Foto: Istockphoto

Så tar du hand om din seniora katt eller hund

Djurliv

När ens hund eller katt börjar bli gammal ändras också deras behov. Här är symtomen som kan uppstå när din älskling börjar bli gammal och som är bra att ha koll på. 

Det är inte alltid lätt att märka om ens hund eller katt börjat bli gammal. 

– Det kan vara svårt att upptäcka att våra husdjur har blivit äldre och kanske lider av några krämpor, eftersom förändringarna ofta kommer successivt. Men att ta sin seniora hund eller katt till veterinären för en kontroll kan göra att den inte går runt och lider av något problem i det tysta, säger Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura Sverige.

Så tar du hand om din seniora katt eller hund

  • Hundens hörsel försämras med åldern – så håll hunden kopplad i trafikerade miljöer.
  • Anpassa hundens motion när den börjar bli äldre. Dra ner på promenaderna och glöm inte att låta hunden vila om det behövs.
  • Låt gärna hunden ligga på en extra mjuk bädd. I takt med att kroppen åldras minskar ofta muskelmassan och hunden blir tunnare än tidigare.
  • Äldre katter får svårare att hålla sin päls ren och tovfri, så hjälp gärna katten och borsta pälsen regelbundet. Se också till att kattens klor hålls korta, de slits nämligen sämre hos en äldre katt.
  • Ta hand om tänderna! 85 % av alla seniora hundar har tandproblem, och 75 % av äldre katter har tandsjukdomar.
  • Gå på tätare veterinärbesök – gör en hälsokoll hos veterinären minst en gång per år. 
Annons

 

18 mars 2020
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...