producera ägg. Bromsar går främst på djur, så det kan finnas mycket broms lokalt. Där du badar kan det även finnas mycket broms, då bromsar tycker om vatten. 

Bromsar biter hål på huden

Har du blivit bromsbiten? Att bli biten av en broms kan göra riktigt ont. Bromsar är stora flugor med vassa tänder och när de biter tar de hål i huden – det är det som kan göra ordentligt ont. 

Tips mot bromsar

  • Ett tips som sägs fungera mot bromsar är att du är nyduschad eller har stark parfym på dig. Bromsar attraheras av dofter av svett och urin, en stark parfym kan göra bromsen förvirrad. 

– Vissa studier visar att bromsar dras till blå färg, så att inte ha en blå t-shirt kan vara ett tips, säger Didrik Vanhoenacker.

Annons

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar