Vill du ha din middag i fred från getingar? Här får du bästa knepet!
Vill du ha din middag i fred från getingar? Här får du bästa knepet! Foto: Istockphoto

Smarta knepet: Så lätt blir du av med getingar

Djurliv

Längtar du också efter härliga måltider utomhus – utan getingar som vill äta med, eller sticka, dig? Lugn! Det här smarta knepet jagar dem på flykten.

Av: A. Aaen och Emil Jensen, 08 december 2020

När det kommer till att slippa getingar när vi sätter oss ner för att njuta av mat eller dryck i trädgården är uppfinningsrikedomen stor. Eller vad sägs om vattenpistoler, elektriska fällor, skålar med sockervatten, flugsmällor, tennisracketar...? Ändå blir vi inte av med de irriterande flygfäna som surrar runt våra huvuden och lamslår oss av skräck för att bli stuckna. 

Men lugn, det finns ett smart knep mot getingar, som är så enkelt att de flesta inte ens behöver köpa något för att testa det – och det fungerar!

Om du vill ha din middag i fred – och undvika ett smärtsamt getingsting – är allt du behöver aluminiumfolie, torkad kaffesump och tändstickor. Det sägs att det här rådet faktiskt kommer från Kroatien, där restauranger har små skålar med pyrande kaffesump på borden.

Annons

Läs mer: Bananflugor, sorgmyggor och blomflugor – så blir du av med dem

 

Så här blir du av med getingarna:

Du behöver:

  • aluminiumfolie

  • kaffesump från kaffemaskinen (måste vara knastertorr)

  • tändstickor

  • en eldfast skål

Så här gör du:

  1. Täck skålen med folie.

  2. Lägg ett litet berg av kaffesump i skålen.

  3. Tänd kaffesumpen med tändstickan.

Nu smälter kaffesumpen – och avger en rök som getingar bara inte gillar, utan de försvinner illa kvickt.

Obs! Det är viktigt att kaffesumpen är riktigt torr innan du tänder på den. Annars kan det vara mycket svårt att få eld på den. Stöter du på problem kan du sprida ut kaffesumpen i ett tunt lager på en bakplåt och torka den i ugnen.

08 december 2020 A. Aaen och Emil Jensen
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...